Elon Musk állítólag az Apple vezérigazgatója akart lenni

2021 / 08 / 01 / Felkai Ádám
Elon Musk állítólag az Apple vezérigazgatója akart lenni
A sztori most látott ismét napvilágot egy könyvnek köszönhetően, de mivel Musk az utóbbi időben többször beleszállt az almás vállalatba, egyértelműsítette, hogy mi is róluk a véleménye, különös tekintettel az Epic-ügyre.

A Wall Street Journal újságírója, Tim Higgins, írt egy könyvet Elon Muksról, és a Tesláról „Power Play: Tesla, Elon Musk and the Bet of the Century” címen, amiből az Interesting Engineering ragadott ki egy meglepő részletet. 2016-ban, amikor a Teslának épp pénzügyi nehézségei adódtak, Cook, az Apple vezérigazgatója felhívta Muskot, hogy felvásárolná a Teslát. Musk rá is állt a boltra, de volt egy feltétele: az hogy ő legyen vezérigazgató. Cook ebbe bele is ment volna, de Musk aztán tisztázta, hogy az Apple vezérigazgatója akart lenni, és nem csak a Tesláé. Cook erre nemes egyszerűséggel annyit válaszolt, hogy „Baszódj meg!”, majd bontotta a vonalat.

Hogy ebből mi igaz, azt nehéz megmondani. Musk még 2020-ban írt arról a Twitteren, hogy ő kereste meg Tim Cookot, hogy a jelenlegi ár tizedéért eladja neki a vállalatot, de Cookot nem érdekelte a dolog. Musk pedig később azt írta, hogy sosem írtak vagy beszéltek egymással Cookkal. Musknak egyébként a szóban forgó könyvről is sarkos véleménye van, szerinte az írónak sikerült elérnie, hogy a munka egyszerre hamis és unalmas.

Azt, hogy mi igaz mindebből, valószínűleg senki sem tudja a résztvevőkön kívül, akiknek momentán jobb dolguk is lehet, mint régi telefonhívások felett merengeni a széles publikum előtt. Érdekes ugyanakkor, hogy az utóbbi időben Musk többször is beleállt a Twitteren az almás cégbe, olyan sokszor, hogy ez már szemet szúrt az embereknek. A Whole Mars Catalog nevű felhasználó el is spekulálgat azon, hogy a támadások mögött mi állhat, és két (valószínűleg) félig-meddig tréfának szánt okot is említ:

  • Musk sejt valamit arról, hogy az Apple beszállna az elektromos autók piacára.
  • Illetve Tim Cooknak fogadnia kellett volna azt a hívást. (Ezzel nyilván Musk fentebb említett sztorijára utal, amikor megpróbálta eladni a cégét Cooknak.)

A beszélgetésbe aztán maga Musk is bekapcsolódott, és röviden tisztázta álláspontját az almás céggel kapcsolatban:

Az elmondása alapján ő kedveli és használja is az Apple termékeit, de viszont a cég szerinte egyértelműen túlárazza az App Store-t. Musk arra a bizonyos 30 százalékos részesedésre utal, amit a digitális termékek alkalmazáson belüli vásárlása esetében bezsebelnek. A Tesla feje ezt egyértelműsíti is: szerinte 30 százalék azért, amiért lényegében nulla járulékos munkát végez az Apple, teljesen ésszerűtlen. Szerinte az Epic sem kezdett volna külön utakon járni, ha az App Store árazása elfogadható lett volna.

Musk itt az Epic és az Apple közt dúló jogi háborúra utal, melyről mi is írtunk korábban. Ennek lényege nagyon röviden, hogy az Epic a szörnyen népszerű, ingyenes, és épp az applikáción belüli vásárlásokra építő Fortnite játékával megkerülte volna az Apple-t, amit követően hosszas jogi csata kezdődött, mely várhatóan idén fog lezárulni. (Az Epic egyébként a Google-lel is csatát vív hasonló okokból, bár a Google hangsúlyozta, hogy a velük zajló per jogi háttere nem ugyanaz, mint az Apple esetén.)

Apple Epic fail? A Fortnite forradalma felforgatná a játékok világát Az Epic Games két napja leértékelte, és saját csatornáján keresztül árulni kezdte a Fortnite virtuális valutáját, majd ezt követően az Apple és a Google egyaránt törölték a játékot alkalmazásboltjaikból. Az Epic Games peres eljárást indított mindkét vállalat ellen, olyan háborúba kezdve, ami az egész piacról szól.

Musk azzal folytatja, hogy normális esetben a verseny arra kényszerítené az Apple-t, hogy csökkentse az árait, de az Apple és az Android eluralták a piacot. Amennyiben pedig az interfész ismertségét tekintjük, lényegében monopóliumról van szó. (Ez utóbbi egyébként inkább amerikai tapasztalat lehet, viszont Musk „duopólium” megállapításával a két telefonos operációs rendszer esetén azért egyet lehet érteni.) Musk hozzáteszi, hogy ez a 30 százalékos adó el van rejtve a felhasználók elől is, máskülönben hatalmas lenne a felháborodás.

Érdekes és messze nem is alaptalan észrevételek ezek, és az ember óhatatlanul elgondolkozik, hogy független a cikk apropójaként szolgáló sztori igazságtartalmától, miként festene egy olyan Apple, amelynek Elon Musk áll az élén.

További cikkek a témában:

Elon Musk szerint van rá esély, hogy megbukik a Cybertruck A milliárdos azonban ezt sem bánná, annyira imádja ezt a kocsit.

Musk szerint a Tesla bizonyos feltételek mellett elfogadhat bitcoint – magához is tért az árfolyam Bár a vállalat Musk egy tweetje szerint megszabadult a bitcoin állományának 10 százalékától, a bejegyzésből kiderül, hogy a jövőben akár el is fogadhatja az EV-gyártó ezt a kriptovalutát. Bizonyos feltételek mellett.

A Neuralink közzétette a videót, amelyben egy majom a gondolataival irányít egy videojátékot Úgy tűnik, Elon Musk nem túlzott, amikor azt állította, hogy van egy majmuk, ami a gondolataival pongozik.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.