Egy svédországi hegy csúcsa minden évben két métert zsugorodik

2021 / 08 / 23 / Perei Dóra
Egy svédországi hegy csúcsa minden évben két métert zsugorodik
Arról, hogy a hegység déli csúcsának magassága évente több mint két méterrel csökkent, a Nature World News számolt be.  

Pedig egykor a Kebnekaisen mérték Svédország legmagasabb pontját, csakhogy a hegy tetején található gleccser egyharmadának elolvadása következtében a természeti képződmény elvesztette ezt a címet 2019-ben. Azóta a hegység északi csúcsa számít a legmagasabbnak, amit viszont nem borít jégtakaró. Ami pedig a déli csúcsot illeti, annak magassága több mint két métert csökkent az elmúlt évben a klímaváltozás miatt.

A Stockholmi Egyetem 2021. augusztus tizennegyedikei mérései szerint a Kebnekaise déli csúcsának magassága jelenleg 2094,6 méter.

A hegység csúcsának rendszerese mérését az 1940-es években kezdték el a kutatók, azóta pedig a mostani volt a valaha mért legkisebb érték. (A Kebnekaise százötven kilométerre északra található az Északi-sarkkörtől, az 1990-es évek közepén a déli csúcsa még kétezer-egyszáztizennyolc méter magas volt. ) A szakemberek a hőmérséklet emelkedését és a szélviszonyok változását említik a jelenség okozói között, mivel ezektől függ, hogy hol halmozódik fel a hó a téli hónapokban.

Hozzátették: adataik bizonyítékul szolgálnak arra, hogy sok más országhoz hasonlóan Svédország átlaghőmérséklete is folyamatosan növekszik. Az egyetem munkatársai továbbá felhívták a figyelmet az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemrég kiadott jelentésére, amiről mi is írtunk a Rakétán, és ami alapján a globális felmelegedés a gleccserek korábban nem tapasztalt mértékű olvadását okozta.

(Forrás: Nature World News, The Guardian, fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Skót hegymászók szerint egyenesen a halálba vezet a Google Maps Skót hegymászószervezetek szerint a Google Maps életveszélyes lehet, mivel konkrétan szakadékba navigálja az embert.

Elszabadult a világ legnagyobb jéghegye Hatalmas kiterjedésű jégdarab tört le a Ronne selfjég nyugati részéről az Európai Űrügynökség megfigyelései szerint. Az új rekorder az A-76 nevet kapta és jócskán megelőzi méreteivel az eddigi legnagyobb jéghegyet, az A-23A-t.

Olyan különösek ezek az egy helyben megdermedt felhők, mintha egy Stephen King regényben olvasnánk róluk A vágtázó szélben is mozdulatlan, csészealj alakú felhőket néha még azonosítatlan repülő tárgyként is szokták jelenteni, pedig mindössze természeti törvények állnak a különös, egyébként Magyarországon is előforduló jelenség hátterében.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.