Alighogy felfedezték, a Föld mellett húzott el egy aszteroida

2021 / 09 / 11 / Perei Dóra
Alighogy felfedezték, a Föld mellett húzott el egy aszteroida
A kisméretű aszteroidát a Mount Lemmon-i Obszervatórium csillagászai észlelték szeptember hetedikén.

A 2021 RS2 jelzést kapott égitest másnap meg is közelítette bolygónkat, ennél közelebb pedig idén még egyetlen objektumot sem azonosítottak.

Az aszteroida 15 340 kilométerre járt a Földtől, ami csillagászati szempontból elenyésző távolságnak számít.

Felfedezői három és fél méter szélességűre becsülik a 2021 RS2-őt, ami ha el is találta volna a Földet, akkor a légkörben biztosan megsemmisül. Az ugyanakkor bizonyos, hogy ezt a folyamatot látványos fényjelenség kísérte volna.

Érdekesség, hogy a 2021 RS2-hez hasonló méretű aszteroidák meglehetősen nehezen azonosíthatók, néhány évtizeddel ezelőtt például még lehetetlen lett volna egy, a mostanihoz hasonló észlelés. A technológia fejlődése azonban lehetővé teszi a kutatók számára, hogy egyre több kis égitestet felfedezhessenek, ezért folyamatosan azon fáradoznak, hogy a lehető legtöbb, a Föld közelében keringő égitestet beazonosítsák.

(A fotó illusztráció, forrása: Unsplash/NASA)

További cikkek a témában:

Az amerikai Űrhaderő feje szerint Kína rendelkezik műhold-megsemmisítő technológiával Ráadásul bármilyen potenciális konfliktus során be is vetnék ezeket – egyre inkább kirajzolódik, hogy ami tegnap még a légtér kontrollja volt, az új konfliktusok során az már a világűr dominálása.

Füst és égő anyag miatt szólalt meg a riadó a Nemzetközi Űrállomáson Riadó verte fel az idősödő űrállomást, miután a legénység tagjai füst- és égett műanyag szagot éreztek.

Találtak egy új, extrém forróságú Jupiter típusú égitestet Az égitest mérete kétszerese a Jupiterének, pályája döntött, felszínét pedig pokoli forróság uralja.  

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
A kínai űrügynökség a napokban tette közzé a fotókat, amelyeken már a teljesen kiépült, három modulból álló Tienkung űrállomás látható.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.