Egy magyar startup rájött, hogy az egyenetlen zöldenergia-termelést egyenetlen fogyasztással lehet jól kezelni

2021 / 10 / 11 / Rácz Tamás
Egy magyar startup rájött, hogy az egyenetlen zöldenergia-termelést egyenetlen fogyasztással lehet jól kezelni
A folyton változó teljesítménnyel termelt zöld áram energiacsúcsait újszerű megközelítéssel hasznosítja egy magyar startup.

A megújuló energiaforrások széles körű elterjedésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás a bizonytalan energiatermelés csúcsainak és völgyeinek kiegyenlítése. Az elektromos energia tárolására léteznek ugyan ipari léptékű technikai megoldások, de ezek drágák, az oda-vissza történő energiaátalakítások pedig szükségszerűen rontják a termelés hatásfokát. A megújuló energia termelésébe szükség esetén besegítő erőművekkel, jellemzően gázmotorokkal pedig hatékonyan ki lehet ugyan egyenlíteni a teljesítményvölgyeket, de ezeket a nagyteljesítményű generátorokat nem lehet egyik pillanatról a másikra ki-be kapcsolgatni.

Világszinten innovatív megoldást fejlesztett a problémára egy magyar energetikai techcég. Az ötlet zseniális: tegyünk az ingadozó teljesítményű energiatermelő egység mellé olyan fogyasztót, amelynek nem okoz problémát ez az ingadozás. Az Enerhash közvetlenül erőművek mellé telepít csúcstechnológiás számítástechnikai adatközpontokat, melyek folyamatosan képesek felhasználni az erőművek által termelt áramot, így olyan vásárlóként jelennek meg a piacon, aki képes az átlagosan a kapacitások egy-két harmadát kitevő jelenlegi kihasználtságot 90% fölé emelni.

„Adatközpontjainkkal 0-24 órában képesek vagyunk átvenni az erőművek által termelt áramot, a másik oldalon pedig úgynevezett elosztott számítási kapacitást adunk el ügyfeleinknek, akik például a mesterséges intelligencia, vizualizáció, modellezés vagy épp blokklánc terén tudják szolgáltatásainkat igénybe venni. Erre egyre nagyobb a kereslet világszerte. Itthon és globálisan csak akkor lehet érdemben növelni a megújuló energiák lakossági/közösségi felhasználását, ha az infrastruktúra fejlődik és kellőképpen rugalmassá válik. Mi ezt biztosítjuk megoldásunkkal, a költséges és kevésbé kiforrott energiatárolás helyett mind fosszilis, mind megújuló erőműveknek kínáljuk adatközpont szolgáltatásunkat” – mondta Jogg Dániel, az Enerhash egyik alapítója.

A cég megoldását Magyarországon elsőként az E-ON Hungária Csoport kezdte el alkalmazni. 400 kW-os egységet üzemeltek be egy 3870 kW-os erőművénél, melyet még idén ősszel ugyanekkora kapacitással fejel meg az energetikai vállalat. A társaság számára a stabil fogyasztás olyan kiszámíthatóságot jelentett, mely számos előnnyel jár: kevesebb az indítás-leállítás, ami csökkenti a meghibásodás kockázatát, valamint a stabil futás miatt pontosabban lehet időzíteni a karbantartásokat.

Az Enerhash jelenleg több nemzetközi partnerrel is tárgyalásban áll, így év végéig várhatóan további országokban kezdik el alkalmazni rendszerüket.

További cikkek a témában:

Hat év alatt kinőttük a napelemes rendszert, úgyhogy vettünk még egyet Nem is gondoltam, hogy ennyire egyszerű kibővíteni a meglévő házi napelemes rendszert. Csak tenni kell a régi mellé egy újat és kész.

A kezemben tartottam a napelemes útburkolatot A Wattway járdák, utak felületének burkolására kifejlesztett napelem-táblája sokkal egyszerűbb, vékonyabb, könnyebb, mint ahogy elképzeltem.

Egy lengyel cég elindította a világ első perovszkit-kristályos napelemgyárát A lengyel startupnál a perovszkit-kristály réteget tintasugaras nyomtatási technológiával viszik fel az alaplemezre.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.