Bámulatos fotót készített a James Webb teleszkóp a Jupiterről

2022 / 08 / 23 / Bobák Áron
Bámulatos fotót készített a James Webb teleszkóp a Jupiterről
A NASA júliusban beüzemelt új űrtávcsöve eddig csak a távoli világűrt kémlelte, a kutatók most viszont egy egészen közeli dolgot vettek célba: a Naprendszer legnagyobb bolygóját, ami soha nem látott részletességgel tárul a szemünk elé.

A tízmilliárd dolláros űrteleszkóp kiemelkedő képességeiről már számtalanszor írtunk, így nem meglepő, hogy a James Webb által a Jupiterről készült képen olyan részletek is láthatóak, amelyek korábbi fotókon nem. Ezek közül is a legérdekesebb, hogy a képen tisztán kivehetők a bolygó sarkkörei felett tündöklő sarki fények, amelyek a gázóriáson is hasonlóan látványosak, mint itt a Földön, sőt. Mivel a Jupiter mágneses mezeje mintegy húszezerszer erőteljesebb, mint a bolygónké, így az azon áthaladó töltött részecskék még erőteljesebben világítanak.

"Nem számítottunk rá, hogy ennyire jól sikerül" - ismerte el a fotó kapcsán Imke de Pater, a Berkeley Egyetem bolygókutatója és a kutatás vezetője, aki a képpel kapcsolatban azt tartotta fontosnak megjegyezni, hogy azon valóban rendkívül sok részlet látható. A sarki fények mellett tisztán kivehető a bolygó atmoszférája, a fagyott porból összeálló gyűrűje és két kisebb holdja, az Amalthea és az Andrastea is. Ami még ennél is jobban meglepte a kutatókat, hogy a fotón halványan még a távoli galaxisok is kivehetők, ami sokat elárul a teleszkóp hihetetlen képességeiről.

A fenti fotót a NirCam nevű eszközzel készítették, amely az infravörös tartományban érzékeli a fényeket, az amerikai űrügynökség pedig utólag színezte ki, hogy kiemeljék a leglátványosabb részeket, például a sarki fényeket.

A NASA július közepén tette közzé az első, már a James Webb által készített teljes értékű fotókat, amelyek többek között távoli galaxisokat örökítették meg. A Földtől 1,5 millió kilométerre, a Lagrange-2 pontban állomásozó űreszköz azóta sem pihent, hiszen július végén két spirálgalaxisról küldött látványos képeket, emellett sikerült lefotóznia a valaha megfigyelt legtávolabbi csillagot is.

(Business Insider, Fotó: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; utómunka: Ricardo Hueso (UPV/EHU) és Judy Schmidt)

Saját rekordját döntötte meg a James Webb – a most felfedezett galaxis még a múlt hetinél is jóval idősebb A múlt héten olyan galaxist fedeztek fel, amely az ősrobbanás után kevesebb mint 400 millió évvel később jött létre, a most felfedezett galaxis viszont ennél jóval idősebb – az univerzum mindössze 233 millió éves volt, amikor ez a galaxis már létezett.


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.