Földön kívüli üvegházakat épít a Nanoracks

2021 / 02 / 17 / Justin Viktor
Földön kívüli üvegházakat épít a Nanoracks
A Nanoracks magáncég szerződést kötött az Egyesült Arab Emírségek befektetőivel Föld körül keringő üvegházak építésére és az űrben nevelhető rendkívül ellenálló növények termesztésére.

DNS mutációk

A Nanoracks vezérigazgatója, Jeffrey Manber szerint minden olyan növény, amely képes túlélni az űrben uralkodó mostoha körülményeket, bizonyíthatja a hasznosságát a Földön fenyegető élelmezésbiztonsági válságok megoldásában, és rámutatott a tudományos bizonyítékokra, amelyek alátámasztják ezt a hipotézist.

Manbert elképzelésében természetesen nem az szerepel, hogy a földi mezőgazdaságot felköltöztetik a világűrbe, és az ott növő terményekkel látnak majd el bennünket, hanem az, hogy olyan új növényeket nemesíthetnek, olyan fajta-variációkat hozhatnak létre, melyek képes lesznek a Földön található legzordabb körülményeknek is ellenállni. A globális felmelegedés és klímaváltozás ellen most folyó elkeseredett küzdelemben idején ez jól átgondolt jövőbelátó célnak nevezhető. 

"Az űrben gyakran előforduló DNS-mutációk, valamint a későbbi szelekció és szaporítás révén olyan fajtákat hoztunk létre, amelyek nagyobb hozammal, jobb tápanyag profilokkal és a betegségekkel szembeni kitűnő ellenálló képességgel rendelkeznek, valamint kevesebb vizet igényelnek és magasabb hőmérsékletet tolerálnak"

- mondta el Liu Luxiang, a Kínai Agrártudományi Akadémia Növénytudományi Intézetének kutatója, aki az űrben nemesített mutáns növények létrehozásán dolgozik, köztük zöldségfélékkel, búzával, kukoricával és a szójával."

Évente ezer tonna zöldség egy dán vertikális farmból A Koppenhága külterületén nyíló új vertikális gazdaságban évente csaknem 1000 metrikus tonna zöldség termelését kezdik meg. A létesítmény által felhasznált energia kizárólag szélenergiából termelődik, így az üzemeltetés teljesen szén-dioxid-semleges.    

Üvegház a Föld körül

A Nanoracks idei tervei szerint szeretnének még ebben az évben egy StarLab Űrfarm Központ nevű űrállomást Föld körüli pályára állítani, ami üvegházként és kutatóközpontként is szolgálhat majd, ahol ezeket a fenntarthatóbb termelést elősegítő mutációkon átesett növényeket szaporíthatják.

“A koronavírus járvány és az éghajlatváltozás felnyitotta a szemünket az élelmezésbiztonság törékenységére mind a fejlődő, mind a fejlett világban. Úgy gondoljuk, hogy van egy olyan kutatási ösvény, melyben a világűr adta lehetőségek hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás és a Föld éghajlata okozta egyre növekvő veszélyek leküzdésére" - mondta el Manbert. 

"Reméljük, hogy 2021 végéig képesek leszünk eljuttatni első kutatási eredményeinket a StarLab-tól az ISS-re. Felállíthatunk egy kis üvegházat a légzsilipünkben, és tesztelhetjük rajta az elképzelést, majd a következő öt évben feljuttathatjuk az önállóan keringő, autonóm üvegház-állomásunkat is."

A kérdés, amire ma még senki sem tudja a választ természetesen az, hogy egy Föld körül keringő üvegházban viszontagságtűrőbb, ellenállóbb tápláléknövényeket tudnak-e majd termeszteni és nemesíteni, mint a tudósok a géntechnológia segítségével itt a Földön. A Nanoracknak mindenesetre már szerződése is van róla, hogy megkeresheti rá a válaszokat.

(Forrás: Space Kép: Nanorack)

Ez is érdekelhet:

Jeff Bezos is támogatja Amerika legjobban finanszírozott vertikális farmját Ahol egyébként egyre nagyobb szerepe van az automatizálásnak, merthogy a növények rendezését robotok, míg az öntözést a mesterséges intelligencia végzi. Ugyanakkor nem a Plenty az egyetlen vállalat, ami megváltoztathatja a vertikális gazdálkodást.

Az éhínséget akarták felszámolni, de egyelőre salátát termesztenek miniatűr farmokon A világ népességének önellátása lehetne a biztosíték az éhezés ellen, az Infarm vállalat szerint. Beltéri farmjaik már megjelentek az élelmiszerboltokban, ahonnan egészen biztosan E. Coli-mentes salátát választhatunk.

120 négyzetméteres napenergia táplálta otthon melegházzal 7,7 millió forintért Egy tervező olyan melegházzal kombinált olcsó otthont tervezett, mellyel teljesen lekapcsolódhatunk a fizetős közműhálózatról, és mindez csak 25 ezer dollárba (7,7 millió forint) kerül.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.