A házimunkát végző robotok közelebb hozzák a jövőt, amiben nem kell többet takarítással bajlódnunk

2021 / 07 / 07 / Bobák Zsófia
A házimunkát végző robotok közelebb hozzák a jövőt, amiben nem kell többet takarítással bajlódnunk
A konyha kitakarítása, a por letörölgetése, a mosogatás mind olyan elfoglaltságok, amit nem a megfeszített szellemi munkával azonosítunk, mégis meglepően nehéz feladat olyan robotokat fejleszteni, amelyek ezeket hatékonyan el tudják végezni. A Toyota új robotja egy lépéssel közelebb került a célhoz: megtanulta felismerni az üveg tárgyakat és saját tükörképét is.

Már korábban beszámoltunk azokról a Toyota Research Institute (TRI) által kifejlesztett robotokról, amelyek elvezethetnek egy olyan jövőbe, amelyben elfelejthetjük a házimunkát, mivel a gépek csinálnak meg majd helyettünk olyan dolgokat is, amelyek automatizált elvégzésére eddig még nem voltak megfelelő eszközök.

Egyelőre távolinak tűnik az a világ, ahol egyáltalán nem kell még egy portörléssel sem vesződni, de végeredményben a távolról is irányítható mosógépek, az automata porszívók, a megrendelést leadó hűtők már elérhetőek, az ezeknél multifunkcionálisabb és ennek érdekében humanoid formára épített gépeket pedig több cég is fejleszti. Bár a házimunkával töltött órákról valószínűleg a legtöbb ember szívesen lemondana, így az igény erre a szolgáltatásra meglenne, de még mindig az útjába állhat a Jetson család Rosie robotjához hasonló gépek elterjedésének az ár. Az akár több millióba kerülő robotokat nem mindenki engedheti meg magának, hosszú távra tervezve esetleg mégis megéri azoknak, akik új technológiákkal kísérleteznének és nem szeretnének humán takarítót alkalmazni.

Ezenkívül megoldást jelenthet a RaS, vagyis Robot as a Service terjedése, amely ideiglenes bérleti lehetőséget nyújt cégeknek, vagy magánszemélyeknek, akik szabadon használhatják a robotot, miközben az üzembehelyezés, a működtetés és szervizelés feladata a kölcsönző cég felelőssége marad. De van még egy utolsó akadály, amit nem sikerült teljes mértékben elhárítani a házimunkát végző humanoidok megjelenésének útjából, pedig talán a legfontosabb aspektusát jelenti a szolgáltatásnak, ez pedig a robotok hiányos képessége arra, hogy emberek körül megbízhatóan navigáljanak.

Azok a típusú gépek, amelyek nem távoli irányítással, tehát avatár formájában működnek, hanem teljesen autonómok (és ez utóbbiakat talán szívesebben beengedik az emberek az otthonaikba), sok kihívással szembesülnek egy zsúfolt lakásban, nehezen tudják például érzékelni és felismerni az átlátszó, üvegből készült tárgyakat, márpedig egy átlagos otthon tele van ilyen felületekkel és tárgyakkal. Még Spot kutya leírásában is figyelmeztet a Boston Dynamics, hogy a gép esetleg nekimehet tükröknek és üvegajtóknak emiatt a hiányossága miatt, de egy olyan robot esetében, amely a konyhai munkát végzi, ez még nagyobb problémákat okozhat.

A Toyota saját házirobotjait folyamatosan teszteli a kaliforniai laboratóriumában, egy teljesen berendezett lakásban, ahol konyha és étkező is megtalálható, így a gépek élethű környezetben gyakorlatozhatnak. Hogy a robot képes legyen felismerni magát a visszatükröző felületeken, például egy króm kenyérpirítón és ne menjen neki, valamint meg tudja fogni az üvegpoharakat és edényeket is, a kutatóintézet olyan módszert fejlesztett ki, amely az előtte található terep 3D geometriáját érzékeli, miközben detektálja a tárgyakat és felületeket - írja a cég a blogbejegyzésben.

A robotokat arra már korábban megtanították, hogy hogyan váltsanak puhább fogásra, amennyiben törékeny tárgyakat vesznek a kezükbe, és más érdekes képességekkel is rendelkeznek, az egyikük a plafonról lógva végzi a feladatát, hogy ezzel is helyet spóroljon, míg másikuk nem csak mosogat, hanem a lakást is felmossa. Bár a robotoknak még sokat kell tanulniuk ahhoz, hogy automata üzemmódban is tényleg biztonságosan tudjanak navigálni az otthonokban, de az új módszerrel egy lépést már megtettek afelé, hogy ablaktörlés és ne ablaktörés legyen a vége a munkájuknak.

"Ez a technikai eredmény lehetőséget ad a robotoknak arra, hogy gyorsan tanuljanak a 'programozható adatokból' - szintetikus adatokból, hogy újrajátsszák és tanuljanak a múlt hibáiból."

- írja a TRI.

A videón az egyik robot bemutatja új képességeit és a szelfi nap alkalmából, amelyet június 21-én tartanak, még egy szelfibot használatát is elsajátítja.

(Fotó: Toyota)

További cikkek a témában:

A legjobb robotporszívók százezer forint alatt A robotporszívó az egyik legelső, szélesebb körben is elterjedt okosotthon-eszköz, amik mostanra nagyjából kinőtték a gyermekbetegségeiket, így százezer forint alatt is hozzájuthatunk olyan készülékhez, ami nem fog bosszúságot okozni. Ezzel együtt viszont a kínálat is óriási, ezért most megpróbálunk segíteni a választásban.
Szárítógép: világpusztító, felesleges luxus vagy racionális döntés a háztartásban? Persze, hogy a legzöldebb a szabadban kiteregetni a ruhákat, de azért egy korszerű szárítógép, pláne télen még nem dönti romba az ökoszisztémát.
A Samsung bemutatott egy robotot, ami segít a mosogatásban és a takarításban is A koreai gyártó három robottal készült a CES-re, amelyek közül az egyik elhozhatja az okosotthon-készülékek következő generációját.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.