Jeff Bezos lemond az Amazon vezérigazgatói posztjáról

2021 / 02 / 03 / Bobák Áron
Jeff Bezos lemond az Amazon vezérigazgatói posztjáról
Bezos negyed évszázad után, a csúcson köszön le az Amazon éléről, de egyelőre esze ágában sincs nyugdíjba vonulni.

A vállalat alapítója kedden egy az Amazon alkalmazottainak szóló, de nyilvánosan is közzétett levélben jelentette be, hogy 26 év után lemond a vezérigazgatói posztról, és a jövőben ügyvezető elnökként vesz részt a vállalat irányításában. Utódja az az Andy Jassy lesz, akinek irányítása alatt az Amazon felhőszolgáltatásai, az Amazon Web Services a vállalatcsoport egyik legsikeresebb ágává nőtte ki magát. Jassy 2021 harmadik negyedévétől, vagyis júliusban veszi át Bezos helyét a cég élén, aki leszögezte, hogy egyelőre esze ágában sincs nyugdíjba vonulni.


Júliustól Andy Jassy, az AWS vezérigazgatója veszi át az Amazon irányítását (Fotó: Steve Jurvetson/Flickr)

"Bár még mindig szteppelve táncolok be az irodába, izgatott vagyok az átalakulás miatt" - írja Bezos az alkalmazottaknak címzett levelében, amiben kifejti, hogy az Amazon CEO-jának lenni nagy felelősség, és meglehetősen igénybe veszi az embert. "Ügyvezető elnökként továbbra is részt veszek az Amazon fontosabb kezdeményezéseiben, de marad időm és energiám arra, hogy az olyan szívügyeimre fókuszáljak, mint a Day 1 Fund, a Bezos Earth Fund, a Blue Origin és a Washington Post" - teszi hozzá.

Ahogy a The New York Times írja, Bezos az elmúlt években már egyre kevésbé vett részt a vállalat napi ügyeinek az intézésében, azonban a koronavírus-járvány kirobbanása után visszatért a napi teendőkhöz, és segített meghozni a megfelelő döntéseket. Bezos a lemondása bejelentésével kivárta az ideális pillanatot, hiszen az Amazon kedden tette közzé a negyedik negyedéves eredményeit, amelyben 125,6 milliárd dolláros, új rekordot jelentő eladásokról számoltak be, miközben a cég profitja 7,2 milliárd dollárral a duplájára emelkedett az egy évvel korábbi eredményekhez képest.

A világ leggazdagabb embere is beszállt a klímaváltozás elleni harcba Jeff Bezos tízmilliárd dollárt fordít a saját vagyonából a Föld megmentésére.

Az 57 éves Bezos 1994-ben online könyvesboltként alapította meg az Amazon elődjét, a Cadabrát, amely mára egy 1,7 billió dollár értékű céggé nőtte ki magát, és világszerte csaknem 1,3 millió embert foglalkoztat. A cég az e-kereskedelem mellett a felhőszolgáltatások területén is piacvezető, emellett pedig számtalan különböző területen érdekeltek a streamingtől kezdve a hirdetési piacon keresztül a mesterséges intelligencia fejlesztéséig és az okosotthon-megoldásokig. A vállalat sikeréből maga Bezos is sokat profitált, aki ugyan január óta már csak a világ második leggazdagabb embere Elon Musk mögött, 188 milliárd dollárra becsült vagyona így is több, mint Magyarország egész éves GDP-je.


Az Amazon első irodája (Fotó: Amazon)

Bezos a sikerek ellenére nem könnyű örökséget hagy az utódjára, hiszen a törvényhozók az USA-ban és Európában is egyre inkább szorongatják a nagy technológiai vállalatokat, az Európai Bizottság pedig ősszel trösztellenes eljárást indított az Amazonnal szemben, mert szerintük a cég korlátozta a piaci versenyt és monopolisztikus eszközökkel nyomta el a konkurenciáját.

(Borítókép: Alex Wong/Getty Images)

További cikkek a témában:

Huszonegy év után visszavonul a Google két alapítója Larry Page és Sergey Brin másnak adják át az általuk alapított vállalatóriás irányítását. Olyan váltás ez, amely csak Steve Jobs és Bill Gates leköszönéséhez fogható.

A szaudi koronaherceg törte fel az Amazon-vezér telefonját? A világ leggazdagabb emberét egy WhatsApp üzenet verhette át.

Az Amazon tízezer elektromos riksával igyekszik enyhíteni India borzalmas légszennyezettségén Az 1,3 milliárd lakosú országban évente kétmillióan halnak meg a levegő minősége miatt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.