Egyik kezével a koronavírus, másik kezével a klímaváltozás ellen küzd a Bosch

2021 / 01 / 12 / Bobák Áron
Egyik kezével a koronavírus, másik kezével a klímaváltozás ellen küzd a Bosch
A klímaváltozás és a koronavírus-járvány kapcsolatáról már mi is sokszor írtunk, hiszen idén ha csak ideiglenesen is, de a világ széndioxid-kibocsátása drasztikusan visszaesett a korlátozó intézkedések hatására. A Bosch célja, hogy ez a folyamat fenntarthatóvá váljon, aminek jegyében első globális ipari vállalatként, már idén sikerült elérniük a nettó karbonsemlegességet.

Egy több mint 400 telephellyel rendelkező vállalat esetében azt természetesen lehetetlen lenne a jelenlegi feltételek mellett megvalósítani, hogy valaki nulla szén-dioxidot bocsásson ki, de ezt a Bosch különböző intézkedésekkel, például a megújuló energiába való befektetésekkel, zöld energia vásárlásával és az üzemeik energiahatékonyságának növelésével ellensúlyozza. Az idei CES-en a "Fenntartható #LikeABosch" mottó jegyében a vállalat egy újabb vállalást is bejelentett, ugyanis 2030-ig 15%-kal fogják csökkenteni a kibocsátást a teljes értékláncban, aminek jegyében - az autóipari beszállítók közül elsőként - csatlakoztak a Science-Based Targets kezdeményezéshez is. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen a teljes értéklánc CO2-kibocsátásának a csökkentéséhez a beszerzéstől a termékek felhasználásáig mindenre figyelniük kell, de bizakodásra adhat okot, hogy idén már a Carbon Disclosure Project nevű nonprofit szervezet is felvette a Bosch-t az A-listájára, amelyen azok a vállalatok szerepelnek, amik aktívan tesznek a klímaváltozás megakadályozásáért.

A német vállalat számtalan különböző módon igyekszik csökkenteni a saját (és mások) széndixoid-kibocsátását, tavaly egy új startupot is alapítottak Bosch Climate Solutions néven, amelyen keresztül más társaságoknak segítenek zöldíteni a működésüket. Többek között ők értékesítik azt a felhőalapú energiaplatformot is, amely intelligens algoritmusokkal csökkenti a gépek energiafelhasználását, ezzel növel a gyártási folyamatok hatékonyságát. Ezt a platformot ma már a Bosch több mint száz telephelyén alkalmazzák, jelentős mértékben hozzájárulva a vállalat széndioxid-kibocsátásának csökkentéséhez. A vállalat emellett csak a tavalyi évben 600 millió dollárt inevsztált az elektromos közlekedés fejlesztésébe, és sorra állítják át a gyáraikat is megújuló energiára.

Az AI (mesterséges intelligencia) és az IoT (dolgok internete) kombinációjából létrejövő AIoT elég gyakran került elő az idei CES első napján, Dr. Michael Bolle, a Bosch igazgatótanácsának tagja például arról beszélt, hogy nagyon komoly hangsúlyt fektetnek erre a területre, ami az energiahatékonyság mellett a koronavírus elleni küzdelemben is kulcsfontosságú szerepet játszik. Példaként a Bosch által kifejlesztett Vivalytic platformot hozta fel: a Bosch által kifejlesztett általános diagnosztikai eszköz mostanra már arra is képes, hogy egyszerre öt mintát teszteljen, és mindössze harminc perc alatt adjon megbízható PCR teszteredményt a koronavírus-fertőzöttségről. Az újfajta tesztet a vállalat szakemberei mindössze néhány hét leforgása alatt fejlesztették ki tavasszal, és mostanra már hárommillió embert teszteltek le ezzel a módszerrel.

A bemutatón a Bosch más AIoT-megoldásokat is prezentált, amik szintén szerepet játszanak a járvány elleni küzdelemben, ilyen például a vállalat biztonsági kamerái, amelyek integrált videoelemzéssel, legfeljebb fél fok eltéréssel képesek mérni a testhőmérsékletet, és a segítségükkel hatékonyan lehet ellenőrizni az egy térben tartózkodó emberek számát is. A Bosch emellett egy olyan érzékelőt is bemutatott, ami méri a levegő relatív páratartalmát és minőségét is, ezáltal pedig képes megállapítani a levegő aeroszol koncentrációját, ami szintén fontos marker a vírus terjedése szempontjából.

(Fotó: Bosch)

További cikkek a témában:

Kalifornia nyomában Budapest az önvezető autók fejlesztésében A Bosch Budapesti Fejlesztési Központja mára az autóipari beszállító egyik legnagyobb kutatási és fejlesztési központjává nőtte ki magát, aminek meghatározó szerepe van az önvezető technológiák fejlesztésében és tesztelésében.

A Samsung bemutatott egy robotot, ami segít a mosogatásban és a takarításban is A koreai gyártó három robottal készült a CES-re, amelyek közül az egyik elhozhatja az okosotthon-készülékek következő generációját.

Öt monitort nézhetünk egyszerre a Lenovo új okosszemüvegével A ThinkReality A3 egy digitális irodát varázsol körénk bárhol, bármikor.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Az okostelefonokra letölthető Digitális Állampolgár alkalmazás az ígértek szerint két éven belül teljesen ki fogja váltani a személyes ügyintézést, de már szeptembertől is használhatjuk olyan dolgokra, mint például a személyazonosságunk igazolása vagy a dokumentumok elektronikus aláírása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.