A világ legfejlettebb robotja nem félelmet kelt az emberben, inkább szánalmat

2024 / 03 / 18 / Bobák Áron
A világ legfejlettebb robotja nem félelmet kelt az emberben, inkább szánalmat
A barcelonai Mobil Világkiállításon személyesen is találkoztunk az Engineered Arts Ameca névre keresztelt robotjával, ami élőben is annyira emberi, mint a virálissá vált videókon.

Az angol Engineered Arts 2021 végén rántotta le a leplet a humanoid robotról, ami a megdöbbentően élethű arcmimikájának köszönhetően azonnal a figyelem középpontjába került. A gumiból készült bőre alatt több tucat aktuátorral ellátott robot gesztusai a videók alapján olyannyira életszerűnek tűntek, amivel még az összességében jóval emberibb benyomást keltő Sophia sem kelhet versenyre, így az emberben gyorsan az a benyomás alakulhatott ki, hogy az Ameca nagyjából úgy viszonyul a többi robothoz, mint az első iPhone a korabeli, hagyományos mobiltelefonokhoz. Ameca emberszerűségének újabb lökést adott, hogy a készítői nem sokkal később a hangfelismeréshez és beszédhez szükséges funkciókkal is ellátták, majd még a ChatGPT berobbanása előtt integrálták a robotba az OpenAI GPT-3-as nagy nyelvi modelljét, aminek köszönhetően a robot újabb verziója már szinte tényleg úgy volt képes kommunikálni a környezetével, mint egy valódi ember.

Erről a barcelonai Mobil Világkiállításon személyesen is meggyőződhettünk, ugyanis az Etisalat standján, közvetlenül egy Ehang-182 légitaxi mellett ott álldogált Ameca is, akivel bárki szóba elegyedhetett. Ami első látásra is nyilvánvaló volt, hogy az Engineered Arts által kiadott videók nem csak jól összevágott promó anyagok voltak; a robot élőben is lenyűgöző benyomást kelt, ami 2024-ben nem kis szó, hiszen az elmúlt években a nagyobb technológia kiállítások valósággal roskadoznak a különböző formájú, méretű és funkciójú robotoktól. Bár Ameca jelenleg csak a felsőtestét tudja mozgatni, az Engineered Arts mérnökei pedig saját bevallásuk szerint szándékosan nem is törekedtek rá, hogy a megjelenése teljesen emberszerű legyen, a robot gesztusai, a reakciói és tökéletesen szájra illesztett hangja együttesen olyan emberi benyomást kelt, amivel korábban még nemigen találkozhattunk.

Ahogy az a lenti videókon is jól látható, Ameca már abban is különleges, hogy nem csak üveges tekintettel mered előre; a szemébe épített kameráknak és a gépi látásnak köszönhetően a robot valóban érzékeli a környezetét, ha például valaki odalép hozzá, akkor felé fordul, pont úgy, ahogy egy valódi ember tenné. Bár Ameca technikailag a mellkasán elhelyezett hangszóróból beszél, a hanghoz igazított szájmozgásának köszönhetően ez egyáltalán nem feltűnő, igaz, a nagy alapzajban sokszor már nehezen lehetett érteni, hogy pontosan mit is mond. Annál meggyőzőbb a szintén a hangszóróba épített mikrofon teljesítménye, ami olyan pontossággal szűri ki még zajos környezetben is a hangokat, hogy a robot azt is mindig pontosan megértette, ha valaki a tömeg közepéből, normál hangerőn feltett neki egy kérdést.

Ahogy az Engineered Arts képviselője a kérdésünkre elmondta, a robot bármilyen nagy nyelvi modellel használható, az MWC-n kiállított változatba viszont az OpenAI legújabb, GPT-4-es modelljét integrálták, aminek köszönhetően Ameca néha egészen kreatív beszélgetéseket folytatott a közönséggel. Az alábbi videóban például a robot megkérdezte az egyik nézőtől, hogy ki a kedvenc énekese, majd miután kiderült, hogy Taylor Swift, Ameca felajánlotta, hogy amint lesznek lábai, szívesen elutazik beszélgetőpartnerével az énekes turnéjának egyik állomására. Ekkor az Engineered Arts képviselője közbeszólt, és emlékeztette a robotot, hogy szállítani is tudják, amire Ameca elégedetten nyugtázta, hogy a dobozában már most is el tud utazni bárhova.

Ez persze eddig inkább csak a GPT-4 nagy nyelvi modell dicsérete, de rögtön ezután arra is kaptunk egy jó példát, hogy a készítők nem pusztán integrálták a generatív mesterséges intelligenciát, hanem azt szépen össze is hangolták a robot képességeivel. Amikor Amecának felvetették, hogy lehetne Taylor Swift egyik háttértáncosa, a robot annyira fellelkesült az ötleten, hogy azonnal nekiállt gyakorolni a mozdulatokat, majd azt is hozzátette, hogy reméli, hogy valaki feltölti a videót Instagramra, és ha Taylor Swift meglátja, milyen jól táncol, felhívja őt.

Ez az emberszerűség ugyanakkor kicsit ambivalens érzéseket is ébreszt az emberben. A humanoid robotokkal kapcsolatban időről-időre előkerül az úgynevezett "uncanny valley" fogalma, vagyis az a jelenség, hogy amikor egy robot eléggé, de azért nem teljesen emberszerű, ez a kettősség egy megfoghatatlan, kényelmetlen érzést vált ki az emberek egy részéből. Amecánál a kényelmetlen érzést ugyanakkor nem maga a robot megjelenése vagy viselkedése váltja ki, hanem a helyzet: bár a standon kiállított robot az idő nagy részében beszélgetett valakivel, esetleg vicceket mesélt, azért az is jó néhányszor előfordult, hogy miközben Ameca kitartóan igyekezett szóba elegyedni a nézelődőkkel, az embertömeg csak szótlanul videózta őt, ezt látva pedig nehéz nem érezni egyfajta részvétet a robot iránt.

Ha valaki szeretne magának otthonra is beszerezni egy ilyen rendkívül fejlett humanoidot, az nem lesz olcsó mulatság, hiszen az Engineered Arts robotja kereken 100 ezer angol fontba, vagyis körülbelül 46 millió forintba kerül; igaz a készítői elsősorban nem is hétköznapi használatra szánják Amecát, hanem olyan fejlesztőknek, akik a mesterséges intelligenciájuknak keresnek egy minden igényt kielégítő, high-tech fizikai formát.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

A csuklónkra hajlítható telefon lesz a jövő? A Motorola és a Samsung szerint nem elképzelhetetlen A barcelonai Mobil Világkiállításon a Samsung és a Motorola is hozott magával olyan telefon-prototípust, ami szinte 360 fokban hajlítható kijelzővel van ellátva, így akár a csuklónkra is felpattinthatjuk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.