Közel fél évszázad után új vállalkozásba kezdett az Apple alapítója

2020 / 12 / 20 / Bobák Áron
Közel fél évszázad után új vállalkozásba kezdett az Apple alapítója
Steve Wozniak reményei szerint az Efforce segíteni fog a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az biztos, hogy az Apple II számítógép megalkotásával legendássá vált mérnök nem kapkodott, hiszen utoljára még 1976-ban vett részt cégalapításban, amikor Steve Jobsszal és Ronald Wayne-nel megalapította az Apple-t. Az a projektje eléggé bejött, hiszen az Apple ma a világ legértékesebb vállalata, aminek az értékét a Forbes 241 milliárd dollárra becsüli.

Wozniak az Efforce-szal egészen más irányba indult, hiszen egy olyan online piacteret hozott létre, amely segít összekötni a befektetőket azokkal a cégekkel, amik zöldenergia-befektetésekkel szeretnék gazdaságosabbá tenni a működésüket. "Az Efforce egy olyan decentralizált platform, amit azért hoztunk létre, hogy bárki részt vehessen és anyagilag profitálhasson a globális energiahatékonysági projektekből, és érdemben tegyen a környezet védelme érdekében" - mondta Wozniak, aki szerint az Efforce-nak köszönhetően az emberek úgy tehetnek a klímaváltozás ellen, hogy nem kell jelentősen változtatniuk az életmódjukon.

A kezdeményezés lényege, hogy a cégek az online piactéren közzétehetik a tervezett zöldenergia-beruházásaikat, a befektetők pedig a WOZX nevű kriptovaluta megvásárlásával szállhatnak be a számukra szimpatikus projektekbe. A befektetést egy okosszerződésben rögzítik, a befektetők pedig az alapján jutnak nyereséghez, hogy a támogatott cég mennyit takarít meg a beruházással.

Az Efforce szerint ez a módszer jelentősen felpörgeti majd a zöldenergia-beruházásokat, hiszen olyan cégek is fejlesztési pénzekhez juthatnak, akik amúgy ezt a jelenlegi gazdasági helyzetben nem engedhetnék meg maguknak. Az Efforce fogadtatása elég jó volt, hiszen a WOZX árfolyama a szingapúri székhelyű HBTC kritpovaluta-piacon az indulás előtti 0,10 dollárról gyorsan 1,48 dollárra emelkedett, majd tovább, egészen 3,48 dollárig. Bár az árfolyam innen lassú csökkenéssel visszament két dollár alá, de a piacra lépés még így is masszívan nyereséges volt. (CNBC)

(Borítókép: Gage Skidmore/Flickr, Unsplash)

További cikkek a témában:

Az első iPhone szinte teljesen működésképtelen volt, mikor bemutatták Steve Jobs és az Apple alkalmazottai apró trükkök egész sorával érték el, hogy ez ne derüljön ki.

Föld körül keringő naperőművek biztosíthatják a jövő energiaellátását A világ űrügynökségei már javában dolgoznak a technológia megvalósításán, ami a Földről a világűrbe helyezné át az energiatermelés jelentős részét.

A hidrogén lesz a következő évtizedek legjövedelmezőbb üzlete - mondja az USA egyik legnagyobb befektetési bankja "Olyan, mint az okostelefonpiac volt 2007 előtt" - írja a Bank of America a legújabb elemzésében a hidrogénpiacról.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorából kiderült, hogy hogyan dolgozik Szomoru Miklós kertész, és hogy mi köze a jövőhöz és a fenntarthatósághoz a kerteknek és a kertészeknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.