Akár életre utaló nyomokat is találhattak a Szaturnusz holdján

2021 / 07 / 08 / Felkai Ádám
Akár életre utaló nyomokat is találhattak a Szaturnusz holdján
Nem is az a fontos, hogy metánra akadtak, hanem ennek a mennyisége lehet meghatározó abból a szempontból, hogy mennyire valószínű valamiféle élet jelenléte az égitesten.

Az Enceladus gejzírjeit 2005-ben a Szaturnuszhoz küldött orbiter, a Cassini szúrta ki az égitest déli pólusának közelében. A madártoll alakú kitörések (ehhez hasonló akad a Jupiter holdján, az Európán is – lásd lenti cikkünket) táplálják a Szaturnusz úgynevezett E-gyűrűjét, és ez az anyag a feltételezések szerint a hold jeges kérge alatti folyékony vizű, hatalmas óceánból származhat.

Záporozik a víz a Jupiter holdján Úgy tűnik, hogy a különös, toll alakú vízgőz kitörések az Európa felszínén valóságosak. És most végre sikerült egyet megfigyelni.

A kitörésben azonban nem csak vizet találtak, hanem több közeli átrepülés alkalmával a Cassini egyéb vegyületeket is beazonosított, melyek közül most kettő fontos: a dihidrogén (H2), valamint a metán (CH4). (Ezek mellett egyébként még több szénalapú szerves anyagra is sikerült rábukanni.) A H2 és a CH4 azért jelentősek az asztrobiológusok számára, mert arra típusú közegre utalnak, amelyet bolygónkon az élet bölcsőjének szoktunk tartani. A dihidrogén például valószínűleg akkor keletkezik, amikor az Enceladus óceánjának az alján kölcsönhatásba lép a forró víz az ott található kőzettel. Ez alapján tehát feltételezhető, hogy a tengeri aljzaton olyan hidrotermális kürtőket lehet találni, mint Földünk óceánjaiban. Ezeknél a kürtőknél a lemezhatárok közelében található repedésekben a forró magma felhevíti a vizet, ami ezen a magas hőmérsékleten sok ásványi anyagot old ki – ez pedig tehát igen kedvező környezet az élet kialakulása számára.

A H2 emellett fontos energiaforrás a Földön a metanogénekként emlegetett mikroorganizmusok számára, melyek szén-dioxidból állítanak elő metánt, és ehhez a folyamathoz redukálószerként hidrogént használnak. Nem kizárt, hogy ilyen metanogének az Enceladuson is akadnak, mivel a Cassini CO2-t, valamint tehát metánt is talált – ez utóbbit ráadásul „meglepő” mennyiségben – számol be róla a Space.com. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ez a nagy mennyiségű metán mekkora eséllyel származhat biológiai folyamatokból, és hogy ezt kiderítsék, több modellszámítást is végeztek.

A számítások végeredménye, hogy önmagukban a hidrotermális kürtők jelenléte (feltételezve, hogy az itt zajló folyamatok hasonlítanak a Földön tapasztaltakhoz) nem magyarázza a Cassini által mért metánkoncentrációt. Mindez nem jelenti azt sem, hogy immár perdöntő bizonyíték áll a rendelkezésre arról, hogy a holdon metanogének találhatóak, hiszen előfordulhat, hogy az Enceladuson olyan, a Földön nem domináns kémiai folyamatok zajlanak, melyek biológiai útvonal nélkül is nagyobb mennyiségű metán kialakulásához vezetnek. A kutatók elmondása alapján a kalkulációk végkicsengése mindössze annyi, hogy mennyiben gondolhatóak valószínűnek a különböző hipotézisek. Jelenleg tehát nem zárható ki az élet jelenléte az égitesten, hogy ez megtörténhessen, ahhoz további adatokra lesz szükség.

(Kép: Flickr/blueforce4116)

További cikkek a témában:

Jeges holdakon kutatnak majd élet után a gőzhajtással ugráló robotok A robot méretében és alakjában egy focilabdára emlékeztet majd, és gőz segítségével ugrál a felderítendő égitesten.

Földönkívüli létformákra vadászó tengeralattjárót küld a NASA az Antarktiszra Gonosz, náci tudósokból néztünk volna csak ki ilyesmit, és belőlük is csak B-filmekben, de a NASA most tényleg megcsinálta: olyan tengeralattjárót küld az Antarktiszra, amely földön kívüli életformák keresésére hivatott. És erre jó okuk van.

A Jupiter Europa nevű holdja zölden világíthat a sötétben Az Europa jeges felszínét valószínűleg a Jupiter intenzív sugárzása készteti ragyogásra. A hold felszín alatt amely hatalmas, potenciálisan lakható, sós, folyékony víz óceánjait sejtik a kutatók. Nemsokára egy dedikált NASA misszió deríthet majd fényt az Europa rejtélyeire.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.