A szuperhősök köztünk járnak, avagy ők voltak 2020 legmeghatározóbb női

2020 / 12 / 22 / Perei Dóra
A szuperhősök köztünk járnak, avagy ők voltak 2020 legmeghatározóbb női
A BBC 2013 óta minden évben közzéteszi "100 Nő" elnevezésű, környezetükre jelentős pozitív hatást gyakorló nők listáját, ami idén is mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy merítsünk erőt csodálatos teljesítményeikből, gondolataikból.

Kitekintés

A lista története egy 2012-es, világszerte nagy felháborodást kiváltó tragédiával kezdődött: a huszonhárom éves Jyoti Singh indiai orvostanhallgató brutális, csoportos nemi erőszak áldozata lett egy Új-Delhiben közlekedő autóbuszon, majd két héttel később belehalt sérüléseibe. Ezt követően Liliane Landor, a BBC egyik vezetője, Fiona Crack szerkesztő, valamint több újságíró támogatásával kezdeményezte, hogy a média fordítson nagyobb figyelmet a nőket érintő témákra és sikereikre. Az ötlet elsöprő sikert aratott az olvasók körében, így született meg 2013-ban a BBC "100 Nő" elnevezésű listája és a hozzá kapcsolódó egy hónapos programsorozat, amelynek során a világ különböző pontjain élő nők megvitatták az őket érintő témákat, kulturális és társadalmi nehézségeket. Az elmúlt hét évben számos témát körbejártak, köztük a családon belüli erőszakot, szexuális zaklatást, oktatást, a nemek közti egyenlőség elvét, vallást, és sok minden mást. Mivel mindannyiukat képtelenség egyetlen cikkben bemutatni, ezért elsősorban olyan nőket választottunk, akik vagy a tudomány területén, vagy a civil szférában élik mindennapjaikat, és számottevő változásokat indítottak el annak érdekében, hogy jobbá tegyék a világot.

Magyar találmány forradalmasíthatja a jógát - Profi oktató egy gombnyomásra Amerikából jöttem, forradalmi újítást hoztam: akár ez is lehetne Ozsvald Eszter rövid bemutatkozója, aki a BME alagsori innovációs laboratóriumából egészen az USA-ig jutott, és feltalált egy műszert, ami alapjaiban megváltoztathatja a jövő jógaoktatását.

Rina Akter

Rina Akter egykor szexmunkásként kereste kenyerét Banglades fővárosában, Dakkában. Jelenleg egy alapítvány munkatársaként segíti a járvány miatt éhező prostituáltakat ételosztással, máskor tanácsokkal, miközben folyamatosan azon dolgozik, hogy sorstársai kiemelkedhessenek méltatlan helyzetükből. „Az emberek lealacsonyítónak találhatják munkánkat, de azért csináljuk, hogy legyen pénzünk ételre.

"Azon dolgozom, hogy ezek a lányok ne maradjanak éhen, a gyerekeiknek pedig jobb sors jusson.”

Sarah Al-Amiri

Sarah Al-Amiri az Egyesült Arab Emírségek technológiai fejlesztésekért felelős államtitkára, és az Egyesült Arab Emírségek Űrügynökségének elnöke. Korábban pedig az Emírségek Mars Misszió tudományos vezetője és projektvezető-helyettese volt.Az Emírségek Mars-szondája a Hope (arabul Amal) névre keresztelt szonda a Mars éghajlatát és időjárást tanulmányozza majd: az eszköz a tervek szerint 2021 februárjában landol a vörös bolygón, és adatokat gyűjt például annak éghajlatáról és időjárásáról.

Ha a küldetés sikerrel jár, az arab ország egyike lesz azon kevés nemzetnek, amelyek űreszközt tudtak eljuttatni a Marsig. "A vírus teljes mozdulatlanságra ítélte az embereket, amire egyénileg kell reflektálnunk, és elindulnunk a fejlődés útján. Emellett kollektív erőfeszítéseket is kell tennünk a növekedés folytatása és törékeny világunk fenntarthatóságának biztosítása érdekében."

Diana Barran

Diana Barran a családon belüli erőszak ellen végzett munkája elismeréseként került fel a listára: 2019-ben kinevezték az Egyesült Királyság társadalmi ügyekért felelős miniszterévé, valamint ő felel a Civil Társadalmi Hivatallal kapcsolatos ügyekért is. A családon belüli erőszak megszüntetésével foglalkozó nemzeti jótékonysági szervezet, a SafeLives alapítója és volt vezérigazgatója. "Hogy Maya Angelou szavaival éljek: Az emberek elfelejtik amit mondasz vagy teszel, de azt sosem, hogy milyen érzéseket váltottál ki belőlük."

Macinley Butson

Az ausztrál Macinley Butson mindössze hétéves volt, amikor elkezdte komolyabban érdekelni a tudomány világa, és ekkor állt elő élete első találmányaival is. Jelenleg húsz éves, és már számos eszközt kitalált például a kemoterápiával kezelt emlőrákos betegek kezelésének javítására, valamint a fejlődő közösségek ivóvíz ellátására. Macinley mostanra inspiráló példaképpé vált az ausztrál fiatalok előtt, hiszen megmutatta, mennyit adhatunk a közösségnek a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika révén.

"Semmi sem határozza meg a változásra való képességünket. Arra kérem a világ minden nőjét, hogy kérdezzék meg maguktól: Ha nem én, akkor ki? Ha nem most, mikor? "

Somaya Faruqi

Miután Afganisztán Herat tartományában (Somaya szülőföldjén) bejelentették az első hivatalos Covid-19 esetet, Somaya és a kizárólag nőkből álló robotikai csapata - az "Afgán Álmodozók" - alacsony költségű lélegeztetőgépek fejlesztésébe kezdtek a koronavírusos betegek kezeléséhez. Tervüket hamarosan bemutatják a helyi Közegészségügyi Minisztériumnak, ha pedig a prototípust jóváhagyják, akkor az távolabbi kórházakban is használható lesz majd.

Fiatal kora ellenére Somaya már számos társadalmi díjat elnyert, szerinte a jövőnk kulcsa az, amit ma tanítunk a gyerekeinknek, ezért biztosítanunk kell, hogy mindannyian egyenlően hozzájussanak az oktatáshoz és az álmaik megvalósításához szükséges eszközökhöz.

Iman Ghaleb Al-Hamli

Iman jelenleg egy tíz nőből álló csoportot irányít, akikkel tiszta energiát és alacsony fogyasztást kínáló napelemes microgridek felállításán dolgoznak, alig húsz mérföldnyire a pusztító jemeni polgárháború frontvonalától. (A microgridek olyan elosztóhálózati rendszerek, amelyek szabályozható terheléseket, elosztott energiatermelőket, valamint energiatárolókat alkalmaznak.)

Az említett microgridek fejlesztésére szolgáló épület az ENSZ Fejlesztési Programja által létrehozott három telephely egyike, amelyet Jemen külterületén létesítettek - és az egyetlen, amelyet kizárólag nők működtetnek. Iman csapatát kezdetben kigúnyolták, amiért férfimunkát végeztek, azóta viszont kivívták maguknak közösségük tiszteletét - miközben fenntartható jövedelmet biztosítanak maguknak és folyamatosan új szakmai készségeket sajátítanak el.

"Az üzenetem a jemeni lányoknak, hogy valósítsák meg álmaikat. Ehhez magabiztosságra kell törekedniük, és megbirkózni az életük során felmerülő nehézségekkel."

Rebeca Gyumi

Rebeca Gyumi, az amerikai Msichana civil szervezet alapítója és ügyvezető igazgatója, amely a fiatal lányok jogainak érvényesítésén dolgozik. A kezdeményezés célja, hogy javítsák a leánygyermekek oktatási lehetőségekhez való hozzáférését, megerősítsék a gyermekvédelmi rendszereket, megkönnyítsék a jobb és megfizethetőbb menstruációs higiéniai termékekhez és egészségügyi létesítményekhez való hozzáférést, valamint előmozdítsák a megfelelő jogi és politikai reformokat. Rebeca Gyumi a nemek közötti egyenlőség szószólója, munkásságának eddigi legfontosabb mérföldköve az a 2019-es győzelem a tanzániai legfelsőbb bíróságon, melynek eredményeképp Tanzániában betiltották gyerekházasságot, és tizennyolc évre emelték a frigyre lépéshez szükséges minimum korhatárt.

A listára felkerült még az orosz Okszana Puskina politikus, az orosz parlament egyetlen tagja, aki kiállt a több tucat újságírónő mellett, akik Leonyid Szluckij politikus ellen tettek feljelentést szexuális zaklatás miatt. A nigériai Aisha Yesufu a Bring Back Our Girls, a Boko Haram által elrabolt kétszáz kislány kiszabadításáért küzdő kampány egyik kezdeményezője, aki aktívan küzd a korrupt, szexuális erőszakért és gyilkosságért is felelős rendőrök felelősségre vonhatóságáért. Szvjatlana Cihanovszkaja pedig a belorusz ellenzék Litvániába kényszerült vezetője, aki külföldről irányítja a demokráciáért folyó harcot.

Névtelen hősök

A BBC már jóval a lista megjelenése előtt elhintette, hogy az idei felsorolás más lesz, mint az elmúlt években, ahogy 2020 is különbözött a korábbi évektől: a megszokottól eltérően idén ugyanis az első helyet üresen hagyták. Ebben a feje tetejére állt esztendőben számtalan nő hozott áldozatot azért, hogy másoknak segítsen, a BBC munkatársai az üresen hagyott hellyel előttük és mindazok előtt leróják tiszteletüket, akik életüket vesztették a másoknak való segítségnyújtás közben. Számodra ki állna az első helyen?

További cikkek a Rakétán:

Az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb akadálya, ami az emberek 95%-ának gondot okoz Az emberek kilencvenöt százaléka nem tud összpontosítani és hatékonyan dolgozni a rossz hangminőség miatt, de hogyan segíthetik a különböző audio megoldások a jövő munkahelyének átalakulását? És a távoktatás zavartalan működését? Ezekre kerestük a választ.

Gyakoribbak a nőkkel szembeni előítéletek a nyelvtani nemet használó nyelvekben Egy negyvenöt nyelvre kiterjedő vizsgálat során megállapították, hogy a nyelvtani nemet használó nyelvekben több pozitív terminus kapcsolódott a hímnemet jelölő kifejezésekhez, mint a női nemet jelölőkhöz. De vajon mi ennek az oka?

Nem(csak) a COVID-19 miatt kellene megreformálni az oktatást Az oktatás a világon mindenütt gyökeres átalakítást kíván ahhoz, hogy az emberiség a jelenleg zajló technológiai változások győztese maradhasson. Ellenkező esetben tömegek hagyják el az iskolát olyan tudással, amit a gépek sokkal jobban és olcsóbban megoldanak.

(Fotó: Getty Images Hungary, The National News, Wikimedia, Duzline, TZAffairs.org)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.