Brutális ütemben tűnnek el a vizekből a cápák és a ráják

2021 / 01 / 31 / Felkai Ádám
Brutális ütemben tűnnek el a vizekből a cápák és a ráják
Nem a cápa veszélyes az emberre, hanem az ember rájuk – 1970 óta több mint 70 százalékkal zuhant be a populációjuk, és erről aktívan mi tehetünk.

A világ óceánjaiban több mint 70 százalékkal csökkent a cápák és a ráják száma – állapítja meg egy új, a Nature magazinban közzétett tanulmány. A fő ok az állatok számának drámai zuhanására ezúttal is emberi tevékenység, és még csak nem áttételes, hanem közvetlen rombolás: a túlhalászat. A halászat által a populációkra nehezedő relatív nyomás (amely a kifogott állatokat viszonyítja a globális állományhoz) a csökkenésnek ebben a vizsgált időszakában a tizennyolcszorosára emelkedett. Nathan Pacoureau, a kutatás vezetője úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt ötven évben az emberi populáció és a halászati tevékenység a duplájára növekedett, miközben a kifogott cápák száma megtriplázódott. Ha pedig ezt összevetjük a cápák fogyatkozó számával, azt kapjuk, hogy a halászat által a populációra kifejtett relatív nyomás a tizennyolcszorosára nőtt.

A kutatók a számításhoz két ismertebb mutatót használtak. Az egyik a Living Planet Index, amely a bolygó biológiai sokszínűségének (biodiverzitás) a mértéke a különböző környezetekben előforduló gerinces fajok populációinak a változása alapján kiszámolva. A másik a Red List Index, amely bemutatja a trendeket a különböző fajok kihalásának az esélyére, és ezt használják a különböző kormányok is, hogy elérjék a biodiverzitás megőrzésére irányuló céljaikat. Ezután a kutatók lemodellezték, hogy mekkora mértékben kezdtek eltünedezni a vizsgált fajok a megfigyelési helyekről az elmúlt ötven évben. Az eredmények szerint 1970 óta a populációk száma átlag kb. hetven százalékkal esett vissza. Ezután a kutatók a populációk esésének adatait a University of British Columbia Sea Around Us projektjének keretében készített modell segítségével összevetették a halászatok mintázataival, és ez alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a legfenyegetőbb veszély az állatok számára a halászati tevékenység. Mindennek eredménye, hogy a tanulmány keretében vizsgált fajok háromnegyedét fenyegeti a kihalás veszélye.

A cápákat egyébként a húsuk, valamint a májuk által termelt olajok miatt halásszák. Ráadásul mivel általában nem is védettek, így a hátramaradt halászfelszerelés is nagy veszélyt jelent rájuk. A cápák eltűnése pedig sok gondot okozhat, mivel jellemzően csúcsragadózókról van szó, ami miatt ezek a fajok szabályozzák is a táplálékláncot, végső soron az ökoszisztémát. Ezen állatok védelme érdekében a szerzők szerint arra lenne szükség, hogy a kormányok azonnal szigorúbb törvényeket hozzanak a világ óceánjainak a halászatával kapcsolatban. Szabályozni kellene a kifogható állatok számát, illetve a leveszélyeztetettebb fajok kihalászását tiltani kellene. Szabályozni kellene a használható felszerelést is, hogy a cápák ne pusztuljanak el a véletlen hátrahagyott halászfelszerelések miatt. A hasonló megoldások egyébként bizonyítottan működnek. A tanulmány szerint az elmúlt ötven évben a fehér cápák populációja hetven százalékkal bezuhant, de miután a különböző kormányok regulációkat vezettek be, az állomány elkezdett magához térni.

További cikkek a Rakétán:

Be lehet rúgni a világ legöregebb gerinceseinek, az akár négyszáz éves grönlandi cápáknak a húsától Annyira másképp telik az idő a döbbenetes élőlények számára, hogy legkorábban 134 évesen válnak egyáltalán ivaréretté.

Aggasztó a vándorló halak helyzete a világban Duzzasztógátak állják útjukat, pusztítja őket a szennyezés, a közlekedés és a klímaváltozás. Kevesebb mint 50 év alatt háromnegyedük el is tűnt a bolygóról.

A nyelv törvénye – amikor kardszárnyú delfin és ember együtt halásztak Ausztráliában, a huszadik század első évtizedeiben együtt halászott az emberekkel egy Öreg Tom névre keresztelt kardszárnyú delfin. Persze a történet – mint oly sok más, amely ember és természet átmeneti harmóniájáról szól – nem végződött happy enddel. Vagy bizonyos értelemben talán mégis.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Lényegében egyetlen szuperkontinens alakul majd ki, ahol nem lesz túl jó móka emlősnek lenni.
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.