Egy harvardi professzor könyve szerint az Oumuamua idegen civilizációtól származik

2021 / 01 / 07 / Felkai Ádám
Egy harvardi professzor könyve szerint az Oumuamua idegen civilizációtól származik
Abraham Loeb, a Harvard Egyetemen tanító professzor Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth címen írt könyvet, amelyben amellett érvel, hogy a 2017-ben észlelt, rejtélyes Oumuamua valójában a Földön kívüli intelligens élet első bizonyítéka.

A különös, nehezen bekategorizálható égitestről már korábban is írtunk az alábbi cikkünkben, de itt egy gyors összefoglaló: Az Oumuamuát 2017. október 19-én vették észre a Hawaii Egyetem Pan-StaRRS1 teleszkópjával. Az Oumuamua egyébként hawaii szó, és nagyjából azt jelenti, hogy felfedező. Az objektum a csillagrendszerünket 2019 januárjában hagyta el.

Oumuamua – Különös látogató a csillagrendszeren kívülről Az Oumuamuát 2017 októberében vették észre egy csillagvizsgálóban Mauin. Ez az első, ember által is érzékelt objektum, amely egy másik csillagrendszerből érkezett. Az Oumuamua azonban nem csak ezért érdekes, hanem mert több kérdés maradt utána, mint válasz.

Az Oumuamua mind az alakja, mind a viselkedése miatt vált érdekessé (már persze azon a tényen kívül, hogy ez volt az első olyan megfigyelt tárgy, amely a naprendszeren kívülről érkezett), ami azt jelenti, hogy az objektum se aszteroidára, se üstökösre nem hasonlított. Az ismeretlen test példának okáért szivar alakú, ami 1:10-hez szélesség-hossz arányt jelent, míg az eddig megfigyelt aszteroidák és üstökösök esetén ez az arány legfeljebb 1:3-hoz volt. A másik különös tényező, hogy a nap melege fel szokta szabadítani az üstökösből a gázokat, és az így létrejövő gázkilökődéstől „nő” az üstökösnek csóvája. Ilyesmi ezúttal azonban nem történt. Ugyanakkor az Oumuamua gyorsulni is kezdett, ami pedig épp üstökösre valló tulajdonság, amit az említett gázkilökődés szokott okozni.

2018-ban aztán a Harvard Smithsonian Center for Astrophysics kutatói egy tanulmányban felvetették annak a lehetőségét, hogy az Oumuamua egy idegen civilizáció terméke. Érvelésük szerint elképzelhető, hogy az Oumuamua egy napvitorlás (light sail). Arra is rámutatnak, hogy hasonló elven működő hajók már a Földön is léteznek. A technológia lényege, hogy a gyorsulást a Nap (vagy bármely egyéb fényforrás) sugárnyomásával érik el. A napvitorlás egyébként egyelőre kísérleti fázisban van. Loeb professzor ennek a tanulmánynak volt az egyik szerzője. Egyébként a tanulmány felvetései ellen többen is meggyőzően érveltek, erről részletesebben a fent linkelt cikkben lehet olvasni.

Loeb professzor tehát a január 26-án megjelenő könyvben hosszabban fejti ki azon álláspontját, mely szerint az említett objektum idegen civilizációs termék. A kiadó közleménye szerint a professzor körvonalazza ellentmondásos elméletét a könyvben, egyben kifejti, hogy az milyen alapvető hatásokkal járna a tudományra, a vallásra, valamint fajunk és bolygónk jövőjére nézvést. Loeb professzort egyébként az sem védte meg a kiélezett kritikától, hogy a Harvardon tanít: amellett hogy többen is darabokra szedték az elméletét, személyében is többen kritizálták. Ám a professzor szerint a munkája nem puszta fantáziálgatás, hanem a rendelkezésre álló adatokból jutott el egy bizonyítékokkal alátámasztott konklúzióra, aminek lényege, hogy bármi is legyen ez a tárgy, nem úgy viselkedik, mint egy tipikus aszteroida vagy üstökös. A professzor hozzátette azt is, hogy amint valaki egyértelmű bizonyítékkal áll elő arról, hogy az Oumuamua természetes eredetű, azt tudomásul veszi, és tovább lép. Loeb nézeteit egyébként nem csak a SETI-kutatók többsége nem osztja, de az a kanadai csillagász sem, aki az objektumot felfedezte – Robert Weryk szerint Loeb elmélete vad spekuláció, és az általuk begyűjtött adatok alapján nem igaz.

Hozzá kell tenni azt is, hogy a 2019-ben felfedezett Borisov üstökös szintén a naprendszeren kívülről érkezett, ám minden paraméterét tekintve megfelel egy üstökösnek – amivel csak aláhúzza az Oumuamua körüli bizonytalanságot. Bármi is legyen ugyanakkor az igazság, Loeb professzor könyve mindenképp izgalmasnak ígérkezik, ha másért nem, hát azért, hogy ismét a diskuruzus középpontjába emeli a 2017-es, rejtélyes csillagközi látógatót.

További cikkek a Rakétán:

Egy harvardi professzor szerint az idegenek küldhetnek nekünk jeleket Kanadai tudósok most februárban detektáltak erős, egy másik galaxisból érkező rádiójelsorozatot, amely tizenhat naponként jelent meg. A Harvard Egyetem egyik csillagásza szerint nincs kizárva, hogy a jelet egy idegen civilizáció küldi.

Kiderült, hogy a naprendszerünk croissant alakú Eddig szép, szabályos üstökösformának képzeltük a Naprendszer alakját, de a valóság egészen másmilyen lehet. Rondább.

Két Napja lehetett a Földnek A csillagászok szerint a Nap rég elveszett társa lényegében bárhol keringhet a Tejúton.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.