Felére csökkenti a nyomtatott házak készítésének költségeit egy új robotrendszer

2024 / 03 / 15 / Bobák Zsófia
Felére csökkenti a nyomtatott házak készítésének költségeit egy új robotrendszer
Az épületek 3D-nyomtatásában elől járó ICON több újdonság mellett bemutatta azt a robotizált rendszerét, amely az eddigieknél gyorsabban és hatékonyabban készít el teljes, többemeletes házakat a költségek töredékéért.

Az elmúlt években megszaporodott a 3D-nyomtatással készült házak és infrastrukturális elemek száma a világban: lakónegyedeket, mecsetet és hidakat is nyomtattak már ki, méghozzá gyakran egészen gyorsan, különböző cégek. Az egyik legnevesebb 3D-nyomtatással foglalkozó vállalat, az ICON a tempó fokozására most újabb rendszert hozott létre, amelyet az SWSX fesztiválon mutattak be: a Phoenix egy többemeletes robot, ami az épületek alapját és tetőszerkezetét is elkészíti.

A robotizált rendszer könnyen telepíthető, gyorsan dolgozik és ezáltal gazdaságosabbá teszi az építkezést, az ICON elmondása szerint olyannyira, hogy felére redukálja a költségeket. Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként körülbelül 300 000 forintért lehet alapot és tetőt, valamint négyzetméterenként 90 000 forintért falakat felhúzni vele a cég árazása alapján. Egy 8 méter magas struktúrát demonstrációs céllal fel is építettek Texasban a géppel, később pedig további házak következhetnek majd.

(Fotó: ICON)

Egy komplett mecsetet nyomtattak ki Szaúd-Arábiában Az 5600 négyzetméteres Abdulazíz Abdullah Sarbatli mecset mindössze hat hónap alatt épült fel Dzsiddában.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.