Elképzelhető, hogy a rejtélyes, rakétahátizsákot viselő ember nem visel rakétahátizsákot, és nem is ember

2021 / 01 / 21 / Felkai Ádám
Elképzelhető, hogy a rejtélyes, rakétahátizsákot viselő ember nem visel rakétahátizsákot, és nem is ember
Tavaly sok minden történt, így talán sokan már el is felejtették az őrült, rakétahátizsákot viselő pasast, aki Los Angeles repterének környékén repkedett mindenki nagy döbbenetére. Most talán egy titokkal kevesebb az ügyben, de a kérdőjelek száma így is csak szaporodott.

Mi is írtunk a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér (LAX) környékén egy jetpackben repkedő ismeretlenről, aki megzavarta a légi forgalmat. Az ismeretlent ekkor 900 méter körüli magasságon szúrta ki két menetrend szerinti járat pilótája is.

Rejtélyes jetpackes ember repkedett a Los Angeles-i reptér környékén – az FBI nyomoz Ilyen is csak Los Angelesben fordulhat elő – reagált az irányítótorony a pilóta bejelentésére, hogy egy ember jetpackkel a hátán épp elhúzott a pilótafülke ablaka mellett körülbelül egy kilométeres magasságban. A jetpackes alakot egy másik gépről is kiszúrták. Az FBI már vizsgálódik is az ügyben.

A következő alkalom azonban még hajmeresztőbb volt. Ekkor az ismeretlent a China Airlines személyzete szúrta ki nagyjából 1800 méter magasan (ez egyébként megfelel a Dubajban rakétahátizsákkal felállított magassági rekordnak).

Már megint jetpackkel repkedett valaki a Los Angeles-i reptér környékén Valakinek van egy rakétahátizsákja, és ez a valaki nem bír magával: már másodszor repkedett ott, ahol nagyon nem lenne szabad. Viszont kétszer olyan magasan repült, mint a múltkor.

A The Drive közben megszerezte azokat a jegyzőkönyveket, amelyek az esettel kapcsolatban keletkeztek a helyi rendészeti szerveknél, a Szövetségi Légügyi Hatóságnál (FAA), valamint az FBI-nál. Ezek között két érdekesség akad, amelyek segíthetik a helyzet körülbelüli tisztázását (megnyugtató válasz eddig ugyanis azután sem született, hogy levideózták az ismeretlent).

Ezek közül az első egy emailváltás, amelyben szóba kerül David Mayman, aki a Jetpack Aviation vezető berepülőpilótája. Az első esetet követően felmerült ugyanis, hogy mivel sok, a Védelmi Minisztériummal szerződésben álló vállalat El Segundo-ban tevékenykedik, ami rendkívül közel található a Los Angeles-i reptérhez, ezért talán valaki elvesztette az irányítást egy kísérleti jetpack felett. Mayman elmondta azonban, hogy ők hónapok óta nem repültek. Azzal kapcsolatban pedig Mayman kifejezetten szkeptikus volt (konkrétan nem hitte el), hogy létezik olyan rakétahátizsákot kezelő pilóta, aki képes 900 méteres magasságra feljutni, és ezt a magasságot tartani is tudja. A Techspot beszámolt egy magassági rekordról, amit Dubajban állítottak fel – ekkor egy jetpackes pilóta 1800 méter magasra emelkedett. Ám ezen a magasságon nem repkedett hosszasan.

Egyébként éppen a magassággal kapcsolatban több szakértő is kételkedésének adott hangot.

A másik érdekesség az, amire a vizsgálatokat vezető FBI nyomozása jutott. A nyomozók lejátszottak egy YouTube videót annak az American Airlines pilótának, aki kiszúrta a rakétahátizsákot viselő ismeretlent. A pilóta pedig úgy nyilatkozott, hogy pont ilyesmit látott. A videón, amely lentebb tekinthető meg, egy drónt szerelnek fel egy felfújható, emberformájú bábuval. A lenti videó egyébként Ralph Kayser nevű német úriember műve, aki lelkesedik a távirányítású eszközökért.

Magyarán a jetpack-technológia korlátait figyelembe véve és a pilóta vallomása alapján a rakétahátizsákot viselő ismeretlen jó eséllyel egy drón lehetett, amit egy felfújható babára aggattak. Azonban ennek tisztázásával is csak a hogyanhoz jutottunk közlebb. A miért továbbra is nyitott kérdés. Elvégre, ahogy arról a The Drive cikke is beszámol, egy ilyen mulatság se nem olcsó, se nem túl könnyen kivitelezhető. Ráadásul az eszköz nem is népes rész felett repült, hanem a tenger felett, ahol csak alig páran láthatták. Mit akart vajon elérni az (nem kevés idő, energia és pénz ráfordításával), aki a drónt üzemeltette?

Ez is érdekelhet:

Repülő nélkül repülni? Egészen közel jutottunk hozzá A Jet Suit nem csak egy rakétahátizsák, bár alapelvében talán hasonlít rá. Ám a repülésre alkalmas öltözék inkább a képregényből ismert Vasember felszerelésére hasonlít.

Los Angeles városi légimobilitási programot indít, jön a légi tömegközlekedés A nagyvárosi légi közlekedés új formái, főképp emberek szállítására alkalmas önvezető drónokkal már sok helyütt tesztüzemben, vagy bevezetés előtt állnak. A légitaxik a tömegközlekedés új formái is lehetnek. Los Angeles is ezek közé a városok közé tartozik.

Van, ahol a rendőrök már önállóan működő drónokat küldenek ki a vészhelyzetekhez Egy kaliforniai városban már két éve működik ilyen program.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.