Lehet, hogy a robotoknak nincsenek érzéseik, de egyre jobban imitálják

2021 / 12 / 03 / Bobák Áron
Lehet, hogy a robotoknak nincsenek érzéseik, de egyre jobban imitálják
Mintha csak az Én, a robot válna valósággá az Engineered Arts most kiadott, rövid videójában.

A brit vállalat szerdán a Youtube-on osztott meg egy rövid ízelítőt a legújabb robotjának a képességeiről, amivel azonnal átvették a vezetést a legélethűbb robot létrehozásáért folytatott versenyben. A videón az Ameca nevű robot mintha éppen rácsodálkozna saját maga gépi mivoltára, mindezt pedig olyan élethű mimikával teszi, hogy tényleg az összes érzelem leolvasható az arcáról.

Az összképhez hozzátartozik, hogy bár az Engineered Arts robotja a dinamikus mozgásának köszönhetően valóban sokkal emberszerűbb, mint a terület leghíresebb képviselője, a Hanson Robotics által gyártott Sophia, ugyanakkor egyelőre csak egy üres váz, ami önmagában nem képes kommunikálni az emberekkel. Ez nem véletlen, hiszen a brit vállalat pontosan azzal a céllal alkotta meg az Amecát, hogy azt bárki a kedve szerint használja fel, így különböző mesterséges intelligencia és gépi tanulási rendszerek is tesztelhetőek legyenek rajta. Bár a robot járni egyelőre nem képes, de mivel modulárisan bővíthető, így mind szoftveresen, mind hardveresen tetszés szerint továbbfejleszthető.

Az Engineered Arts a robothoz egy saját robot operációs rendszert is fejlesztett Tritium néven, amiről azt ígérik, hogy szinte programozási ismertek nélkül, teljesen intuitív módon lehet a segítségével programozni az Amecát. A humanoid robotot egy felhőszolgáltatás segítségével bárhonnan lehet irányítani, így a gyártó szerint akár arra is használható, hogy a tulajdonosa a robotot avatárként használva jelenjen meg különböző eseményeken. Ami az árát illeti, erről az Engineered Arts egyelőre nem árult el konkrétumokat, de az biztos, hogy a megvásárlás mellett olyan konstrukciót is biztosítanak, amelynek keretében a robotot egy-egy eseményre lehet kibérelni.

A 2004-ben alapított falmouthi cégnek közel sem az Ameca az első humanoid robotja, korábban Mesmer néven már olyan robotot is alkottak, amelynél az orosz Promobothoz hasonlóan valódi emberek arcát digitalizálják be három dimenzióban, és ez alapján alkotják meg a robotot. A gyártó szerint a robotjaik a koponya csontszerkezetét, sőt, még a bőr textúráját is tökéletesen utánozzák, így valóban rendkívüli módon hasonlítanak a valódi emberekre. Kevésbé emberszerű, ám így is kifejezetten érdekes elgondolás a RoboThespian nevű humanoid is, aminek különlegessége, hogy kifejezetten előadásokhoz készült, így igencsak meggyőzően tud beszédeket tartani vagy akár énekelni a közönség előtt.

Miközben a Boston Dynamics és más cégek az állatok vagy emberek testmozgását igyekeznek valósághűen leutánozni a robotjaikkal, amivel céljuk, hogy az eszközeiket minél praktikusabban lehessen használni, a humanoid robotok gyártói jellemzően éppen a gépek mozgására fektetnek kisebb hangsúlyt. A fentebb már említett Hanson Robotics például egyértelműen a robotjai kommunikációs képességeit helyezi előtérbe, amivel a hírek szerint annyira jól állnak, hogy a közeljövőben már tömeggyártásba is küldenék Sophiát és társait.

(Foót: Engineered Arts)

Közeleg a Szárnyas fejvadász világának ideje - érzelmeket manipuláló, önmagukat narráló, időnként szőrös androidokkal Milyenek lesznek a valóságban a tudományos-fantasztikum leggyakrabban előkerülő szereplői, a hús-vér emberektől majdhogynem megkülönböztethetetlen humanoidok? A legújabb kutatások, amelyek az emberszerű gépek ideális kialakítását vizsgálják, betekintést nyújtanak a jövőbe.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.