Még a fegyvertáskák reklámját is betiltotta a Facebook, hogy a mai elnöki beiktatás ne torkolljon zavargásokba

2021 / 01 / 20 / Bobák Zsófia
Még a fegyvertáskák reklámját is betiltotta a Facebook, hogy a mai elnöki beiktatás ne torkolljon zavargásokba
Magyar idő szerint hat órakor beiktatják elnöki hivatalába Joe Bident, az Egyesült Államok negyvenhatodik elnökét. A Capitoliumi zavargások után nagy a felelősség terhe a közösségi média vállán, így szokatlan szigorral csapnak le minden lehetséges fenyegetésre.

A két héttel ezelőtti, Capitoliumnál történt zavargások tragédiába torkollottak: mikor az eredetileg Trump mellett tüntető tömeg (illetve egy része) betört a Kongresszus épületébe, a kialakult káoszban öt ember életét vesztette. Közülük egy rendőrt leütöttek, egy nőt a rendőrök lőttek le, ketten szívrohamot kaptak, egy embert pedig a videófelvételek tanúsága szerint halálra taposott a tömeg.

Az eset utáni napokban a különféle közösségi média oldalak eddig sosem látott szigorral csaptak le azokra a tartalmakra és tartalomgyártókra, akik egy esetleges újabb támadás megszervezésére motiválták volna az embereket, vagy más módon járultak volna hozzá a negatív hangulatkeltéshez.

Mivel a közösségi platformok általában meglehetősen nagy szabad teret engednek a különféle vélemények kifejezésének, a mostani intézkedések példátlannak mondhatóak.

A Twitter, a Facebook és a hozzá tartozó Instagram például felfüggesztette (a Twitter végleg) Donald Trump fiókjait, hogy ne tudjon több, a választási eredményeket megkérdőjelező posztot közölni, a Snapchat szintén végleg kitiltotta a volt elnököt, a Reddit és a Pinterest korlátozta a vele kapcsolatos csoportokat és hashtagaket, a Google, az Apple és az Amazon pedig levette alkalmazásboltjából az alt-right körökben igen népszerű közösségi oldalt, a Parlert.

Alapvetően egyre több közösségi oldal kénytelen odafigyelni rá, hogy platformjaikon ne jelenjenek meg a választási csalásokkal való gyanúsítgatásokról szóló, vagy összeesküvés elméleteket hirdető bejegyzések, a beiktatás közeledtével ezek az új szabályok pedig még nagyobb figyelmet kaptak, hogy ne érhesse egyik oldalt se az a vád, hogy nem tettek kellő óvintézkedéseket egy újabb potenciális zavargás elhárítása érdekében. A Reuters beszámolója szerint múlt csütörtökön még néhányan a közösségi oldalak befektetői közül is (elsősorban vallásos szervezetek, mint például a Unitarian Universalist Association) levélben fordultak a vállalatokhoz, arra kérve őket, hogy tegyenek további lépéseket a radikalizálódó csoportok/tartalmak kiszűrése érdekében.

Sok oldal azonban mesterséges intelligencia irányította algoritmusokat alkalmaz a tartalom szűrésére, ez pedig nem mindig ad kielégítő eredményt.

A TechCrunch-nak nyilatkozó Jonathan Greenblatt, az Anti-Defamation League vezérigazgatója szerint a Facebooknak, és más cégeknek is sokkal nagyobb mértékben kellene humán dolgozókra bízniuk a tartalmak ellenőrzésének feladatát, ez sokat segíthetne az extrém megnyilvánulások és felbujtások megakadályozásában. A Facebook az oldalukon található szélsőséges csoportok ténykedésével kapcsolatban elmondta: terrorizmusban jártas szakértőkkel és a rendőrséggel is együtt dolgozik, hogy elhárítsa a polgárok biztonságára irányuló fenyegetéseket.

Soha nem volt még annyira egységes a tech szektor, mint a Capitolium ostroma alatt Míg az amerikai fővárosban soha nem látott káosz uralkodott, a tech vállalatok soha nem látott egységben álltak ki a tömeget korábbi megszólalásaival feltüzelő Donald Trumppal szemben.

A cég a beiktatás előtti időszakban már megkezdte az erőteljesebb monitorozást: január 11-én bejelentették, hogy eltávolítanak minden "stop the steal" frázist használó bejegyzést (ez a kifejezés arra utal, hogy a demokraták elcsalták a választást), és az Integrity Operations Centerük is gőzerővel dolgozik a nap huszonnégy órájában, legalább január 22-éig, hogy valós időben tudjanak reagálni a fenyegetésekre. Múlt pénteken az eddigi intézkedések mellé, melyek értelmében nem volt szabad kérdőre vonni a választási eredményeket, illetve áldozatként feltüntetni tüntetés résztvevőit, újabb rendszabályokat vezettek be: betiltották minden olyan, január 20-ára szervezett Facebook esemény létrehozását, melynek helyszíne a Fehér Ház, vagy a Capitolium környéke lett volna, valamint azoknak a felhasználóknak, akik korábban többször is megszegték a Facebook házirendjét, nem engedélyezik az élő közvetítések és a saját csoportok, oldalak létrehozását.

Január 16-án aztán jött a legújabb és legkülönösebb lépés: "fokozott óvatosságra" hivatkozva január 22-éig letiltottak minden fegyverekhez való kiegészítőket és védelmi felszereléseket hirdető reklámot a platformon.

Fegyvereket, töltényeket és hangtompítókat eddig sem volt szabad reklámozni az oldalon, de ebben az időszakban a fegyvertáskák és golyóálló mellények is tiltólistára kerültek, legalábbis az Egyesült Államokban. Erre azért volt szükség, mert, ahogy arról a BuzzFeed is beszámolt, az oldalon megjelenő ilyen tartalmú hirdetések általában a Capitolium ostromáról szóló vagy a választásokat megkérdőjelező posztok mellett kaptak helyet, vagyis a fő célközönségük a szélsőséges csoportok tagjai voltak. Ezt a nonprofit felügyelő szervezet, a Tech Transparency Project jelentette, bár azt nem lehet tudni, hogy valóban szándékosan célozták be így a felhasználókat, vagy véletlen egybeesésről van szó. A Facebook tiltás mindenesetre arra enged következtetni, hogy semmiképpen sem akarnak kockázatot vállalni ebben a kérdésben, legalábbis a beiktatás idejére.

A beiktatás egyébként nem csak a zavargások miatt, hanem a járványhelyzet okán is szűkebb körben fog lezajlani, mint azt az amerikaiak megszokhatták. Donald Trump nem lesz jelen, ez az első eset 1869 óta, hogy egy leköszönő elnök nem vesz részt utódja beiktatásán. A ceremónia tíz óra után fog elkezdődni, magyar idő szerint ez délután négy óra, több felszólaló után Lady Gaga fogja elénekelni a nemzeti himnuszt, majd tizenkettőkor (nálunk hatkor) Joe Biden, utána pedig Kamala Harris leteszik az elnöki és alelnöki esküt. A szokásos beiktatás utáni bál elmarad, helyette tévés közvetítés kezdődik este, a Celebrating America, Tom Hanks vezetésével. A közvetítést élőben többek között a Facebookon is megtekinthetjük, illetve a beiktatási bizottság YouTube oldalán is közvetítik, akárcsak a Celebrating Americát, ami magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődik.

(Fotó: Drew Angerer/GettyImages, Pixabay)

További cikkek a témában:

A Facebook mossa kezeit a Capitoliumot ért támadás ügyében Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója szerint a Capitolium elleni merénylet fő szervezőeszköze nem a Facebook volt, hanem mindazon internetes szolgáltatások, amelyek nem rendelkeznek megfelelő eszköztárral, szabályzattal és átláthatósággal. Kijelentését azonban sokan cáfolják, és több okból elítélik, hogy a platform ilyen egyszerűen kihátrálna a felelősségvállalás alól.
A Google és a Facebook nem lélegezhetnek fel Joe Biden megválasztása miatt Tegnap hivatalossá vált, hogy a demokrata Joe Biden váltja Donald Trumpot az Amerikai Egyesült Államok elnöki székében. A szakértők arra számítanak, hogy ez számos területen gyökeres változásokat fog hozni az USA eddigi politikájához képest, ez alól pedig a technológiai szektor sem lesz kivétel. Néhány területen viszont Biden akár tovább is viheti, amit Trump elkezdett.
A Twitter véglegesen kitiltotta Donald Trumpot "Miután alaposan megvizsgáltuk a @realDonaldTrump fiók legutóbbi bejegyzéseit és azok kontextusát, úgy döntöttünk, hogy véglegesen felfüggesztjük azt, mivel fennáll a veszélye, hogy további erőszakra buzdít".


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.