Egy komplett mecsetet nyomtattak ki Szaúd-Arábiában

2024 / 03 / 13 / Bobák Áron
Egy komplett mecsetet nyomtattak ki Szaúd-Arábiában
Az 5600 négyzetméteres Abdulazíz Abdullah Sarbatli mecset mindössze hat hónap alatt épült fel Dzsiddában.

A közel-keleti ország ezzel nem csak a világ legnagyobb, részben 3D-nyomtatással készült épületét tudhatja magáénak, de Dubajt is sikerült megelőzniük, ahol a tervek szerint jövőre készül el egy hasonló technológiával felépített, 2000 négyzetméteres mecset.

Ahogy arról az Arab News beszámolt, a dzsiddai mecsetet Sarbatli özvegye, Vadzsnat Abdulvahíd kezdeményezésére építették fel az elhunyt férje tiszteletére, állami és magánvállalatok részvételével. Az építkezéshez szükséges négy ipari nyomtatót a kínai Guanli vállalat biztosította, ezzel a módszerrel nem csak sokkal gyorsabban tudták felépíteni a hatalmas mecsetet, de mindeközben az építési hulladék mértékét is jelentősen sikerült csökkenteni. Az épületről fontos megjegyezni, hogy csak részben készült 3D-nyomtatással, hiszen ahogy azt a VoxelMatters írja, a teherhordó falakat hagyományos módszerrel építették.

Szaúd-Arábiában az utóbbi időben nem ritkák az ilyen nagy szabású projektek: az ország koronahercege, Mohammed Bin Szalmán 2017-ben jelentette be a Neom-projektet, amelynek keretében többek között egy 170 kilométer hosszú, kilencmillió ember otthonaként szolgáló felhőkarcolót, vízen lebegő várost és egy, a sivatag közepén található síparadicsomot is felépítenek a tervek szerint. A Neom-projekttől függetlenül szintén Szaúd-Arábiában épül a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Dzsidda is, amelynek építése több évnyi szünet után tavaly folytatódott.

Így épült fel Európa legnagyobb 3D-nyomtatással készült épülete A németországi Heidelbergben mindössze 140 óra alatt nyomtattak ki egy 600 négyzetméteres adatközpontot, amiről time-lapse videó is készült.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.