Acélfalu exoszkeleton házakkal - ilyen lehet egy igazán jövőbeli település

2021 / 09 / 25 / Bobák Zsófia
Acélfalu exoszkeleton házakkal - ilyen lehet egy igazán jövőbeli település
Nem egészen acélvárost, de egy kisebb lakónegyedet terveznek acél házakkal a Földközi-tengernél, a házak közepén elhelyezett energia torony szél-, és napenergiával működteti az egységeket.

A Szardínia-szigetén fekvő Orani városának látképe megváltozhat a jövőben és igazán futurisztikus kinézetet kaphat a környéken felbukkanó acélházaknak köszönhetően, amelyek a közeli múzeumban kiállított egyik szobornak, Costantino Nivola La Madre című munkájának utódai lesznek, legalábbis kinézetben.

Az építészcég, a Mask Architects elképzelése, hogy egy, a tájba illeszkedő és a természettel egybefonódó struktúrát hozzanak létre, ennek érdekében pedig olyan új technológiát használnak, ami lehetővé teszi az egészen különleges szerkezeti kialakítást is. A 3D nyomtatással készült acélkülsőt, amelyet exoszekeltonnak hívnak a tervezők, olyan formára hajlítják meg, hogy tartani tudja az egész ház súlyát, vagyis átveszi a szerepet a tartóelemektől és a külső borítás válik a szerkezet fő támasztékává.

Középen minden házban egy-egy henger alakú egység található, az energia torony, amely napelemekkel és turbinákkal az épület energiaellátását biztosítja. Az építésziroda tervei szerint a Szardínián gyakori és erős szélfúvások felhasználásával a házak teljesen önellátóvá válhatnak energia szempontjából, a szelet pedig a házon is keresztülvezetik, és így természetes módon tud hűlni és felfrissülni a benti levegő. Az épületek tetején kamerákat és tűzjelzőket helyeznek el, hogy egy potenciális természeti csapás esetén időben figyelmeztessék a lakókat.

A moduláris egységek egyszerre szolgálnak lakhatásra és közösségi programok lebonyolítására, mivel az alsó A1 szint, ami a talajtól másfél méterre kezdődik és három és fél méteres belmagassággal rendelkezik, munkaállomást és tárolókat rejt, míg a B1 szint közösségi teret és, szükség esetén, hálószobákat is, a C1 szint pedig egyfajta kilátóként funkcionál.

Az építésziroda egyelőre nem árulta el, hogy mikorra tervezik a kis városnegyedet felépíteni, de az elképzelések szerint ez lehet majd az első olyan közösség, amely nem csak egészen speciális külalakkal, acélvázba rejtett otthonokkal rendelkezik, hanem teljesen mértékben önellátó módon működik.

( World Architecture, Fotó: Mask Architects)

További cikkek a témában:

Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek Az Icon nevű cég évek óta foglalkozik házak 3D-nyomtatásával, most pedig a New Story nevű szervezettel összefogva egy minden eddiginél ambiciózusabb projekt keretében mutatják be, hogyan alakíthatja át a technológia a világunkat.
Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne A lakóépületek 3D-nyomtatásában élen járó texasi Icon Austinban épített fel négy családi házat, amelyek a korábbi épületeikkel ellentétben bárki számára megvásárolhatóak.
Másvilági élőlényekhez hasonló mozgó építmények napelemmel fogják termelni az ivóvizet Nevadában A struktúra a földből szívja fel a vizet a lábain keresztül, majd a belsejében lévő napelem elpárologtatja és ivóvizzé alakítja. A különös műfelhőket Nevadában tervezik felépíteni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.