Az MI-vel felszerelt köztéri kamera magától felismeri, ha valaki kidobja szemetét az autójából

2021 / 03 / 14 / Perei Dóra
Az MI-vel felszerelt köztéri kamera magától felismeri, ha valaki kidobja szemetét az autójából
(Sajnálatos módon) világszerte bevett gyakorlat, hogy a sofőrök az autóban összegyűlt szemetet nem egy köztéri vagy az otthoni szemetesbe helyezik, ehelyett egyszerűen kihajítják az útra vagy az út mellé. A jelenség felszámolása ugyanakkor nem egyszerű, hiszen szinte lehetetlen bárkit is tetten érni ezzel.

A délkelet-angliai Maidstone vezetése azonban úgy tűnik nem csupán besokallt, de lépett is a pozitív változás irányába azzal, hogy eldöntötték, mesterséges intelligenciát erősítenek a köztéri kamerákra. A szoftver magától felismeri, ha valaki kihajítja a szemetet a járműből, majd miután ezt összepárosította annak rendszámával, már küldi is a kilenc vagy akár százhúsz fontról, nagyjából negyven-ötvenezer forintról szóló büntetést.

Jönnek az agressziót is felismerő térfigyelő kamerák A technológiát egy orosz cég fejlesztette és viszi piacra.

A BBC szerint a rendszer biztosan sokak szemében szálka lesz majd, és jelenleg még csak a tesztüzeme kezdődik el a városban, mégis arra számítanak, hogy hamarosan más helyhatóságok is ilyet akarnak majd. A tudósításból mindemellett az is kiderül, hogy a kamera és az MI párosa annyira érzékeny, hogy

még egy kihajított cigarettacsikk sem kerüli el a figyelmét.

Egy önkormányzati képviselő szerint a feladat bonyolultsága még így is elenyésző mondjuk egy jármű Marsra juttatásához képest. A rendszer megszületésénél valószínűleg az is közrejátszott, hogy a településen a koronavírus-járvány kitörése óta a köztéri szemét mennyisége kétszázötven százalékkal nőtt. Bár ez valószínűleg nem csupán az autósok eredménye, ettől függetlenül az adatok sokkolóak.

(Fotó: Flickr)

További cikkek a témában:

Ausztriában már az utakon a Sony autója A Vision-S prototípuson magyar cég is dolgozott.

Tengerparton elszórt szemétből épít hulladéktárolót egy brit cég A dolgozók ezáltal új értelmet adtak a hulladéknak, amit összepréselnek, majd olyan lapokat alakítanak ki belőle, melyek szemétgyűjtő-állomásként működhetnek tovább.

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
A mindössze 150 kg-os szerkezet akár hónapokig is képes 20 km-es magasságban maradni, amivel a mai geostacionárius műholdak egy alternatíváját jelentheti.
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.