Elképesztő mértékben tűnik el a hó Japán leghíresebb hegyéről

2021 / 01 / 13 / Felkai Ádám
Elképesztő mértékben tűnik el a hó Japán leghíresebb hegyéről
Japán nyugati partján rekordmennyiségű hó esett ugyan, de a keleti parton alig havazott valamicskét. Azonban a Fudzsi nem csak az aktuális időjárás miatt veszti el jellegzetes hósüvegét.

A Fudzsi Japán legmagasabb hegye, és a szigetország egyik fontos jelképe. Jellegzetes hósapkája pedig általában egész decemberben látható – nem úgy, mint most. Pedig a hegyen először szeptember 28-án havazott, ám ez gyorsan elolvadt, és a Fudzsi hósapkája ezután sem igen jelent meg. A NASA Terra-műhold felvétele alapján 20 éve nem volt ilyen kevés hó a hegyen. A földi időjárás-állomások is megerősítik ezt a megfigyelést: egész decemberben sokkal kevesebb csapadék hullt a hegyen. Az állomások adatai alapján ráadásul szokatlanul meleg volt december első két hete.

A NASA két műholdképet is közreadott, melyek remekül szemléltetik a különbséget. Mindkét felvételt a Landsat 8 műhold Operational Land Imager (OLI) kamerája készítette. Az alábbi kép 2013. december 29-én készült, és ekkor a hegyet az átlagnál kicsikét több hó borította.


2013. december 29.

A második (lenti) kép az előzőhöz képest nagyjából hét évvel később, 2021. január elsején készült, és mint látható, mindössze a csúcsnál találhatunk egy kisebb fehér foltot. Mindez annak ellenére alakult így, hogy december vége felé jelentős hó esett a Fudzsin, ám a hósapka ennek ellenére sem maradt meg, a meteorológusok feltevése szerint valószínűleg szétfújta a szél.


2021. január 1.

Azonban a Fudzsin komolyabb változások is történnek, így az aktuális időjárás csak részben felelős a kevéske hóért. A hegycsúcs maga is átalakul: az elmúlt négy évtizedben a favonal 30 méterrel húzódott feljebb a hegyen, amiről valószínűleg a nyári csúcshőmérséklet 2 fokos emelkedése tehet.

(Címlapkép/nyitókép: wikimedia commons/Ngochan94bk)

További cikkek a Rakétán:

Ennyibe került az extrém időjárás a világnak 2020-ban Ha a pandémia önmagában nem lenne elég, 2020-ban az extrém időjárás miatt is jelentős anyagi károk érték a bolygót, nem beszélve az elvesztett emberéletekről.

Oroszország elismerte felelősségét a világ eddigi legnagyobb sarkvidéki olajszennyezésében Nagyjából huszonegyezer tonna olaj ömlött a helyi folyókba és a környező talajba.

Valóban véget vethetünk a túlhalászatnak és a műanyagszennyezésnek mindössze tíz év alatt? Mi a közös Kanada nyugati, a távoli trópusi japán szigetek és az apró délkelet-ázsiai partokban? Az elszórt műanyaghulladék. És akkor még nem említettük a(z) (illegális) halászatot, amely a Föld számos részén ugyancsak szennyezi a vizet. Bár a megoldás kézenfekvő, a világ vezető nagyhatalmai mostanáig nem igazán tettek számottevő lépéseket efelé.  


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.