Olyan különösek ezek az egy helyben megdermedt felhők, mintha egy Stephen King regényben olvasnánk róluk

2021 / 01 / 23 / Felkai Ádám
Olyan különösek ezek az egy helyben megdermedt felhők, mintha egy Stephen King regényben olvasnánk róluk
A lebegő felhőkről született felvételt a Landsat 8 műhold Operational Land Imager (OLI) szerkezete készítette 2020. december 29-én a Transzantarktiszi-hegység felett.

A Transzantarktiszi-hegység egy 3500 km hosszú hegységrendszer, amely a Ross-tenger és a Weddel-tenger között a teljes Antarktiszon húzódik, és a kontinenst két részre: Kelet- és Nyugat-Antarktiszra osztja. A kép a hegységrendszer Eisenhower-hegység feletti részéről készült. Ezt a hegységet északon a Priestley-, délen pedig a Reeves-gleccser határolja.

A képen látható felhők tipikus lencsefelhők. Mint az Időkép írja: „E felhőtípus különlegessége abban rejlik, hogy légköri hullámmozgások révén alakul ki, gyakran orográfiai akadály hatására. Általában egy helyben áll, alakját gyorsan képes változtatni.” Az orográfiai, vagyis hegyrajzi akadály ebben az esetben az Eisenhower-hegység. A sebesen áramló szelet ez az akadály akasztja meg, aminek hatására a levegő felfelé száll, majd leereszkedik a hegy mentén. A hirtelen felfelé szálló levegő gyorsan lehűl, és a kicsapódó vízpára felhővé alakul. Amikor pedig a levegő ereszkedni kezd, pont az előbbi jelenség ellentéte történik: a felhő mintegy elpárolog.

Ez a két esemény magyarázza a lencsefelhő misztikus tulajdonságát, vagyis hogy a horizontális irányban fúvó szelekre látszólag fittyet hányva akár órákon át is egy helyben lebeg. Valójában azonban nem ugyanarról a felhőről van szó, hanem a lencsefelhők folyamatosan keletkeznek a hegygerinc felett, majd oszlanak szét a hegy túloldalán. Egyébként még műholdképen is nehéz kiszúrni a fehér felhőket a havas-jeges táj felett, ezért a képet infravörös fénnyel javították fel, hogy a felhők jobban elkülönüljenek a talajtól.

Magyarországon idén ősszel a Nagy Hideg-hegyen és Prédikálószéken elhelyezett kamerák rögzítettek lencsefelhőket, amint az a lenti videóban is látszik:

(Címlapkép/nyitókép: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens)

További cikkek a Rakétán:

Hatmillió négyzetkilométernyi terület felett változtatná meg Kína az időjárást Az időjárás megváltoztatására képes rendszer 2025-re el is fog készülni. Ez nem csak mezőgazdasági szempontból fontos, de egy Indiával kirobbanó konfliktus esetén is előnyökhöz juttathatja Kínát.

Már egy lézermutatóval is lehet a villámokat Thorként irányítani A képregényben és a filmekben Thor a legendás kalapácsának, Mjölnirnek a segítségével irányította a villámlást. Egy nemzetközi tudóscsapat szerint erre elég az előadók közkedvelt lézermutatója is. Az irányított villámlással ráadásul a bozóttüzek is megelőzhetőek.

Harminc évig tartó "mini jégkorszak" jön a Földön A relatíve hűvösebb időjárás rosszat tesz a termésnek, de jelentősen megkönnyítheti a következő holdra szállást.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.