Egy új kiskapuval régebbi gépekre is telepíthető a Windows 11

2021 / 08 / 28 / Felkai Ádám
Egy új kiskapuval régebbi gépekre is telepíthető a Windows 11
Úgy tűnik, hogy a Microsoft hagy egy „menekülőutat” azoknak, akik nagyon szeretnének Win 11-et a gépükre, de nincs ehhez elég új gépük.

A Windows 11 ősszel érkezik, de a Microsoft sokakat meglepett a rendszerkövetelményekkel, különösen a szigorú processzor kompatibilitási listával. Mint arról a tom's HARDWARE beszámol, most ezt a listát bővítette kicsit a redmondi vállalat, legalábbis ami a hetedik generációs Intel processzorokat illeti, mert az első generációs AMD Ryzen CPU-knak most sem volt szerencséjük (és erősen úgy tűnik, hogy már nem is lesz). A Microsoft az ígéreteinek megfelelően túl van tehát a listáról korábban hiányolt processzorok tesztjein, és ez alapján a kompatibilitási lista a következő processzorokkal bővült: hetedik generációs Intel Core X-sorozat, Xeon W-sorozat, valamint bizonyos készülékek esetén a frissítés elfogadja az Intel Core i7-7820HQ-t is. A tom's HARDWARE kitér arra, hogy ezzel például a Microsoft Surface Studio 2 is felkerült a listára, ami nem meglepő, az viszont az volt, hogy korábban a Surface Studio 2 egyik változata sem volt Win 11-képes, pedig a vállalat továbbra is árusította ezeket a gépeket olyan 200 ezer forint környéki összegért. Egyébként több régebbi Surface-re ezután sem lesz letölthető az ősszel érkező, vadiúj operációs rendszer.

A Microsoft az érintett AMD processzorokat az AMD-vel közösen tesztelte, és ennek az lett az eredménye, hogy az AMD Ryzen CPU-k nem lesznek támogatottak a 11-es Windows szempontjából.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, eleinte, tehát az operációs rendszer béta időszakának a kezdetén mindez nem tűnt akkora gondnak, hiszen a listán nem szereplő processzorok birtokában is telepíthető volt az új operációs rendszer, ehhez mindössze a regisztrációs adatbázis (Group Policy) megfelelő bejegyzéseit kellett átírni még a frissítés megkezdése előtt – és ekkor a telepítő nem is ellenőrizte ezeket a követelményeket (ez a "trükk" egyébként a Windows 10 esetén is működött). A Microsoft később azonban megerősítette, hogy ez nem fog működni a frissítés végleges változata esetén, mivel ha a gépünk nem kompatibilis, a letöltés el sem fog indulni. A Microsoft azzal magyarázta ezt, hogy nem szeretnék, ha az eszköz idővel nem támogatott módba kerülne.

Nem enged a Microsoft a Windows 11 szigorú rendszerkövetelményeiből Le sem tölthetjük a vadiúj operációs rendszert, ha a számítógépünk nem felel meg a Microsoft szigorú követelményeinek.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy bár a Microsoft nem verte nagy dobra, de maradt egy menekülőút azoknak, akik idősebb géppel rendelkeznek, de szeretnék, ha a gépükön a Windows 11 ketyegne. Ehhez nem is kell mást tenni, mint hogy a Windows Update helyett ISO-val indítjuk el az installációt. Az információ tehát bár nem közvetlenül a Microsofttól származik, de több nagyobb híroldal, például a The Verge cikke is arra utal, hogy a cég amolyan nyílt titokként kezeli a dolgot. A tom's HARDWARE egyébként ezzel kapcsolatban megkereste a Microsoftot is, de a fentebb linkelt cikkük publikálásáig nem kaptak választ a cégtől.

A módszer részletesebben tehát a következő: ha az ISO-t a Media Creation Tool-on keresztül letöltjük, majd manuálisan installáljuk, akkor a Windows 11 telepíthető gépünkre – és ehhez elég az a jóval engedékenyebb kompatibilitási követelmény, amit a Microsoft először közölt az új operációs rendszere kapcsán: 64 bit, dual-core vagy ennél újabb, legalább 1GHz-es CPU, 4GB RAM, és 64GB szabad tárhely, valamint TPM 1.2. Azt azért tudni kell, hogy egy ilyen telepítés után a Windows közli, hogy nem támogatott módban működik, és nem tudni, hogy ez mit jelent a későbbi frissítések szempontjából.

Mindenesetre ha valaki nem tud, vagy nem akar az ősszel érkező operációs rendszerre váltani, annak sincs félnivalója, mivel a Microsoft 2025. október 14-ig fogja támogatni a Windows 10-et.

További cikkek a témában:

Így használhatunk Apple szolgáltatást Windows- vagy Android-alapú eszközön Noha ez az opció nem vonatkozik az Apple teljes kínálatára, mégis különösen hasznos lehet, ha a felhasználó olyan családtagokkal, barátokkal is megosztana tartalmakat, akik nem, vagy nem kizárólag Apple eszközöket használnak.

Nosztalgiázzunk a régi Windows operációs rendszerek jellegzetes hangjaival! Itt toporog a küszöbön a Windows 11, tehát itt az ideje egy kiadós múltba révedésnek – pontosabban: fülelésnek.

Felhőalapú számítógép vállalkozásoknak, akár havi tízezer forintból - ezt ígéri a Windows 365 Egy egyszerű böngészőben el fog futni az egész operációs rendszer.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.