Füst és égő anyag miatt szólalt meg a riadó a Nemzetközi Űrállomáson

2021 / 09 / 09 / Felkai Ádám
Füst és égő anyag miatt szólalt meg a riadó a Nemzetközi Űrállomáson
Riadó verte fel az idősödő űrállomást, miután a legénység tagjai füst- és égett műanyag szagot éreztek.

Az incidens az oroszok lakóegységként funkcionáló Zvezda moduljában történt – számolt be róla a BBC. Az elmúlt időszakban láthatóan szaporodnak a problémák az 1998-ban építeni kezdett, és mindössze 15 évnyi működési időre tervezett állomáson: korábban szintén a Zvezda modul szivárgott, még a nyáron megbokrosodott dokkolás után az oroszok frissen fellőtt, és az űrállomáshoz csatlakoztatott Nauka modulja, legutóbb pedig a szintén orosz Zarja modulon fedeztek fel felszíni repedéseket. A Nauka-incidens kapcsán Jim Oberg, a NASA egy korábbi mérnöke, azóta szakújságíró olyan végkicsengéssel írt cikket, hogy az orosz–amerikai (űr)diplomáciai jó viszony megtartása miatt talán már egy nagyobb katasztrófa is készülődik, hiszen a Nauka kapcsán is szemet hunytak egyes biztonsági kérdések felett.

Talán már a küszöbön toporog a következő Challenger- vagy Columbia-léptékű tragédia A Nauka modul „fiaskója” egy szakértő szerint egy sokkal nagyobb probléma tünete: a NASA szigora a biztonság kapcsán elkezdett gyengülni.

A mostani esetnél akkor érezték a füstszagot, amikor újratöltötték az állomás akkumulátorait, míg az égett műanyag szaga az orosz oldalról terjedt át az amerikaira. Az Orosz Szövetségi Űrügynökség/Roszkoszmosz tájékoztatója szerint később az összes rendszer normálisan működött, és a legénység visszatért a „szokásos kiképzési feladatokhoz”. A baj tényleg nem lehetett nagy, hiszen a NASA szerint a csütörtökre tervezett űrséta sem fog elmaradni. Tavaly a Roszkoszmosznál még úgy nyilatkoztak, hogy az állomás megbízható működése 2030 után már nem szavatolható. Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmensének repülési igazgatója a Zarja repedései kapcsán pedig úgy nyilatkozott, hogy az ISS fedélzeti rendszerei mostanra nagyrészt elavultak, így hamarosan olyan károk keletkezhetnek a Nemzetközi Űrállomásban, amelyeket nem lehet kijavítani.

Az oroszok már temetik a Nemzetközi Űrállomást Az ISS fedélzeti rendszerei mostanra nagyrészt elavultak, így hamarosan olyan károk keletkezhetnek a Nemzetközi Űrállomásban, amelyeket nem lehet kijavítani - figyelmeztetett Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmensének repülési igazgatója.

Szolovjov korábban azt is mondta, hogy:

„2025 után az ISS fedélzetén számos elem lavinaszerű meghibásodására számíthatunk.”

Hosszútávon az oroszok egyébként saját űrállomást terveznek, míg a NASA vezetője, Bill Nelson korábban úgy nyilatkozott, hogy az állomás remélhetőleg még 2030-ig üzemben marad, majd ezt követően a feladatait kereskedelmi állomások vehetnék át.

További cikkek a témában:

A SpaceX viheti az űrbe a második magyar űrhajóst Azt már eddig is lehetett tudni, hogy Magyarország néhány éven belül asztronautát szeretne küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, de most több fontos részlet is kiderült a projektről.

Az ISAAC-projekt – A jövőt jelentő asztrobotok már a Nemzetközi Űrállomáson szolgálnak A három robotból álló Astrobee rendszer már végrehajtotta első sikeres tesztjét – ám ez csak az első lépés volt azon az úton, amely mélyűrbe tervezett missziók kulcstechnológiájáig, az önműködő űreszközökig vezetnek.

Egy ismeretlen magánvállalat elkezdett építeni egy űrállomást Nagy a mozgolódás a kereskedelmi űrállomások területén, a NASA is ebben látja a Nemzetközi Űrállomás folytatását.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.