Batman létezett a Közép-Amerikai mitológiában, és Camazotznak hívták

2021 / 04 / 10 / Justin Viktor
Batman létezett a Közép-Amerikai mitológiában, és Camazotznak hívták
Az emberiség története mesék és mitológiák története, és ezek folyamatos termelése kontinensszerte ma is folyik, főképp a nagy filmstúdiókban. A nyugati félteke néhány főbb mítoszát pedig hosszú évtizedek óta a Marvel és a DC kiadók képregényei és a belőlük készült filmek formálják. Mivel azonban a mítoszok többnyire egymásra épülnek, a képregény történetek mögött is ott ásít a múlt mélységes kútja.

Mezoamerikai folklór

Persze az ősi mitológiai szereplők nem pont úgy néznek ki, mint a filmeken, de azért elég sok mindenben hasonlítanak rájuk. Batman például a mezoamerikai mitológiában tűnik fel, Camazotz néven.

A szó jelentése a guatemalai Kʼiche’ maja nyelven halál-denevér, és egy veszélyes barlanglakó denevérlényt jelöl. A kultusz a mexikóban őshonos oaxacai zapotec indiánok mondáiból ered, és onnan került (repült át éjjel) a maja Quiche törzs folklórjába, és ők szorgalmasan le is jegyezték a denevér isten legendáit a maja irodalomban.

A denevérek számos kultúrában jelennek meg fenyegető lényként. Mivel éjszakai állatok, ezért magával az éj sötétjével azonosították őket, a sötétségtől, pedig már csak egy kis asszociatív lépés a halál.

Számos gyakori fajuk rendelkezik furcsa megjelenéssel, ami még taszítóbbá teszi őket az emberek számára, és az sem segít a dolgon, hogy van olyan fajuk, ami valóban vérszívó, ez pedig a vámpír denevér, a desmodus rotundus.


Camazotz, a denevér isten. (Kép: Gwendal Uguen)

Camazotz és más szörnyek

A maja kultúrában Camazotz a halálhoz kapcsolódik és egyben egy szörny neve is, mely a Popol Vuh ősi maja mitológiai szövege szerint szerint a denevérek házának (Zotzilaha) nevezett barlangban lakott. A legtöbb tudós úgy véli, hogy Camazotz mitikus alakját a közönséges vámpír denevér ihlette, mások szerint egy mára kihalt óriási vámpír denevéren alapult, mely talán a pleisztocén vagy a holocén időszakban élhetett.

A maják szerint a nagyjából humanoid testű szörnyetegnek denevér feje és pattintott kőkésre emlékeztető orra volt. A legendák szerint a szörny a nyakán támadta meg az áldozatokat, és lefejezte őket. A Popol Vuh-ban írtak szerint ez a lény fejezte le Hunahpu maja hőst, és Camazotz egyike a négy állat démonnak, melyek eltörlik az emberiséget, az első nap korában.


Hunahpu maja hőst hamarosan megtámadja Camazotz. (Kép: Internet Archives)

Dél-Amerikában és Közép-Amerikában gyakoriak a denevérszerű démonok és szörnyek. Egy másik példa rájuk a perui és chilei Chonchon, mely a mitológia szerint akkor jön létre, mikor egy Kakunak nevezett varázsló olyan rítust hajt végre, ami következtében levágott feje halálakor óriási füleket és karmokat növeszt. Az óriási fülek azután szárnyakká válnak.

Az óriási denevérszörny-mondák ilyen nagy arányú elterjedtsége miatt számos régész úgy véli, hogy lehet némi alapjuk egy valóban létezett állattal - például a vámpír denevérrel - való találkozások nyomán. A vámpír denevért a mitológia történelmileg összeköti a vérengzéssel és az emberáldozatokkal, de lehetséges az is, hogy a legendák egy óriási denevérrel való találkozásokból származnak, amely a pleisztocén vagy a korai holocén idején élhetett, mi több extrém esetben akár ma is létezhet, hiszen nem először fordulna elő, hogy egy, a Lázár-taxonba tartozó kihaltnak vélt állatfaj előkerül.

Óriás vámpír denevérek

1988-ban egy óriás vámpír denevér kövületét fedezték fel a venezuelai Mongas tartományban. A denevér teste 25 százalékkal volt nagyobb, mint a modern vámpír denevéreké, és a Desmodus Draculae nevet kapta, de a köznyelvben csak óriás vámpír denevérnek hívják.

A fosszíliája azóta előkerült a Yucatán-félszigeten, Belize-ben, Brazília északi részén és Venezuelában is. 2000-ben a fogait megtalálták Argentínában, a desmodus nemzetség modern elterjedésétől sokkal délebbre. Nehéz pontosan meghatározni, hogy a faj mikor halhatott ki, vagy egyáltalán kihalt-e. Mindenesetre az összes eddigi lelőhelyét a késő pleisztocén és a késő holocén közé sorolták.


Camazotz (Kép: Wikimédia)

A legfrissebb lelet korát i.sz. 1650 körülre teszik, ami földtörténeti időskálán gyakorlatilag a mának felel meg. Ez nagyon valószínűvé teszi, hogy az óriás vámpír denevérek együtt éltek az emberekkel Dél-Amerikában és Közép-Amerikában, és azt is, hogy kapcsolatba léphettek egymással.

Kriptozoológia

Az óriás vámpír denevéreket vagy azokhoz hasonló állatokat többen is látni véltek az elmúlt száz esztendő alatt, 1947-ben egy férfi állítása szerint több nagy repülő lényt látott, melyeket óriás denevéreknek vélt, az ötvenes évek elején egy brazil házaspár denevérszerű élőlénnyel találkozott ugyanabban a völgyben, ahol Brazíliában a desmodus draculae kövületeit felfedezték. 

1975-ben sorozatos állatcsonkítási esetek rázták meg Puerto Ricót, egy gazda pedig azt állította, hogy többször is megtámadta őt két szürke madárszerű lény. A lényekről mások is beszámoltak a csonkítási-hullám idej alatt. Az 1970-es évek közepén Texasban, egy gazda azt mesélte, hogy kopasz denevérrel vagy pterosaurus-szerű, rövid csőrű és gorillas-arcú élőlényekkel találkozott. Állítólag ekkor háromujjú lábujj-lenyomatot is találtak a lénytől.


Denevér isten Zapotec IIIA periódusából. (Kép: Mary Harrsch, American Museum of Natural History, New York City)

A ma ismert közönséges vámpír denevér, a desmodous rotundus nyolc hüvelykes 20 centiméteres szárnyfesztávolsággal rendelkezik. Mivel az óriás vámpír denevér 25 százalékkal nagyobb volt, több vérre lehetett szüksége, és valószínűleg nagyobb állatokat - talán embereket is - megtámadott. A ritka óriás denevér támadása könnyedén létrehozhatta a természetfeletti szörnyek legendáit, ma mindenesetre még hiányoznak a vitathatatlan bizonyítékok erre vonatkozóan.


A desmodus draculae (balra) fosszilis koponyáinak összehasonlítása a közös vámpír denevérrel, a desmodus rotundus-szal. (Kép: Jan Freedman, Morgan et al. 1988)

Címlapkémünkön egy maja stílusú Camazotz Batman öltöny, melyet a Kimbal Design cég Kimbal nevű mexikói tulajdonos-tervezője készített, egy 2015-ös Batman kiállításra.

(Forrás: History101 Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Megtalálhatták a mitikus "atlantiszi" fémet, Platón orichalcumát egy hajóroncsban Atlantisz legendáriuma emberemlékezet óta inspirálja a régészek és a misztikumra éhes emberek fantáziáját egyaránt, vajon a Szicília partjai mellett 2015-ben talált hajóroncsból előkerült különös fémöntvények bizonyítanak a létezésével kapcsolatban bármit?

Egyesek azzal vádolják a Vatikánt és a Smithsoniant, hogy gigantikus méretű emberek létét titkolják Az interneten hemzsegnek az összeesküvés-elméletek, és miért éppen egy patinás tudományos társaság úszná meg, hogy az egyik középpontjába kerüljön?

Izraelben tízezer évnél idősebb ember alkotta kultúrkincsek kerültek elő Az izraeli régészek állandó harcban állnak a műkincseket fosztogató tolvajokkal, és most szerencsére megelőzték őket, számos ősi műtárgyat megmentve a Holt-tengeri barlangokból.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.