Az Apple a klaviatúra billentyűire is képernyőket helyezne

2021 / 01 / 01 / Felkai Ádám
Az Apple a klaviatúra billentyűire is képernyőket helyezne
A klaviatúra jövője a bármilyen felhasználói szituációhoz konfigurálható billentyű.

A klaviatúra a belefektetett innovációt tekintve a számítógép talán legkevésbé agyon szőnyegbombázott területe. A felépítés és az alapelv szempontjából alig változott a kezdetek óta, noha akadtak ígéretes próbálkozások. Az Apple egyébként már megpróbálta megreformálni a billentyűzetet, ami a cég egyik komolyabb fiaskójához vezetett végül. A pillangó mechanikás billentyűzet kálváriája 2015-ben kezdődött és öt éven át tartott, miután az almás cég elengedte a dolgot, és idén, fél év alatt átállította a gyártósorait, hogy visszatérjen a klasszikus olló mechanikás billentyűzethez.

A pillangó mechanikát a cég először a 2015-ös 12-inches MacBookban alkalmazta. A billentyűzet legnagyobb előnye a vékonysága volt, aminek köszönhetően az egész laptop látványosan karcsúsodott. A problémát viszont a dizájn megbízhatatlansága jelentette. A mechanizmus könnyen sérült a legkisebb szennyeződéstől is, ráadásul ezután nem is lehetett egyszerűen csak egy-egy billentyűt kicserélni, hanem a gépet hivatalos Apple-szervízbe kellett vinni, ahol a szerelés miatt darabokra is szedték azt.

Az Apple viszont láthatólag nem mondott le innovációs szempontból a billentyűzetről, legalábbis erre utal az a szabadalom, amit 2020 végén jegyeztek be az Egyesült Államokban. A szabadalom lényege, hogy a klaviatúra billentyűit apró képernyőkkel látnák el. A tervek szerint mindez a technológia alkalmazható lenne önálló billentyűzeten, de akár egy MacBook klaviatúráján is. A technológia legfőbb pozitívuma, hogy innentől az adott felhasználói helyzethez kalibrálhatnánk a billentyűzetet: vagyis könnyen válthatnánk nem csak a különböző ABC-k között, de akár mondjuk egy adott program vagy egy videójáték is egyértelmű gombkiosztást jelenítene meg a billentyűinken.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Egy régi notebookot is érintőképernyős modellé tesz egy apró eszköz Egy kaliforniai startup találmányának köszönhetően ma már megoldható, hogy valaki megfizethető áron szerezzen érintőképernyős laptopot: ehhez pedig nem egy új gépre, csupán egy kerti locsolócső fejére hasonlító szerkezetet kell beszereznie.

Felborogatott autók, tönkretett gépek - az Apple lehet az iPhone üzemben történtek felelőse A munkások kevesebb pénzt kaptak, mint amennyiben megállapodtak.

Közel fél évszázad után új vállalkozásba kezdett az Apple alapítója Steve Wozniak reményei szerint az Efforce segíteni fog a klímaváltozás elleni küzdelemben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.