Ez már majdnem Ripley rakodó-exoszkeletonja az Aliensből

2021 / 04 / 29 / Justin Viktor
Ez már majdnem Ripley rakodó-exoszkeletonja az Aliensből
A Protézisnek nevezett valamivel a Furrion cég olyasmit alkotott, amit a világ első exo-bionikus mechanoidjának hívnak, de ami valójában a Bolygó neve halál című scifi-horror exoszkeleton-rakodóautomatájához hasonlít leginkább, amivel Sigourney Weaver dolgozik a jövő tengerészgyalogos űrhajóján.

Új sportág

A gépbe ugyanúgy kell be-, illetve felmászni, mint az említett filmes szerkezetbe, és még a lábpedálok, illetve e vezérlőkonzol is nagyon hasonlít rá. A cég definíciója szerint teljesen újfajta, ember által irányított, nagy teljesítményű, exo-bionikus technológiát hoztak létre. 

"A Protézis az új Exo-Bionics részlegünk első fejlesztése, és izgatottan várjuk a benne rejő potenciál jövőjét. A koncepciót eredetileg Jonathan Tippett hozta létre művészeti projektként még 2008-ban, amikor megpróbált egy ember által irányított gépet építeni."

"Az ötlet ebből nőtte ki magát egy új emberi képesség kifejlesztéséig, amit (az angol gép, azaz machine szó rövidítéséből) "mech racingnek" neveztünk el."

"A mech racing az ember és a gép együttműködésén alapul, és úgy gondoljuk, hogy a sportolók érdeklődését is felkeltik majd az új kategória kihívásai. Büszkék vagyunk arra, hogy egy új sportágat teremtettünk" - mondta Matt Fidler, a Furrion társalapítója.

Protézis 2.0

A 2018-as Consumer Electronics Show-n (CES) debütált Protézis 4,5 méter magas, 5,5 méter széles és több mint 3,5 tonna súlyú volt. A 20 kilométer per órás sebességgel robogó mech átgyalogolt a különböző akadályokon és akár egy órán keresztül tudott futni folyamatosan egyetlen töltéssel. A váza krómacélból készült, ami olyan nagy teljesítményű fémötvözet, melyet a sportban és az űrkutatásban használnak. 

A gépet azóta továbbfejlesztették, a legfrissebb verzió már 30 km/h sebességre is képes, és megduplázódott a pilóta számára futással tölthető idő, ami most már akár 120 perc is lehet. Ennek biztosításához felszerelték egy 96 Voltos 20 kilowattórás lítium-ion akkumulátorral, a teljesítménye pedig 225 lóerő. A karok és a lábak mozgatásáról elektrohidraulika gondoskodik közvetlen haptikus visszacsatolással,

Valóra vált álom

"Mivel ezt még soha senki nem próbálta ki, nem hiszem, hogy bármelyikünknek lett volna fogalma arról, mi mindent kell megtanulni ahhoz, hogy egy három és fél tonnás gépet a pilóta testének mozgásával összehangolva vezethessünk. De most, hogy megtettük, őszintén mondhatom, hogy szó szerint vad utazás volt, és valóra vált egy álom." 

"A sivatagban teszteltünk, olyan terepen, melyre a mechet létrehoztuk, és hihetetlen érzés volt kivinni a nyílt terepre. Óriási haladást értünk el, és alig várjuk a következő mech felépítését” - mesélte Tippett, a Protézis megalkotója, pilótája és a Furrion Exo-Bionics technológiai vezetője. Az elektromos erőforrásokba fektető Furrion nulla kibocsátású sportként képzeli el a mech racinget.

(Kép: Furrion)

Ez is érdekelhet:

Négytonnás acélpókok, amiket a bennük álló ember irányít. Ez lesz a jövő sportja? A Furrion Exo-Bionics 14 éve tervezi a Prosthetis nevű robotot, aminek fejlesztése mostanra a célegyenesbe fordult: a Kickstarteren elkezdték toborozni a leendő pilótákat, akik majd egy arénában küzdenek egymás ellen a négytonnás monstrumokkal.

Ki felelős a robot tetteiért? Három nagy robotikai vállalat CEO-ja válaszol Pontosan ki, és milyen mértékben felelős az egyre növekvő számú robot viselkedéséért, és hogyan kell kordában tartani őket? A világ legmenőbb robotikai cégei közül három vezetője mondja el véleményét arról, hogy vajon mi vár ránk.

Japánban 18 méter magas sétáló Gundam robotot építenek Az óriás mechanikus robotok mára modern popkulturális ikonokká váltak, ott ülnek a gyerek polcain, számtalan filmben szerepelnek, elképesztő profitot termelnek. De honnan ered az egész őrület?

Az evolúció következő lépcsőfoka, a viselhető robotváz A robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően az exoszkeletonok ma már az élet számos területén könnyítik meg az emberek mindennapjait, többek között stroke-on átesett betegeknek segítenek újra járni, vagy egyenesen szupererőt adnak a használójuknak.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.