Földön kívüli üvegházakat épít a Nanoracks

2021 / 02 / 17 / Justin Viktor
Földön kívüli üvegházakat épít a Nanoracks
A Nanoracks magáncég szerződést kötött az Egyesült Arab Emírségek befektetőivel Föld körül keringő üvegházak építésére és az űrben nevelhető rendkívül ellenálló növények termesztésére.

DNS mutációk

A Nanoracks vezérigazgatója, Jeffrey Manber szerint minden olyan növény, amely képes túlélni az űrben uralkodó mostoha körülményeket, bizonyíthatja a hasznosságát a Földön fenyegető élelmezésbiztonsági válságok megoldásában, és rámutatott a tudományos bizonyítékokra, amelyek alátámasztják ezt a hipotézist.

Manbert elképzelésében természetesen nem az szerepel, hogy a földi mezőgazdaságot felköltöztetik a világűrbe, és az ott növő terményekkel látnak majd el bennünket, hanem az, hogy olyan új növényeket nemesíthetnek, olyan fajta-variációkat hozhatnak létre, melyek képes lesznek a Földön található legzordabb körülményeknek is ellenállni. A globális felmelegedés és klímaváltozás ellen most folyó elkeseredett küzdelemben idején ez jól átgondolt jövőbelátó célnak nevezhető. 

"Az űrben gyakran előforduló DNS-mutációk, valamint a későbbi szelekció és szaporítás révén olyan fajtákat hoztunk létre, amelyek nagyobb hozammal, jobb tápanyag profilokkal és a betegségekkel szembeni kitűnő ellenálló képességgel rendelkeznek, valamint kevesebb vizet igényelnek és magasabb hőmérsékletet tolerálnak"

- mondta el Liu Luxiang, a Kínai Agrártudományi Akadémia Növénytudományi Intézetének kutatója, aki az űrben nemesített mutáns növények létrehozásán dolgozik, köztük zöldségfélékkel, búzával, kukoricával és a szójával."

Évente ezer tonna zöldség egy dán vertikális farmból A Koppenhága külterületén nyíló új vertikális gazdaságban évente csaknem 1000 metrikus tonna zöldség termelését kezdik meg. A létesítmény által felhasznált energia kizárólag szélenergiából termelődik, így az üzemeltetés teljesen szén-dioxid-semleges.    

Üvegház a Föld körül

A Nanoracks idei tervei szerint szeretnének még ebben az évben egy StarLab Űrfarm Központ nevű űrállomást Föld körüli pályára állítani, ami üvegházként és kutatóközpontként is szolgálhat majd, ahol ezeket a fenntarthatóbb termelést elősegítő mutációkon átesett növényeket szaporíthatják.

“A koronavírus járvány és az éghajlatváltozás felnyitotta a szemünket az élelmezésbiztonság törékenységére mind a fejlődő, mind a fejlett világban. Úgy gondoljuk, hogy van egy olyan kutatási ösvény, melyben a világűr adta lehetőségek hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás és a Föld éghajlata okozta egyre növekvő veszélyek leküzdésére" - mondta el Manbert. 

"Reméljük, hogy 2021 végéig képesek leszünk eljuttatni első kutatási eredményeinket a StarLab-tól az ISS-re. Felállíthatunk egy kis üvegházat a légzsilipünkben, és tesztelhetjük rajta az elképzelést, majd a következő öt évben feljuttathatjuk az önállóan keringő, autonóm üvegház-állomásunkat is."

A kérdés, amire ma még senki sem tudja a választ természetesen az, hogy egy Föld körül keringő üvegházban viszontagságtűrőbb, ellenállóbb tápláléknövényeket tudnak-e majd termeszteni és nemesíteni, mint a tudósok a géntechnológia segítségével itt a Földön. A Nanoracknak mindenesetre már szerződése is van róla, hogy megkeresheti rá a válaszokat.

(Forrás: Space Kép: Nanorack)

Ez is érdekelhet:

Jeff Bezos is támogatja Amerika legjobban finanszírozott vertikális farmját Ahol egyébként egyre nagyobb szerepe van az automatizálásnak, merthogy a növények rendezését robotok, míg az öntözést a mesterséges intelligencia végzi. Ugyanakkor nem a Plenty az egyetlen vállalat, ami megváltoztathatja a vertikális gazdálkodást.

Az éhínséget akarták felszámolni, de egyelőre salátát termesztenek miniatűr farmokon A világ népességének önellátása lehetne a biztosíték az éhezés ellen, az Infarm vállalat szerint. Beltéri farmjaik már megjelentek az élelmiszerboltokban, ahonnan egészen biztosan E. Coli-mentes salátát választhatunk.

120 négyzetméteres napenergia táplálta otthon melegházzal 7,7 millió forintért Egy tervező olyan melegházzal kombinált olcsó otthont tervezett, mellyel teljesen lekapcsolódhatunk a fizetős közműhálózatról, és mindez csak 25 ezer dollárba (7,7 millió forint) kerül.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.