Ez a titka a Disney „szuper élethű” fénykard replikájának

2021 / 04 / 15 / Felkai Ádám
Ez a titka a Disney „szuper élethű” fénykard replikájának
Egy belsős videokonferencián bemutatott fénykard-utánzat annyira hasonlít az igazira, hogy külön ki kellett hangsúlyozni, hogy nem CGI-effektről van szó. Most pedig már a működési elvét is ismerjük.

Többekben talán felmerülhet a kérdés, hogy a Disney egyáltalán minek foglalkozik a fénykardokkal. A titok nyitja, hogy – mint az talán közismert – a Mickey egérről elhíresült vállalat 2012-ben felvásárolta a Lucasfilmet körülbelül 4 milliárd dollárért (fele-fele arányban fizettek készpénzzel és a vállalat részvényeivel), és így sikerült megkaparintaniuk a Star Wars jogait. Ebből aztán nem csak vegyes megítélésű mozifilmek, illetve a Disney Plus-ra készült sorozatok születtek, hanem a vállalat híres parkszolgáltatása is újabb részleggel bővült – ez a Star Wars univerzumot feldolgozó Galaxy’s Edge Park. Ezen belül pedig az élmény tetőpontja, amikor mindenki összeállíthatja magának a saját fénykardját.

Ez a kard azonban eddig egy markolatból, valamint egy arra illeszthető pengéből állt, és a fény ebben a pengében izzott fel. Különbség tehát az igazi fénykardhoz képest (már azon kívül, hogy ez nem egy valóságos fegyver, így vágni sem lehet vele természetesen), hogy magát a pengét nem lehet visszasüllyeszteni a markolatba. Ezen változtat az új dizájn, amit a Disney Parks elnöke, Josh D’Amaro mutatott be a vállalat belsős videoértekezletén. A jelenlévők beszámolói alapján az eszköz valóban rendkívül élethűen működött, és az elnök ezért még azt is hozzátette, hogy az eszköz „valódi” (It’s real) – amivel nyilván nem arra célzott, hogy sikerült igazi fénykardot építeni, hanem hogy tényleg összehoztak egy roppant élethű utánzatot, ha úgy tetszik: játékot. Később egy másik Disney alkalmazott is megerősítette a Twitteren, hogy a bemutatón valóban nem egy CGI-effektet lehetett látni.

A bravúrt egyébként minden valószínűség szerint egy egyszerű trükkel sikerült elérni, amihez alapelvként egy régi eszközt, a kihúzható zsebmérőszalagot használták fel egy, a Disney által 2018-ban bejegyzett szabadalom alapján. A működési elvet a lent linkelt bejegyzésekben fejtik ki, a magyarázó videókat is itt lehet megnézni:

A lényeg, hogy két mérőszalag kell, és mivel ezek addig stabilak (legábbis bizonyos hosszig), amíg középen be vannak hajlítva, így a kettőből együtt kialakul egy cső. Ezt kell megtámogatni még egy motorral, valamint egy, a világításért felelős LED-sorral. Ezek után pedig gombnyomásra aktiválódik a motor, és a markolatból előtekeredik a két „fémmérőszalagból” álló cső (ezek valójában félig áttetsző műanyagból készültek a szabadalom alapján), aminek közepén a LED-ek felizzanak, és az illúzió így lesz tökéletes. A folyamat egyébként villámgyors, a videón a szemléltető szándék miatt ilyen lassú. A Gizmodo spekulációja alapján, most hogy erre a leleplezésre sor került, az új fénykard valószínűleg hamarosan elérhető lesz a Galaxy’s Edge Parkban. Mindez nyilván összefüggésben áll azzal is, hogy a járvány alatt a Disney a kényszerű bezárások miatt dollármilliárdokat vesztett, és több tízezer, elsősorban a parkokhoz kötődő munkahelyet szüntetett meg, így most, hogy ezek a létesítmények szép lassan kinyitottak, illetve kinyitnak, minden csáberőt be kell vetni, ami a vendégeket látogatásra buzdítja.

A fénykardreplikák piaca egyébként relatíve kiterjedt, és ráadásul elég színes is (amin most nem is elsősorban a pengéket értjük), tehát a néhány száz dolláros darabok mellett akár ezer dolláros vagy annál is drágább, egyedi eszközök is készíttethetőek, és a Disney-n kívül több cég is kifejezetten ezekre specializálódott. A drágább fénykardok nem is elsősorban játékok (már a szó klasszikus értelmében), hanem vagy gyűjtőknek való különlegességek, vagy pedig olyan darabok, amit fénykardvíváshoz – egy népszerű hobbitevékenységhez – is lehet használni. Arról egyébként nincs információ, hogy a Disney új kardja alkalmas lenne-e ez utóbbi művelésére, de tippem szerint nem.

Elkészült végre az első, közel igazi fénykard? A YouTube-on több kísérletet is láthattunk a fénykard elkészítésére, a legutóbbi példány visszahúzható, színezhető és 2200 Celsius-fokos, bármit áthasító pengével az egyik legígéretesebb mind közül. Ráadásul egy kellően türelmes rohamosztagost is keresztül lehet vele döfni.

A valódi, vágásra/égetésre is alkalmas „elegáns fegyver egy civilizáltabb kor számára” típusú eszköz jelen állásáról már korábban is megemlékeztünk. Ennek a cikknek az írásakor a legközelebb az igazi fénykardhoz a Hacksmith Industries jutott (erről a fenti cikkben lehet olvasni), akik megalkották a világ első, visszahúzható pengéjű proto-saber-ét (ez a régebbi Star Wars univerzumban a jedik fénykard előtti, elsősorban ceremóniális célokra használt eszköze volt, amiből aztán az ikonikus fegyver kifejlődött) – amit immár a Guinness Rekordok Könyve is elismer.

További cikkek a témában:

Miért a katonai robotkutya az első lépés a Star Wars robotjai felé? Q-UGV bár a Boston Dynamics elhíresült kutyájára hajaz, ám ezt kifejezetten harci célra fejlesztik. A robotika jövője a Q-UGV fejlesztője szerint pedig az, amit a Star Wars filmekben láthatunk.

Így robbantsuk fel a Jupitert! A Jupiter egy óriási gázgolyó, a minket most foglalkoztató kérdés pedig, hogy miként tudnánk felrobbantani. Elég hozzá egy gyufa, vagy a Halálcsillagot kell a farzsebből előkapni?

Ez a közös az űrhaderőben és a The Mandalorian című Star Wars sorozatban Annyit elárulhatunk már most, hogy nem az űr úgy általában (és a legkevésbé sem bébi Yoda). A közös pont az űrkatonák kiképzésében keresendő.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.