Az Egyesült Királyság betiltaná, hogy botok vásárolják fel a konzolokat és számítógépes alkatrészeket

2020 / 12 / 17 / Felkai Ádám
Az Egyesült Királyság betiltaná, hogy botok vásárolják fel a konzolokat és számítógépes alkatrészeket
A PlayStation 5 és az új Xbox konzolok egyaránt hiánycikkek, ahogy az új generációs videokártyák is. Ennek részben az az oka, hogy sokszor nyerészkedők algoritmusai vásárolnak fel teljes készleteket. A briteknek ebből lett elegük.

A kezdeményezés a Skót Nemzeti Párt (SNP) hat politikusától indult, akik az Egyeslült Királyság Parlamentjében nyújtottak be megfontolásra egy indítványt, amely két főbb részt tartalmaz: egyrészt betiltaná, hogy a videójáték konzolokat, valamint a számítógép alkatrészeket jóval a gyártó által ajánlott fogyasztói ár felett kínálják eladásra. Másrészt illegálissá tenné a vásárláskor különböző botok alkalmazását. A javaslat, amely jelenleg úgynevezett „Early Day Motion” formában leledzik, egyelőre még a vitára bocsájtás dátumával sem rendelkezik az Egyesült Királyság Képviselőházában. A hírt közlő PC Gamer hozzáteszi azt is, hogy a hasonló „Early Day Motion”-okkal tele a padlás a törvényhozásban, de ha más nem, ezek legalább rávilágítanak egy-egy aktuális, a társadalmat érintő problémára.

Ezek a problémák pedig jelen vannak, mivel több ügyeskedő is botok segítségével vásárol fel készleteket azzal egy időben, hogy ezek egyáltalán online elérhetővé válnak. A konzolok közül mindez a leginkább a PlayStation 5 gépeket érinti (bár Xbox Series készülékeket sem egyszerű találni), míg pécén a legújabb videokártyák, az Nvidia RTX 3080 és az AMD RX 6800 XT chipjeit nem lehet beszerezni. Az Nvidia saját bevallása szerint is az RTX 3080 forgalmazói oldalukat elözönlötték a botok, míg az elektronikai eszközök és számítógép alkatrészeket forgalmazásával foglalkozó Newegg szerint botok tízmillióit kellett elzavarniuk az oldalukról. Az algoritmusok miatt pedig az átlagvásárlónak esélye sincs arra, hogy megszerezzen egy-egy terméket. A felhalmozott készletet aztán természetesen jóval drágábban adják el az ügyeskedők.

Hasonló korlátozás egyébként már most érvényben van a szigetországban, hiszen például betiltották a jegyüzérkedést – vagyis tilos másodkézből jegyeket eladásra kínálni. Ez a törvény azután született meg, hogy a szórakoztatóiparban pontosan hasonló tendenciák jelentek meg, mint most az elektronikai cikkek kapcsán. Ugyanakkor a konzolok és a számítógép komponensek másodlagos kereskedelmének a teljes betiltása sok kárt is okozna azoknak, akik így értékesítették használt masináikat, vagy csak így tudtak – relatíve olcsón – valamilyen eszközhöz vagy alkatrészhez hozzájutni.

További cikkek a Rakétán:

Melyik konzolt válasszam? – Karácsonyi konzolvásárlási tanácsadó Végre megjelent az új PlayStation és az Xbox – konzolt ajánlani pedig sosem volt még ennyire könnyű. És ennyire nehéz.

Amit mindenképp tudni kell az új PlayStationről és Xboxról Mire képes, mennyibe kerül, mikortól lehet kapni?

Félpercenként legyárt egy PlayStationt a Sony – így csinálják A Sony gyárában robotok végzik azt a finommunkát is, amit máshol emberek szoktak.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.