Az okosotthonokért zajló harc a padlón dőlhet el: robotporszívó céget vett az Amazon

2022 / 08 / 12 / Pőcze Balázs
Az okosotthonokért zajló harc a padlón dőlhet el: robotporszívó céget vett az Amazon
Az Amazon meg fogja vásárolni a Roomba robotporszívók gyártóját, az iRobotot. A technológiai óriás így még nagyobb befolyást szerezhet az okosotthon-ökoszisztéma felett.

A Wired-ön olvasható hír szerint az Amazon 1,7 milliárd dollárt fog fizetni a cégért, amely eredetileg az amerikai hadseregnek akart robotokat építeni, de már húsz éve készít porszívókat is, és az utóbbiak tették igazán ismertté. Sokan a teljes robotporszívó-kategóriát egyszerűen csak roombának hívják, ahogyan az online keresésből is google-özés lett. Az iRobot nyolcvanezer és hatszázezer forint között árulja a Roombákat, de a világ legismertebb online piacterét üzemeltető vállalat valószínűleg nem azért döntött az akvizíció mellett, hogy az eszközökön keressen.

Az adatok már a spájzban vannak

A modernebb készülékek ugyanis képesek arra, hogy önállóan feltérképezzék a lakásainkat, hogy okosabban működhessenek. Az Amazon alapítója, Jeff Bezos pedig huszonöt éve, 1997-ben azt nyilatkozta, hogy "teljes megszállottjai" annak, hogy kitalálják, hogy a fogyasztóiknak mire van szükségük. Ehhez viszont nekik egyvalamire biztosan szükségük van: adatra. Akár arról, hogy milyen termékeket rendelünk, akár arról, hogy pontosan hol és hogyan élünk. Nem véletlen, hogy a céget több helyen, így az Európai Unióban is megvádolták azzal, hogy nem csak sok információt gyűjt a vásárlóiról és a platformon eladott termékekről, de vissza is él azokkal. Például azzal, hogy látja, mely termékekből fogy a legtöbb, majd elkezd azokból sajátokat gyártani, mondjuk elemeket vagy pelenkákat.

A spájzunk már az adatok közt van

A közeljövő egyik legfontosabb informatikai hadszíntere a lakásunk lesz: az, hogy mely gyártók és technológiák fogják meghatározni az okosotthonok működését, a következő években dől el. Miközben úgy tűnik, hogy a Matter nevű szabvány kerül ki győztesen a sztenderdek versenyéből, a Google, az Apple, a Samsung, és az Amazon támogatásával, egyre fontosabbá válik majd, hogy a technológiai nagyvállalatok pontosan mit is tudnak nyújtani a négy fal között. Az Amazon pedig évek óta, módszeresen építi ki a hídfőállásait. Alexa nevű hangasszisztensük okoshangszórók tízmillióin működik, de fejhallgatókba, tévékbe, sőt még sütőkbe is beköltözött; összesen háromszázmillió fölött van már az Alexa-eszközök száma. A cég emellett megvásárolta a routereket gyártó Eerót, de a videós kapucsengőket készítő Ringet is. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy évről évre kísérleteznek olyan kütyükkel, mint a biztonsági minidrón, a guruló házi robot, vagy a távol élő nagyikkal játszható okostársasjáték.

Tehát amikor a cég úgy fogalmaz a fejlesztői weboldalán, hogy a "környezetünkben zajló számítástechnika világát építik", rögtön világossá válik, hogy miért vásárolják fel az iRobotot. Ha elfogadjuk, hogy az otthonaink elkerülhetetlenül okosabbak lesznek, ahogyan ma már szinte mindenkinél van víz és villany, akkor azt sem kell hosszasan bizonygatni, hogy a lakásaink feltérképezése kívülről-belülről az első lépés ahhoz, hogy a szolgáltatók felismerjék, hogy mire van szükségünk. És huszonöt éve tudjuk, hogy az Amazon ennek a megszállottja.

(Fotó: Onur Binay/Unsplash, iRobot)

Guruló robotot, Skype-nagyi társasjátékot és még egy tucatnyi kütyüt jelentett be az Amazon A tavaly bemutatott, lakásban repkedő biztonsági drónjukat pedig már megrendelhetik a kiváltságosak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.