Acélfalu exoszkeleton házakkal - ilyen lehet egy igazán jövőbeli település

2021 / 09 / 25 / Bobák Zsófia
Acélfalu exoszkeleton házakkal - ilyen lehet egy igazán jövőbeli település
Nem egészen acélvárost, de egy kisebb lakónegyedet terveznek acél házakkal a Földközi-tengernél, a házak közepén elhelyezett energia torony szél-, és napenergiával működteti az egységeket.

A Szardínia-szigetén fekvő Orani városának látképe megváltozhat a jövőben és igazán futurisztikus kinézetet kaphat a környéken felbukkanó acélházaknak köszönhetően, amelyek a közeli múzeumban kiállított egyik szobornak, Costantino Nivola La Madre című munkájának utódai lesznek, legalábbis kinézetben.

Az építészcég, a Mask Architects elképzelése, hogy egy, a tájba illeszkedő és a természettel egybefonódó struktúrát hozzanak létre, ennek érdekében pedig olyan új technológiát használnak, ami lehetővé teszi az egészen különleges szerkezeti kialakítást is. A 3D nyomtatással készült acélkülsőt, amelyet exoszekeltonnak hívnak a tervezők, olyan formára hajlítják meg, hogy tartani tudja az egész ház súlyát, vagyis átveszi a szerepet a tartóelemektől és a külső borítás válik a szerkezet fő támasztékává.

Középen minden házban egy-egy henger alakú egység található, az energia torony, amely napelemekkel és turbinákkal az épület energiaellátását biztosítja. Az építésziroda tervei szerint a Szardínián gyakori és erős szélfúvások felhasználásával a házak teljesen önellátóvá válhatnak energia szempontjából, a szelet pedig a házon is keresztülvezetik, és így természetes módon tud hűlni és felfrissülni a benti levegő. Az épületek tetején kamerákat és tűzjelzőket helyeznek el, hogy egy potenciális természeti csapás esetén időben figyelmeztessék a lakókat.

A moduláris egységek egyszerre szolgálnak lakhatásra és közösségi programok lebonyolítására, mivel az alsó A1 szint, ami a talajtól másfél méterre kezdődik és három és fél méteres belmagassággal rendelkezik, munkaállomást és tárolókat rejt, míg a B1 szint közösségi teret és, szükség esetén, hálószobákat is, a C1 szint pedig egyfajta kilátóként funkcionál.

Az építésziroda egyelőre nem árulta el, hogy mikorra tervezik a kis városnegyedet felépíteni, de az elképzelések szerint ez lehet majd az első olyan közösség, amely nem csak egészen speciális külalakkal, acélvázba rejtett otthonokkal rendelkezik, hanem teljesen mértékben önellátó módon működik.

( World Architecture, Fotó: Mask Architects)

További cikkek a témában:

Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek Az Icon nevű cég évek óta foglalkozik házak 3D-nyomtatásával, most pedig a New Story nevű szervezettel összefogva egy minden eddiginél ambiciózusabb projekt keretében mutatják be, hogyan alakíthatja át a technológia a világunkat.
Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne A lakóépületek 3D-nyomtatásában élen járó texasi Icon Austinban épített fel négy családi házat, amelyek a korábbi épületeikkel ellentétben bárki számára megvásárolhatóak.
Másvilági élőlényekhez hasonló mozgó építmények napelemmel fogják termelni az ivóvizet Nevadában A struktúra a földből szívja fel a vizet a lábain keresztül, majd a belsejében lévő napelem elpárologtatja és ivóvizzé alakítja. A különös műfelhőket Nevadában tervezik felépíteni.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.