Ezer kilométert tett meg egy feltöltéssel a Toyota hidrogénautója

2021 / 06 / 01 / Bobák Áron
Ezer kilométert tett meg egy feltöltéssel a Toyota hidrogénautója
A Toyota hétfőn büszkén jelentette be, hogy egy töltéssel 1003 kilométert tettek meg egy 2021-es Miraival, amivel jócskán megdöntötték az eddigi rekordtartó Hyundai Nexo 778 kilométeres rekordját.

Az üzemanyagcellás autóval elért távolsági rekord nem csak a többi hidrogénhajtású autóhoz képest kiemelkedő, ugyanis a második generációs Mirai hivatalos hatótávja ennél jóval alacsonyabb, mindössze 650 kilométer. A cég által kiadott közlemény szerint a sofőrjeik ugyan "gazdaságos stílusban" vezették az autót, de semmilyen olyan technikát nem használtak, ami egy átlagos sofőr számára ne lenne elérhető.

A Mirai ezzel jelentősen felülmúlt az akkumulátoros elektromos autókkal elérhető legnagyobb távolságot is, hiszen a Tesla Model S-nek még a legnagyobb hatótávolságú változata is csak nagyjából 630 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, míg a Mercedes a nemrég bemutatott EQS-nél 770 kilométert ígér - és ezt is csak a megengedőbb, WLTP szabvány szerint. A Mirai az üzemanyagcellás technológia másik előnyére is rávilágított, hiszen amíg az akkumulátoros autókat nulláról teljesen újratölteni még gyorstöltővel is órákba telik, addig a Toyota kocsiját a rekord után mindössze öt perc alatt megtankolták, és már mehetett is tovább. Az ezer kilométer egyébként még belső égésű motoros autóknál is egészen jó eredménynek számítana: bár a rekordot tartó Volkswagen Passattal 2600 kilométert autóztak a tulajdonosai tankolás nélkül, általában még a legnagyobb tankkal ellátott és leggazdaságosabb autók hatótávja is ritkán lépi át az 1200 kilométert.

Ahogy korábban írtunk róla, az üzemanyagcellás autóknak ezzel együtt is számos gyengeségük van, amelyek közül az egyik az áruk: a második generációs Mirai Európában 64 ezer euróba, vagyis nagyjából 22 millió forintba kerül, amivel már a drágább luxusautók kategóriájában foglal helyet. Ami legalább ekkora akadály a hidrogénhajtás elterjedése előtt, hogy egy ilyen autót ma egész Európában kevesebb mint 150 helyen lehet megtankolni, így nem véletlen, hogy a japánok is úgy számolnak, hogy a kontinensen jó, ha 1500-at el fognak adni az autóból.

(Borítókép: Toyota)

További cikkek a témában:

A Volkswagen Csoport vezérigazgatója szerint a hidrogénautózás hülyeség Herbert Diess egy újságcikket ajánlva kijelentette a Twitteren: a hidrogénalapú autózás nem megoldás a klímaváltozásra, az akkumulátoros elektromos autó az igazi.

1600 kilométert tesz meg egy töltéssel a hidrogénnel hajtott szupersportautó Sokan kételkednek benne, hogy a hidrogénhajtás valós alternatívája lehet az elterjedtebb hajtásrendszereknek az autóknál. A Hyperion XP-1 célja, hogy eloszlassa ezeket a kétségeket.

Hidrogénautózás: van ennek értelme? Még épp csak elkezdtük elfogadni az akkumulátoros elektromos autók létezését, de már ott tornyosul a következő reformhullám mögöttük: a hidrogén-alapú mobilitás.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.