Egy magyar startup rájött, hogy az egyenetlen zöldenergia-termelést egyenetlen fogyasztással lehet jól kezelni

2021 / 10 / 11 / Rácz Tamás
Egy magyar startup rájött, hogy az egyenetlen zöldenergia-termelést egyenetlen fogyasztással lehet jól kezelni
A folyton változó teljesítménnyel termelt zöld áram energiacsúcsait újszerű megközelítéssel hasznosítja egy magyar startup.

A megújuló energiaforrások széles körű elterjedésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás a bizonytalan energiatermelés csúcsainak és völgyeinek kiegyenlítése. Az elektromos energia tárolására léteznek ugyan ipari léptékű technikai megoldások, de ezek drágák, az oda-vissza történő energiaátalakítások pedig szükségszerűen rontják a termelés hatásfokát. A megújuló energia termelésébe szükség esetén besegítő erőművekkel, jellemzően gázmotorokkal pedig hatékonyan ki lehet ugyan egyenlíteni a teljesítményvölgyeket, de ezeket a nagyteljesítményű generátorokat nem lehet egyik pillanatról a másikra ki-be kapcsolgatni.

Világszinten innovatív megoldást fejlesztett a problémára egy magyar energetikai techcég. Az ötlet zseniális: tegyünk az ingadozó teljesítményű energiatermelő egység mellé olyan fogyasztót, amelynek nem okoz problémát ez az ingadozás. Az Enerhash közvetlenül erőművek mellé telepít csúcstechnológiás számítástechnikai adatközpontokat, melyek folyamatosan képesek felhasználni az erőművek által termelt áramot, így olyan vásárlóként jelennek meg a piacon, aki képes az átlagosan a kapacitások egy-két harmadát kitevő jelenlegi kihasználtságot 90% fölé emelni.

„Adatközpontjainkkal 0-24 órában képesek vagyunk átvenni az erőművek által termelt áramot, a másik oldalon pedig úgynevezett elosztott számítási kapacitást adunk el ügyfeleinknek, akik például a mesterséges intelligencia, vizualizáció, modellezés vagy épp blokklánc terén tudják szolgáltatásainkat igénybe venni. Erre egyre nagyobb a kereslet világszerte. Itthon és globálisan csak akkor lehet érdemben növelni a megújuló energiák lakossági/közösségi felhasználását, ha az infrastruktúra fejlődik és kellőképpen rugalmassá válik. Mi ezt biztosítjuk megoldásunkkal, a költséges és kevésbé kiforrott energiatárolás helyett mind fosszilis, mind megújuló erőműveknek kínáljuk adatközpont szolgáltatásunkat” – mondta Jogg Dániel, az Enerhash egyik alapítója.

A cég megoldását Magyarországon elsőként az E-ON Hungária Csoport kezdte el alkalmazni. 400 kW-os egységet üzemeltek be egy 3870 kW-os erőművénél, melyet még idén ősszel ugyanekkora kapacitással fejel meg az energetikai vállalat. A társaság számára a stabil fogyasztás olyan kiszámíthatóságot jelentett, mely számos előnnyel jár: kevesebb az indítás-leállítás, ami csökkenti a meghibásodás kockázatát, valamint a stabil futás miatt pontosabban lehet időzíteni a karbantartásokat.

Az Enerhash jelenleg több nemzetközi partnerrel is tárgyalásban áll, így év végéig várhatóan további országokban kezdik el alkalmazni rendszerüket.

További cikkek a témában:

Hat év alatt kinőttük a napelemes rendszert, úgyhogy vettünk még egyet Nem is gondoltam, hogy ennyire egyszerű kibővíteni a meglévő házi napelemes rendszert. Csak tenni kell a régi mellé egy újat és kész.

A kezemben tartottam a napelemes útburkolatot A Wattway járdák, utak felületének burkolására kifejlesztett napelem-táblája sokkal egyszerűbb, vékonyabb, könnyebb, mint ahogy elképzeltem.

Egy lengyel cég elindította a világ első perovszkit-kristályos napelemgyárát A lengyel startupnál a perovszkit-kristály réteget tintasugaras nyomtatási technológiával viszik fel az alaplemezre.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted
A Vasco Translator V4 fordítógéppel több mint 70 nyelven kommunikálhatunk a világ szinte összes országában anélkül, hogy aggódnunk kéne a roamingdíjak miatt. Ha ez nem lenne elég, akkor mondunk rá még néhány érvet, hogy miért jobb egy különálló fordítógépet használni okostelefonos alkalmazás helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.