Dubaj űrbíróságot állított fel

2021 / 02 / 07 / Justin Viktor
Dubaj űrbíróságot állított fel
Dubaj bejelentette hogy felállítják saját űrbíróságukat a világűrben előálló kereskedelmi jellegű vitás kérdések rendezésének érdekében. Az Egyesült Arab Emirátusoknak komoly tervei vannak a világűrben, például a Marsra is szeretnének űrszondát juttatni.

Brit mintára dönthetnek

A bíróság székhelye a Dubaj Nemzetközi Pénzügyi Központ (DIFC) bíróságán lesz, ami brit rendszer szerint működő független választott bíróság. A világűrben érvényes törvényeket olyan nemzetközi egyezmények szabályozzák, mint az 1967-es ENSZ űregyezmény. A világűrben aktív országok esetenként egymással is kötnek egyezményeket, melyben összehangolják a világűrben folytatott tevékenységüket. 

A változás szelei felerősödtek a világűr jogi környezetében, amint a nemzetközi nagyvállalatok is megjelentek a sztratorszférában, és ezzel a kereskedelmi joggal összefüggő kérdések illetve jogesetek is megszaporodhatnak majd a közeli jövőben.

Már működő alaprendszer

Az említett DIFC főbírája, Zaki Azmi nyilatkozata szerint hamarosan létrejöhet egy integrált űripari szervezet, és ezzel párhuzamosan az űrbíróságra is szükség lesz, ami segíthet tisztázni a felmerülő igazságügyi kérdéseket. A 2004-ben létrehozott DIFC bírósághoz már ma is sok nemzetközi vállalat fordul kereskedelmi jellegű vitás ügyeivel, bár a világűrt érintő kérdésekkel eddig nem foglalkoztak.

Újabb sikeres kilövés, újabb robbanás - a SpaceX ismét tesztelte a Mars-rakéta prototípusát A SpaceX az SN8 után az SN9-et is megröptette, a kilövés pedig majdnem ugyanúgy zajlott, mint decemberben: a Starship prototípusa problémamentesen elérte a kitűzött, 12,5 kilométeres magasságot, majd leszállás közben felrobbant.

Azmi elmondta, hogy a globális űrbéli kereskedelem korának beköszöntével a kereskedelmi megállapodások mellett egy felkészült igazságszolgáltató rendszernek is sok teendője lehet. 

Az Egyesült Arab Emirátusok már eddig is komoly befektetéseket eszközölt az űriparban. 2019-ben saját űrhajósuk járt a világűrben, tavaly pedig útjára indították első Mars-szondájukat, ami a jövő héten érheti el a vörös bolygó felszínét.

A DIFC bíróságok vezető közjegyzője, Amna Al Owais komoly igényeket lát a dubaji űrbíróság szerepére, a világűrben valószínűleg előforduló sokféle vitás helyzet okán, például a törvényszerűen előbb-utóbb összeütköző űreszközök miatt, vagy az űrbányászatot, illetve az űrturizmust érintő számtalan lehetséges ügyben. A bíróságon a világ bármely részéről fogadnak ügyfeleket, hogy a vitás ügyeiket elintézzék. A tervek szerint a bíróság emellett olyan felkapott témákkal is foglalkozik majd, mint az űrbányászat és az űrturizmus.

(Forrás: TheTimesofIsrael Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

Kedden indul útjára az Egyesült Arab Emírségek első Mars-szondája Az előttünk álló, bő harminc nap különösen forgalmas lesz a Mars-missziók szempontjából, ugyanis néhány héten belül a tervek szerint három küldetés is indul a vörös bolygóra.

Februárban három űreszköz is eléri a Marsot, az egyik pedig már egy képet is küldött Nem túlzás azt állítani, hogy a február történelmi hónap lesz az űrkutatásban, hiszen néhány napos különbséggel nem kevesebb, mint három űreszköz fogja elérni a vörös bolygót - ezek közül kettő olyan országé, akik most először jutnak el a Marsra.

Légkör a Marson, avagy a kupolaváros titka Ahogy arról már mi is beszámoltunk, néhány éven belül újra ember léphet a Holdra, és itt vannak már a más bolygókon építendő állandó városok tervei is, de vajon valóban lesznek ilyen kupolavárosok?


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.