Az Unilever pici gyárakat gyárt

2021 / 03 / 02 / Perei Dóra
Az Unilever pici gyárakat gyárt
A hollandiai Wageningen városában, az Unilever élelmiszeri üzletágának globális bázisa, egy negyven méteres szállítókonténer belsejében hamarosan egy teljesen új, működő gyártósor áll rendelkezésre a fogyasztási cikkek előállítására. Azáltal, hogy a termékeket - első körben húslevest - egy 'összezsugorított' helyen állítja elő, a cég azt reméli, hogy csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, kevesebb hulladékot termel, és végül képes lesz ezeket a nanogyárakat újabb és újabb helyekre szállítani, hogy kihasználhassák a helyi alapanyagok előnyeit.

Az Unilevernek jelenleg több mint háromszáz gyára van szerte a világon, csakhogy ezek nagy létesítmények, amelyeket tömeges mennyiségek előállítására terveztek. Előfordul viszont, hogy a vállalatnak kisebb tételeket kell készítenie a szezonhoz tartozó termékekhez vagy egy új termék teszteléséhez - mondja Olivera Trifunovic, az Unilever mérnöki vezetője és a minigyárak projektvezetője a Fast Company munkatársának. A vezető azt is elárulta, hogy a nagyüzemi gyártás egyrészt rengeteg hulladékot termel, másrészt vannak olyan esetek, amikor gyorsan kell reagálni a kereslet változására egy adott piacon, akár a termelés növelésére, akár annak csökkentésére. Tömegtermelés esetén azonban nem könnyű felfelé vagy lefelé növelni a méretarányt.

A nanogyárak ötletét két mérnök adta, mintegy válaszul a fenti kihívásokra, valamint a tömegtermeléssel járó anyag- és energiahulladék csökkentésére. Első alkalommal húsleves készítését tervezik az Unilever Food Solutions-nek, a vállalat étkezési részlegének, és ha minden a tervek szerint halad, a vállalat megvizsgálja a szállítókonténerek telepítését más Unilever-élelmiszergyárakban, és végül kibővíti termelési kapacitásukat majonéz, ketchup és fagylalt készítéséhez. Ezek a nanogyárak soha nem érik el az Unilever klasszikus gyárainak termelési szintjét, de pontosan ez a lényeg. Ahelyett, hogy a nagyüzemnek kellene hatalmas mennyiségű árut előállítaniuk, vagy összetevőket igényelniük a távoli helyekről történő szállításhoz, az Unilever azt tervezi, hogy ezeket a kis gyárakat bárhol és bármikor telepíthetik, ahol éppen szükség van rájuk. Trifunovic szerint izgalmas, új gyártási módot kínálnak, amely kevésbé pazarló, elősegíti a lokalitást, és csökkenti az élelmiszer- és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.

A New Food magazin szerint a szállítható gyárak távvezérléssel működnek a Platform Eco System (PES) nevű rendszer segítségével, amely az éppen aktuális termelési adatokkal dolgozik. A beépített érzékelők folyamatosan szállítják az adatokat, így a szükséges beállítások bármikor elvégezhetők, és minden probléma gyorsan elhárítható. A konténer továbbá minden szükséges dologgal felszerelt, működéséhez pedig mindössze egy elektromos kábel és egyetlen víztömlő szükséges. Ez magában foglalja a végpontok közötti automatizált folyamatot, a nyersanyagok feldolgozásától a főzésen át egészen a csomagolásig.

Ez lehetővé teszi, hogy egy nyolcórás műszak alatt háromszáz tonna folyékony ételízesítőt állítsanak elő.

A magazin információ szerint sikeres projekt esetén az innovatív gyártási megoldás az Unilever portfóliójának más részeire is kiterjedhet, beleértve a szépségápolási és háztartási termékeket. A vállalat emellett a mini termelési egységek bérbeadását, eladását tervezi fiatal vállalkozóknak, mások előtt is megnyitva ezzel egy újfajta munkavégzés lehetőségét.

További cikkek a témában:

Az éhínséget akarták felszámolni, de egyelőre salátát termesztenek miniatűr farmokon A világ népességének önellátása lehetne a biztosíték az éhezés ellen, az Infarm vállalat szerint. Beltéri farmjaik már megjelentek az élelmiszerboltokban, ahonnan egészen biztosan E. Coli-mentes salátát választhatunk.

Sanghajban megjelent az első önjáró KFC-étterem Néhány éve még teljes sci-finek tűnt, hogy egyszer majd a mobilunkról megrendelt önvezető éttermekből vagy vegyesboltokból vehetünk élelmiszereket, Kínában viszont ez az utópia már megvalósulni látszik.

A ma zajló globális élelmiszer-termelés képes önmagában tönkretenni a párizsi klímacélokat Az elmúlt három évben a klímatudósok megváltoztatták a klímaváltozás szerintük "biztonságos" határértékének meghatározását. A kívánt hőmérsékleti határértékek elérése így azonnali teendőket jelenthet mindannyiunk számára.

(Fotó: Foodbev)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.