A világűr érintésével szállítaná az utasokat a Föld egyik pontjáról a másikra a kínai hiperszonikus repülő

2022 / 02 / 05 / Bobák Áron
A világűr érintésével szállítaná az utasokat a Föld egyik pontjáról a másikra a kínai hiperszonikus repülő
A Space Transportation szerint ezzel a megoldással akár egy óra alatt el lehetne jutni New Yorkból Pekingbe, de hogy tényleg így lesz-e, arra még legalább 2030-ig kell várnunk, hogy kiderüljön.

Ha az ötlet ismerően hangzik, nem véletlen, hiszen a SpaceX már 2017-ben bejelentett egy hasonló tervet: ők a Starship nevű, jelenleg is fejlesztés alatt álló űrrakétájukkal képzelik el a közlekedés forradalmasítását, amivel Elon Musk elképzelései szerint nem csak a Marsra lehetne eljutni, de például New Yorkból Párizsba is - mindössze 30 perc alatt.

A vállalat honlapján közzétett videó alapján a Space Transportation megoldása gyakorlatilag egybegyúrná a SpaceX és a Virgin Galactic ötleteit, hiszen Richard Branson cégéhez hasonlóan az ő űrrepülőgépük is egy hordozógéphez kapcsolódva indulna el a világűr felé, amelyről később lekapcsolódva már a saját hajtóművével folytatná az útját, akár 4200 km/h körüli sebességig gyorsulva. Ugyanakkor a WhiteKnightTwo-val ellentétben, ami egy hagyományos repülőgép, a kínaiak hordozógépe rakétákkal emelkedne a magasba - ezek a misszió után visszatérnének a kiindulási helyre, így többször is fel lehetne őket használni.

A Space Transportation megoldása a SpaceX-étől is jelentősen eltér, hiszen míg a Starship egyszerre akár száz embert is tud majd szállítani, addig a videó alapján a kínai gép nagyjából akkora kapacitású lesz, mint a SpaceShipTwo, vagyis az utaskabinban tizenkét ember fér el.

A 2018 októberében Beijin Lingkong Tianxing Technology néven alapított, pekingi székhelyű cég a honlapján elérhető információk szerint már hozzá is kezdett a projekt megvalósításához: szeptemberig összesen öt sikeres tesztet végeztek el a Tianxing 1 és Tianxing 2 rakétákkal, mindeközben pedig már 400 millió jüant, vagyis csaknem 20 milliárd forintot sikerült összeszedniük különböző befektetőktől a terv megvalósítására. A cég tervei szerint a földi teszteket már jövőre megkezdik az űrrepülőgéppel, amelyet 2024-ben már a levegőben is tesztelni fognak, mielőtt egy évvel később sor kerülhetne az első emberekkel végzett tesztre. A Space Technologies ezután építené meg a végleges repülőt, ami először 2030 környékén szállíthat majd utasokat.

Bár a SpaceX az elmúlt években nem sokat árult el arról, hogyan tervezik a Starshippel a városok közötti utazást, ugyanakkor néhány hete egy 102 millió dollár értékű megállapodást írtak alá az amerikai hadsereggel, amelynek értelmében a katonaság a SpaceX rakétáival szállítaná a felszerelést és a humanitárius szállítmányokat a világ különböző pontjaira. Bár a szerződésben nem nevesítették, hogy melyik rakétáról van szó, de a korábban bejelentett terveket figyelembe véve nem elképzelhetetlen, hogy a megállapodás már a Starshipre szól. Elon Musk cégének ugyanakkor még bőven lesz dolga, mielőtt elkezdhetnék a globális szállítmányozást, hiszen jelen állás szerint a Starship végleges változatának az első tesztjére csak március környékén kerülhet sor, és egyelőre az sem tisztázott, hogy hogyan oldanák meg, hogy az űrhajó a világ bármely pontján biztonságosan le tudjon szállni.

(Borítókép: Space Transportation)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.