Ez már majdnem Ripley rakodó-exoszkeletonja az Aliensből

2021 / 04 / 29 / Justin Viktor
Ez már majdnem Ripley rakodó-exoszkeletonja az Aliensből
A Protézisnek nevezett valamivel a Furrion cég olyasmit alkotott, amit a világ első exo-bionikus mechanoidjának hívnak, de ami valójában a Bolygó neve halál című scifi-horror exoszkeleton-rakodóautomatájához hasonlít leginkább, amivel Sigourney Weaver dolgozik a jövő tengerészgyalogos űrhajóján.

Új sportág

A gépbe ugyanúgy kell be-, illetve felmászni, mint az említett filmes szerkezetbe, és még a lábpedálok, illetve e vezérlőkonzol is nagyon hasonlít rá. A cég definíciója szerint teljesen újfajta, ember által irányított, nagy teljesítményű, exo-bionikus technológiát hoztak létre. 

"A Protézis az új Exo-Bionics részlegünk első fejlesztése, és izgatottan várjuk a benne rejő potenciál jövőjét. A koncepciót eredetileg Jonathan Tippett hozta létre művészeti projektként még 2008-ban, amikor megpróbált egy ember által irányított gépet építeni."

"Az ötlet ebből nőtte ki magát egy új emberi képesség kifejlesztéséig, amit (az angol gép, azaz machine szó rövidítéséből) "mech racingnek" neveztünk el."

"A mech racing az ember és a gép együttműködésén alapul, és úgy gondoljuk, hogy a sportolók érdeklődését is felkeltik majd az új kategória kihívásai. Büszkék vagyunk arra, hogy egy új sportágat teremtettünk" - mondta Matt Fidler, a Furrion társalapítója.

Protézis 2.0

A 2018-as Consumer Electronics Show-n (CES) debütált Protézis 4,5 méter magas, 5,5 méter széles és több mint 3,5 tonna súlyú volt. A 20 kilométer per órás sebességgel robogó mech átgyalogolt a különböző akadályokon és akár egy órán keresztül tudott futni folyamatosan egyetlen töltéssel. A váza krómacélból készült, ami olyan nagy teljesítményű fémötvözet, melyet a sportban és az űrkutatásban használnak. 

A gépet azóta továbbfejlesztették, a legfrissebb verzió már 30 km/h sebességre is képes, és megduplázódott a pilóta számára futással tölthető idő, ami most már akár 120 perc is lehet. Ennek biztosításához felszerelték egy 96 Voltos 20 kilowattórás lítium-ion akkumulátorral, a teljesítménye pedig 225 lóerő. A karok és a lábak mozgatásáról elektrohidraulika gondoskodik közvetlen haptikus visszacsatolással,

Valóra vált álom

"Mivel ezt még soha senki nem próbálta ki, nem hiszem, hogy bármelyikünknek lett volna fogalma arról, mi mindent kell megtanulni ahhoz, hogy egy három és fél tonnás gépet a pilóta testének mozgásával összehangolva vezethessünk. De most, hogy megtettük, őszintén mondhatom, hogy szó szerint vad utazás volt, és valóra vált egy álom." 

"A sivatagban teszteltünk, olyan terepen, melyre a mechet létrehoztuk, és hihetetlen érzés volt kivinni a nyílt terepre. Óriási haladást értünk el, és alig várjuk a következő mech felépítését” - mesélte Tippett, a Protézis megalkotója, pilótája és a Furrion Exo-Bionics technológiai vezetője. Az elektromos erőforrásokba fektető Furrion nulla kibocsátású sportként képzeli el a mech racinget.

(Kép: Furrion)

Ez is érdekelhet:

Négytonnás acélpókok, amiket a bennük álló ember irányít. Ez lesz a jövő sportja? A Furrion Exo-Bionics 14 éve tervezi a Prosthetis nevű robotot, aminek fejlesztése mostanra a célegyenesbe fordult: a Kickstarteren elkezdték toborozni a leendő pilótákat, akik majd egy arénában küzdenek egymás ellen a négytonnás monstrumokkal.

Ki felelős a robot tetteiért? Három nagy robotikai vállalat CEO-ja válaszol Pontosan ki, és milyen mértékben felelős az egyre növekvő számú robot viselkedéséért, és hogyan kell kordában tartani őket? A világ legmenőbb robotikai cégei közül három vezetője mondja el véleményét arról, hogy vajon mi vár ránk.

Japánban 18 méter magas sétáló Gundam robotot építenek Az óriás mechanikus robotok mára modern popkulturális ikonokká váltak, ott ülnek a gyerek polcain, számtalan filmben szerepelnek, elképesztő profitot termelnek. De honnan ered az egész őrület?

Az evolúció következő lépcsőfoka, a viselhető robotváz A robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően az exoszkeletonok ma már az élet számos területén könnyítik meg az emberek mindennapjait, többek között stroke-on átesett betegeknek segítenek újra járni, vagy egyenesen szupererőt adnak a használójuknak.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Irány a Mars a NASA pulzusos plazma rakétájával!
Irány a Mars a NASA pulzusos plazma rakétájával!
Az oda-vissza út a Marsra jelenleg két évig tart – a pulzusos plazma rakétával mindez 7 hónapra olvad. A rakéta bizonyos szempontból a Starshipet is lepipálná.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.