Az interaktív robotkar megadja sétálás közben a társ illúzióját

2020 / 11 / 20 / Perei Dóra
Az interaktív robotkar megadja sétálás közben a társ illúzióját
Életünk egyik legszebb pillanata, amikor kéz a kézben andaloghatunk kedvesünkkel, elmagányosodó világunkban ugyanakkor egyre nehezebb párt találni, Japánban pedig különösen.

A szigetországban manapság ugyanis az elöregedés mellett az elmagányosodás is komoly társadalmi probléma, ami ráadásul nem csak az időseket fenyegeti. A koronavírus-járvány pedig fokozta mindezt azzal, hogy még inkább elszigetelte egymástól az embereket, ami a kutatások szerint már jelenleg is tömegesen okoz komoly mentális és egyéb egészségügyi problémát. Japán fejlesztők azonban úgy tűnik megtalálták a megoldást (nem először az elmúlt években), a Gifui Egyetem mérnökcsapata ugyanis épített egy interaktív robotkart, ami megadja sétálás közben a társ illúzióját.

Egyszerre meghökkentő és ötletes

A mérnökök mindenekelőtt leszögezik, hogy a készülő robotkéz egyelőre távolról sem tökéletes. Annál is inkább, hiszen jelenlegi formájában az Osampo Kanojo (ami japánul azt jelenti, hogy barátnőm séta közben) használata egyrészt nem túl egyszerű, másrészt a különféle vezetékek miatt úgy néz ki, akár a Terminátor alkatrészre.

A kar ugyanakkor képes illatot kibocsátani és izzadást imitálni. Mindkét esetben egy, a kar belsejébe helyezhető ruha szolgál kiindulópontként: a különbség mindössze annyi, hogy első esetben illataromát, a másikban emellett vizet is csöpögtetnek rá, amit egy fűtőszál párologtat ki a felület pórusain. Ami sokkal megdöbbentőbb, hogy

a szilikonalapú, gélszerű anyag meglepően jól imitálja a bőr tapintását.

Egy nyomásszenzor érzékeli az emberi kéz szorítását, amit a robotkéz hangtalan motorok segítségével viszonoz. A fejlesztők továbbá arra is figyeltek, hogy a nem azonos tempóban sétáló párok keze közötti kapcsolatot imitálják. Ha valaki például felgyorsít, a robotkar hátrafelé húzza a karját, ahogy a lemaradó társ is. A karból egyelőre csak női prototípus készült, de a rendszer könnyen adaptálható a férfikézhez is egy markánsabb, érdesebb bőrt imitáló bevonattal, határozottabb fogást biztosító visszajelzéssel, eltérő illatanyagokkal.

Ez csak egy a japánok megannyi magányűző találmánya közül

Ahogy haladunk előre a jövőbe, egyre inkább érthető, hogy miért is tartják sokan Japánt a Robotok Földjének, hiszen az országban lassacskán minden problémára létezik válaszképp egy robot. A virtuális barátoktól-barátnőktől és az egyre komolyabb exoskeletonoktól kezdve a kosárlabdázó robotig mindent létrehoztak már. Japánok készítették el azt a humanoid robotot is, amely mesterséges intelligenciával működik, és színésznőként debütál egy készülő hollywoodi filmben. A Sharp humanoid telefonrobotot készített, vagy ott van a Gundam animesorozat főszereplője, tizennyolc méter magas és mintegy huszonöt tonnás kiadásban, amit gyári munkára szánnak.

A korábbi fejlesztések közül egyesek a mentális problémákon próbálnak segíteni, mint például az a fejlesztő, aki nemrégiben egy olyan alkalmazást készített, amely VR-szemüveg és érzékelők segítségével létrehoz egy interakcióra képes, AR barátnőt. (Mivel az országban rendkívül népszerűek az animék, adta magát az ötlet, hogy a karakter is egy ilyen szereplőre hasonlítson.) De akadnak gyakorlatiasabb fejlesztések is: a Bitport például a közelmúltban foglalkozott a Toyota segítő robotjaival, melyeket a vállalat kifejezetten az idősgondozási rendszer tehermentesítésére szánt.

Ez is érdekelhet:

Az új robot-ormány könnyebben megfogja a tárgyakat

Itt az első napelemes művégtag, ami a test fejlődését is leköveti

Valóságos robothadserege lehet az Egyesült Királyságnak a 2030-as évekre

(Fotó: Unsplash.com/PossessedPhotography)


Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Úgy még a Skynetből sem lesz semmi, ha az egész modell még a világhódítás előtt összeomlik.
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.