Feltörték az FBI szerverét, majd legalább százezer hamis emailt küldtek ki onnan

2021 / 11 / 15 / Pőcze Balázs
Feltörték az FBI szerverét, majd legalább százezer hamis emailt küldtek ki onnan
Pénteken és szombaton legalább százezer hamis figyelmeztetés ment ki a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) nevében, miután valaki feltörte a hatóságok közti információcserére használt levelezőszervert. Úgy tűnik, hogy személyes bosszú állhat az ügy hátterében.

A Gizmodón olvasható hír szerint a célpont a LEEP (Law Enforcement Enterprise Portal, körülbelül Bűnüldözési Együttműködési Portál) nevű rendszer volt, amelyet arra használnak a hatóságok, hogy felderítési és egyéb információkat és erőforrásokat osszanak meg egymással. A támadók, miután bejutottak, hitelesnek tűnő leveleket tudtak kiküldeni címzettek tömegének, amelyekben arra figyelmeztették őket, hogy számítsanak egy "kifinomult támadásláncra", amellyel kapcsolatban meg is neveztek egy gyanúsítottat: Vinny Troiát. A férfi valójában egy cyberbiztonsággal foglalkozó szakértő, akinek a cége tényfeltáró anyagokat közölt a bűnözők által használt digitális piacterekről. Troia később kapott egy üzenetet egy Twitter felhasználótól, ami arra utal, hogy ő követhette el a támadást; az illető korábban is megpróbálta besározni a kutatót, például olyan cikket publikált róla egy eltűnt gyerekek után kutató weboldalon, mely szerint pedofil.

Személyes adatok nem kerültek veszélybe

Az FBI a közleményében kiemeli: ugyan valóban sikerült hitelesnek látszó leveleket küldenie az elkövetőknek, de a LEEP nem része a hatóság saját levelezőrendszerének, így nem férhettek hozzá és nem is módosíthattak semmilyen érzékeny adatot az FBI adatbázisaiban. A közlemény szerint a támadást egy rosszul konfigurált szoftver tette lehetővé, és "amint értesültek az incidensről", figyelmeztették a partnereiket, hogy ne vegyék figyelembe az emaileket, illetve orvosolták a szoftveres problémát.

Joe Biden biztosan nem örült

Ugyan az első hírek alapján nem lett hatalmas probléma az esetből, de arra biztosan rávilágít, hogy az Egyesült Államoknak szintet kell lépnie cyberbiztonság terén. Májusban arról írtunk a Rakétán, hogy Joe Bidennek elege lett a kínos támadásokból, augusztus végén pedig az Egyesült Államok elnöke már segítséget kért és ígéreteket kapott a tech nagyvállalatoktól, többek közt az ilyen esetek elkerülése végett.

(Fotó: Getty Images/Chip Somodevilla, Unsplash/Taylor Wick)

További cikkek a témában:

Amerika bekeményít: meghackelték és semlegesíthették a hírhedt orosz zsarolóvírus-bandát A REvil korábban az Apple-t és a világ legnagyobb húsfeldolgozóját is megtámadta.
A történelem egyik legnagyobb hackertámadását akadályozta meg a Microsoft Több mint hetvenezer zombigép támadta meg egyszerre a cég egyik ügyfelét, másodpercenként 2,4 terabit forgalmat szabadítva rá.
Zsarolóvírus-támadás miatt áll napok óta a Media Markt webáruháza A hírek szerint a zsarolók teljesen megbénították az elektronikai áruházlánc informatikai rendszerét, és 76 milliárd forintnak megfelelő összeget követeltek a számítógépek feloldásáért.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.