Füst és égő anyag miatt szólalt meg a riadó a Nemzetközi Űrállomáson

2021 / 09 / 09 / Felkai Ádám
Füst és égő anyag miatt szólalt meg a riadó a Nemzetközi Űrállomáson
Riadó verte fel az idősödő űrállomást, miután a legénység tagjai füst- és égett műanyag szagot éreztek.

Az incidens az oroszok lakóegységként funkcionáló Zvezda moduljában történt – számolt be róla a BBC. Az elmúlt időszakban láthatóan szaporodnak a problémák az 1998-ban építeni kezdett, és mindössze 15 évnyi működési időre tervezett állomáson: korábban szintén a Zvezda modul szivárgott, még a nyáron megbokrosodott dokkolás után az oroszok frissen fellőtt, és az űrállomáshoz csatlakoztatott Nauka modulja, legutóbb pedig a szintén orosz Zarja modulon fedeztek fel felszíni repedéseket. A Nauka-incidens kapcsán Jim Oberg, a NASA egy korábbi mérnöke, azóta szakújságíró olyan végkicsengéssel írt cikket, hogy az orosz–amerikai (űr)diplomáciai jó viszony megtartása miatt talán már egy nagyobb katasztrófa is készülődik, hiszen a Nauka kapcsán is szemet hunytak egyes biztonsági kérdések felett.

Talán már a küszöbön toporog a következő Challenger- vagy Columbia-léptékű tragédia A Nauka modul „fiaskója” egy szakértő szerint egy sokkal nagyobb probléma tünete: a NASA szigora a biztonság kapcsán elkezdett gyengülni.

A mostani esetnél akkor érezték a füstszagot, amikor újratöltötték az állomás akkumulátorait, míg az égett műanyag szaga az orosz oldalról terjedt át az amerikaira. Az Orosz Szövetségi Űrügynökség/Roszkoszmosz tájékoztatója szerint később az összes rendszer normálisan működött, és a legénység visszatért a „szokásos kiképzési feladatokhoz”. A baj tényleg nem lehetett nagy, hiszen a NASA szerint a csütörtökre tervezett űrséta sem fog elmaradni. Tavaly a Roszkoszmosznál még úgy nyilatkoztak, hogy az állomás megbízható működése 2030 után már nem szavatolható. Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmensének repülési igazgatója a Zarja repedései kapcsán pedig úgy nyilatkozott, hogy az ISS fedélzeti rendszerei mostanra nagyrészt elavultak, így hamarosan olyan károk keletkezhetnek a Nemzetközi Űrállomásban, amelyeket nem lehet kijavítani.

Az oroszok már temetik a Nemzetközi Űrállomást Az ISS fedélzeti rendszerei mostanra nagyrészt elavultak, így hamarosan olyan károk keletkezhetnek a Nemzetközi Űrállomásban, amelyeket nem lehet kijavítani - figyelmeztetett Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmensének repülési igazgatója.

Szolovjov korábban azt is mondta, hogy:

„2025 után az ISS fedélzetén számos elem lavinaszerű meghibásodására számíthatunk.”

Hosszútávon az oroszok egyébként saját űrállomást terveznek, míg a NASA vezetője, Bill Nelson korábban úgy nyilatkozott, hogy az állomás remélhetőleg még 2030-ig üzemben marad, majd ezt követően a feladatait kereskedelmi állomások vehetnék át.

További cikkek a témában:

A SpaceX viheti az űrbe a második magyar űrhajóst Azt már eddig is lehetett tudni, hogy Magyarország néhány éven belül asztronautát szeretne küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, de most több fontos részlet is kiderült a projektről.

Az ISAAC-projekt – A jövőt jelentő asztrobotok már a Nemzetközi Űrállomáson szolgálnak A három robotból álló Astrobee rendszer már végrehajtotta első sikeres tesztjét – ám ez csak az első lépés volt azon az úton, amely mélyűrbe tervezett missziók kulcstechnológiájáig, az önműködő űreszközökig vezetnek.

Egy ismeretlen magánvállalat elkezdett építeni egy űrállomást Nagy a mozgolódás a kereskedelmi űrállomások területén, a NASA is ebben látja a Nemzetközi Űrállomás folytatását.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Tényleg ellopják-e az adatainkat, ha nyílt wifit használunk? Mitől lesz erős egy jelszó? Többek között ilyen IT-biztonsági kérdésekről szól a RE:FACT Podcast legújabb epizódja, amelynek vendége Pfeiffer Szilárd, IT-biztonsági mérnök.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.