Örömhír az autósoknak: itthon is elérhető lesz az Android Auto

2020 / 12 / 06 / Pőcze Balázs
Örömhír az autósoknak: itthon is elérhető lesz az Android Auto
Öt és fél évet kellett rá várnunk, de végre Magyarországon is elérhető lesz az androidos okostelefonokat és tableteket az autónkkal összekötő Android Auto. A Google a teljes régióban bevezeti a szolgáltatást.

Kézben tartott mobiltelefonnal autózni nem csak tilos, veszélyes is - de a mobilunkon navigálunk, dolgozunk, tartjuk a kapcsolatot a családunkkal, amiről menet közben sem szívesen mondunk le. Az Apple 2014-ben, a Google 2015-ben mutatta be a Carplay-t illetve Android Autót; mindkét rendszer lényege, hogy ahelyett, hogy a kocsink beépített informatikai rendszereire hagyatkoznánk, vagy az ölünkben lévő telefonra figyelnénk, az autó kijelzője tükrözni tudja, ami a telefonunkon történik. A két óriás így nem csak a vállalati lelkiismeretét nyugtatta meg, a figyelmünk egy újabb fontos szeletét vette az irányítása alá.

Az Android Auto segítségével információkat kérhetünk a Google Segédtől, tudjuk irányítani a Google Mapset, hívásokat indíthatunk, követhetjük, ami chaten történik, és a zenét is vezérelhetjük innen; a legfontosabb appoknak elkészítették a vezetésre optimalizált, kevesebb információt tartalmazó változatát a platformhoz. Már ha az országban elérhető a szolgáltatás - és eddig nem ez volt a helyzet. Az Autónavigátoron idén áprilisban még külön cikkben foglalkoztak azzal, hogy hogyan lehet kikerülni a korlátozásokat, ám mostantól erre nem lesz szükség - adta hírül a 9to5Google.

Az Android 10-et futtató mobilok külön alkalmazás nélkül is tudják az Android Autót, míg Android 9-en még le kell tölteni az appot - és persze szükség van egy autóra, ami támogatja azt. Mivel a magyar kocsik átlagéletkora valahol 14 év körül mozog, ezért a legtöbben valószínűleg előbb fogunk tudni új autórádiót venni, mint új autót; itthon is elérhető több olyan modell, amikkel nem kell várni a következő kocsiig, hogy használjuk a szolgáltatást. A legtöbbnél egy vezetékre is szükségünk lesz, hogy összekössük az autót a telefonunkkal, de egy leleményes erdélyi fejlesztő már ezt a problémát is megoldotta.

A rendszerrel kompatibilis autók és hifik listáját a Google-nél, az Android Auto weboldalán lehet ellenőrizni.

(Fotó: Maurizio Pesce/Flick, BMW)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

A Honda megkapta az engedélyt, hogy elsőként a világon forgalomba hozzon egy hármas szintű önvezető autót A jövőre piacra kerülő Honda Legend a dugóban már önmagát fogja vezetni, a sofőrnek pedig oda sem kell néznie.

Az Audi egy komplett projektort épített az új elektromos autói fényszóróiba A Digital Matrix LED fényszórók különböző animációkat képesek kivetíteni, nagyjából úgy, mint egy moziprojektor.

Néhány Teslában mától már elérhető a "teljes önvezetés" funkció Elon Musk Twitteren jelentette be, hogy elkezdik ellátni az autóikat a "full self-driving" szolgáltatás béta verziójával, ami szerinte "kvantumugrás" lesz ahhoz képest, amit a kocsik eddig tudtak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.