Az Unilever pici gyárakat gyárt

2021 / 03 / 02 / Perei Dóra
Az Unilever pici gyárakat gyárt
A hollandiai Wageningen városában, az Unilever élelmiszeri üzletágának globális bázisa, egy negyven méteres szállítókonténer belsejében hamarosan egy teljesen új, működő gyártósor áll rendelkezésre a fogyasztási cikkek előállítására. Azáltal, hogy a termékeket - első körben húslevest - egy 'összezsugorított' helyen állítja elő, a cég azt reméli, hogy csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, kevesebb hulladékot termel, és végül képes lesz ezeket a nanogyárakat újabb és újabb helyekre szállítani, hogy kihasználhassák a helyi alapanyagok előnyeit.

Az Unilevernek jelenleg több mint háromszáz gyára van szerte a világon, csakhogy ezek nagy létesítmények, amelyeket tömeges mennyiségek előállítására terveztek. Előfordul viszont, hogy a vállalatnak kisebb tételeket kell készítenie a szezonhoz tartozó termékekhez vagy egy új termék teszteléséhez - mondja Olivera Trifunovic, az Unilever mérnöki vezetője és a minigyárak projektvezetője a Fast Company munkatársának. A vezető azt is elárulta, hogy a nagyüzemi gyártás egyrészt rengeteg hulladékot termel, másrészt vannak olyan esetek, amikor gyorsan kell reagálni a kereslet változására egy adott piacon, akár a termelés növelésére, akár annak csökkentésére. Tömegtermelés esetén azonban nem könnyű felfelé vagy lefelé növelni a méretarányt.

A nanogyárak ötletét két mérnök adta, mintegy válaszul a fenti kihívásokra, valamint a tömegtermeléssel járó anyag- és energiahulladék csökkentésére. Első alkalommal húsleves készítését tervezik az Unilever Food Solutions-nek, a vállalat étkezési részlegének, és ha minden a tervek szerint halad, a vállalat megvizsgálja a szállítókonténerek telepítését más Unilever-élelmiszergyárakban, és végül kibővíti termelési kapacitásukat majonéz, ketchup és fagylalt készítéséhez. Ezek a nanogyárak soha nem érik el az Unilever klasszikus gyárainak termelési szintjét, de pontosan ez a lényeg. Ahelyett, hogy a nagyüzemnek kellene hatalmas mennyiségű árut előállítaniuk, vagy összetevőket igényelniük a távoli helyekről történő szállításhoz, az Unilever azt tervezi, hogy ezeket a kis gyárakat bárhol és bármikor telepíthetik, ahol éppen szükség van rájuk. Trifunovic szerint izgalmas, új gyártási módot kínálnak, amely kevésbé pazarló, elősegíti a lokalitást, és csökkenti az élelmiszer- és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.

A New Food magazin szerint a szállítható gyárak távvezérléssel működnek a Platform Eco System (PES) nevű rendszer segítségével, amely az éppen aktuális termelési adatokkal dolgozik. A beépített érzékelők folyamatosan szállítják az adatokat, így a szükséges beállítások bármikor elvégezhetők, és minden probléma gyorsan elhárítható. A konténer továbbá minden szükséges dologgal felszerelt, működéséhez pedig mindössze egy elektromos kábel és egyetlen víztömlő szükséges. Ez magában foglalja a végpontok közötti automatizált folyamatot, a nyersanyagok feldolgozásától a főzésen át egészen a csomagolásig.

Ez lehetővé teszi, hogy egy nyolcórás műszak alatt háromszáz tonna folyékony ételízesítőt állítsanak elő.

A magazin információ szerint sikeres projekt esetén az innovatív gyártási megoldás az Unilever portfóliójának más részeire is kiterjedhet, beleértve a szépségápolási és háztartási termékeket. A vállalat emellett a mini termelési egységek bérbeadását, eladását tervezi fiatal vállalkozóknak, mások előtt is megnyitva ezzel egy újfajta munkavégzés lehetőségét.

További cikkek a témában:

Az éhínséget akarták felszámolni, de egyelőre salátát termesztenek miniatűr farmokon A világ népességének önellátása lehetne a biztosíték az éhezés ellen, az Infarm vállalat szerint. Beltéri farmjaik már megjelentek az élelmiszerboltokban, ahonnan egészen biztosan E. Coli-mentes salátát választhatunk.

Sanghajban megjelent az első önjáró KFC-étterem Néhány éve még teljes sci-finek tűnt, hogy egyszer majd a mobilunkról megrendelt önvezető éttermekből vagy vegyesboltokból vehetünk élelmiszereket, Kínában viszont ez az utópia már megvalósulni látszik.

A ma zajló globális élelmiszer-termelés képes önmagában tönkretenni a párizsi klímacélokat Az elmúlt három évben a klímatudósok megváltoztatták a klímaváltozás szerintük "biztonságos" határértékének meghatározását. A kívánt hőmérsékleti határértékek elérése így azonnali teendőket jelenthet mindannyiunk számára.

(Fotó: Foodbev)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
A csillagdűnék páratlan természeti képződmények, amelyek ráadásul nem csak ezen a bolygón találhatóak meg – épp ezért fontos, hogy az egyik legősibbnek most megfejtették a titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.