Ezer kilométert tett meg egy feltöltéssel a Toyota hidrogénautója

2021 / 06 / 01 / Bobák Áron
Ezer kilométert tett meg egy feltöltéssel a Toyota hidrogénautója
A Toyota hétfőn büszkén jelentette be, hogy egy töltéssel 1003 kilométert tettek meg egy 2021-es Miraival, amivel jócskán megdöntötték az eddigi rekordtartó Hyundai Nexo 778 kilométeres rekordját.

Az üzemanyagcellás autóval elért távolsági rekord nem csak a többi hidrogénhajtású autóhoz képest kiemelkedő, ugyanis a második generációs Mirai hivatalos hatótávja ennél jóval alacsonyabb, mindössze 650 kilométer. A cég által kiadott közlemény szerint a sofőrjeik ugyan "gazdaságos stílusban" vezették az autót, de semmilyen olyan technikát nem használtak, ami egy átlagos sofőr számára ne lenne elérhető.

A Mirai ezzel jelentősen felülmúlt az akkumulátoros elektromos autókkal elérhető legnagyobb távolságot is, hiszen a Tesla Model S-nek még a legnagyobb hatótávolságú változata is csak nagyjából 630 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, míg a Mercedes a nemrég bemutatott EQS-nél 770 kilométert ígér - és ezt is csak a megengedőbb, WLTP szabvány szerint. A Mirai az üzemanyagcellás technológia másik előnyére is rávilágított, hiszen amíg az akkumulátoros autókat nulláról teljesen újratölteni még gyorstöltővel is órákba telik, addig a Toyota kocsiját a rekord után mindössze öt perc alatt megtankolták, és már mehetett is tovább. Az ezer kilométer egyébként még belső égésű motoros autóknál is egészen jó eredménynek számítana: bár a rekordot tartó Volkswagen Passattal 2600 kilométert autóztak a tulajdonosai tankolás nélkül, általában még a legnagyobb tankkal ellátott és leggazdaságosabb autók hatótávja is ritkán lépi át az 1200 kilométert.

Ahogy korábban írtunk róla, az üzemanyagcellás autóknak ezzel együtt is számos gyengeségük van, amelyek közül az egyik az áruk: a második generációs Mirai Európában 64 ezer euróba, vagyis nagyjából 22 millió forintba kerül, amivel már a drágább luxusautók kategóriájában foglal helyet. Ami legalább ekkora akadály a hidrogénhajtás elterjedése előtt, hogy egy ilyen autót ma egész Európában kevesebb mint 150 helyen lehet megtankolni, így nem véletlen, hogy a japánok is úgy számolnak, hogy a kontinensen jó, ha 1500-at el fognak adni az autóból.

(Borítókép: Toyota)

További cikkek a témában:

A Volkswagen Csoport vezérigazgatója szerint a hidrogénautózás hülyeség Herbert Diess egy újságcikket ajánlva kijelentette a Twitteren: a hidrogénalapú autózás nem megoldás a klímaváltozásra, az akkumulátoros elektromos autó az igazi.

1600 kilométert tesz meg egy töltéssel a hidrogénnel hajtott szupersportautó Sokan kételkednek benne, hogy a hidrogénhajtás valós alternatívája lehet az elterjedtebb hajtásrendszereknek az autóknál. A Hyperion XP-1 célja, hogy eloszlassa ezeket a kétségeket.

Hidrogénautózás: van ennek értelme? Még épp csak elkezdtük elfogadni az akkumulátoros elektromos autók létezését, de már ott tornyosul a következő reformhullám mögöttük: a hidrogén-alapú mobilitás.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.