Los Angeles városi légimobilitási programot indít, jön a légi tömegközlekedés

2020 / 12 / 21 / Justin Viktor
Los Angeles városi légimobilitási programot indít, jön a légi tömegközlekedés
A nagyvárosi légi közlekedés új formái, főképp emberek szállítására alkalmas önvezető drónokkal már sok helyütt tesztüzemben, vagy bevezetés előtt állnak. A légitaxik a tömegközlekedés új formái is lehetnek. Los Angeles is ezek közé a városok közé tartozik.

Helyi légi-tömegközlekedés

Los Angeles egyéves programot hirdetett meg a város légtere jövőjének kialakítására. A program fő célja a városlakók elektromos légi mobilitásba történő bevonása és oktatása. A létrehozott stratégia segít feltérképezni a nyilvános légteret és az azt övező sokféle helyi érdeket valamint azonosítani a kihívásokat és megtalálni a legmegfelelőbb megoldásokat ezekre a kérdésekre.

A Városi Légi Mobilitási Partnerség nevű szerveződés elvállalta, hogy 2023-ig oktatja és bevonja a város lakóit az alacsony zajszintű elektromos repülőgépekkel történő közlekedésbe. A program PPP, azaz a köz- és a magánszféra részvételével zajlik majd, a Polgármesteri Hivatal, a Los Angeles-i Közlekedési Hivatal (LADOT) és az Urban Movement Labs (UML) között.

Kaliforniában indulhat a fizetős robottaxi-szolgáltatás Kalifornia állam mindig is élen járt az önvezető járművek teszteléséhez szükséges engedélyek megadásában, azt azonban eddig még soha nem engedélyezték, hogy egy ilyen járművel bárki személyfuvarozásba, közkeletű nevén taxizásba kezdjen. Eddig.

Vertiportok

Az együttműködés során megpróbálnak majd felvázolni egy „vertiport” azaz függőleges le-, és felszállásra alkalmas rendszert, ami LA közlekedési hálózatának új szereplője lesz. Ezekben a vertiportokban vehetik majd igénybe az emberek a városi légi mobilitás repülő eszközeit.

Az egyéves partnerség során megszerzett tapasztalatokat felhasználják majd arra is, hogy megalkossanak egyfajta szabályozási-eszköztárat, melyet az USA városai, megyéi és törzsi kormányai országszerte átvehetnek és bevezethetnek.

"Los Angelesben a ma ötleteit a holnap valóságává alakítjuk - ez olyan hely, ahol egy olyan forradalmian új koncepció, mint a városi légi mobilitás, szárnyra kelhet. A városi légi mobilitási partnerség városunkat a tisztább égbolt, a biztonságosabb közlekedés, a kibővített jólét és a lenyűgöző innováció bajnokává teszi, és példát mutat arra vonatkozóan, hogy a többi önkormányzat hogyan tudja ezt az új technológiát még nagyobb magasságokba emelni - mondta Eric Garcetti polgármester.

Elektromos légitaxik #1 Európában 2025-ig elindulhat a Lilium Németországban már tesztelik és nemsokára százával gyártják az elektromos légitaxikat, amikhez nem kell repülőtér, mivel helyből szálnak fel és le.

Szabadság, egyenlőség, repülés

A partnerség bejelentése nem sokkal követte Garcetti polgármesteri hivatala által megjelentetett a “Városi égbolt alapelvei” című kiadványt, melyet a Világgazdasági Fórummal és egy, az ipar, a nonprofit szektor, a tudományos közösség és közszféra 50 tagú csoportjának együttműködésével közösen készítettek. 

Az alapelvek összefoglalják a közös elkötelezettséget a biztonságos, alacsony zajszintű és fenntartható városi légi mobilitási műveletek iránt, egyben prioritásként kezelik a hozzáférés egyenlőségét, a tranzithoz való csatlakozást, a célorientált adatmegosztást és a helyi munkaerő fejlesztését.

(Forrás: SmartcitiesConnect Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Sokoldalú, moduláris, elektromos jármű a Német Légiközlekedési Központtól A Német Légiközlekedési Központról (DLR) legutoljára akkor hallottunk, mikor a NASA űrvakondja, a magát a Mars talajába beásni igyekvő szerkezet bajba került, hiszen ők irányították ezt a próbálkozást. Most újra hallattak magukról, egy moduláris, transzformerszerű, sokoldalú jármű terveinek nyilvánosságra hozatalával.

Néhány szó az EHang légitaxijának sikere kapcsán az autonóm légiközlekedés kihívásairól Ha a tetőkön landoló városi légitaxik koncepciója életképesnek bizonyul, akkor felsétálhatunk egy magasabb épület tetejére, és átruccanhatunk egy másik állomásra a város túloldalán. Mindeközben kihagyjuk a földi forgalmat és a nyomasztó közlekedési dugókat. De mikor is?

Izraeli elektromos repülők forradalmasíthatják a légiközlekedést Utoljára a második világháború alatt és után történt paradigmaváltás a repülőgépek által használt technológiában, ami a meghajtást illeti. Most itt az ideje egy újabb nagy lépésnek. Megérkeztek az elektromos repülőgépek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.