A Google-től szerezhet "agyat" az Apple az idei iPhone-okba

2024 / 03 / 21 / Bobák Áron
A Google-től szerezhet
A hírek szerint az Apple-nél hajlanak arra, hogy a Google mesterséges intelligenciáját, a Geminit használják az iPhone 16-szériában.

Arról már egy ideje lehet tudni, hogy a Samsunghoz hasonlóan az Apple is gőzerővel dolgozik rajta, hogy a telefonjaiba minél előbb integrálja a generatív mesterséges intelligenciát; Tim Cook egy februárban, a részvényeseknek tartott értekezleten többször is hangsúlyozta, hogy nagyon komoly energiákat fektetnek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekbe, ám mivel részletekbe nem bocsátkozott, mindenki biztosra vette, hogy az Apple saját nagy nyelvi modellt fejleszt, ami az ősszel - az új iPhone-okkal egy időben - érkező iOS 18-ban fog bemutatkozni.

A The New York Times információi szerint azonban ez nem teljesen így lesz, ugyanis az Apple olyan komoly lemaradásban van a saját MI fejlesztésében, hogy inkább más cégtől fognak licencelni egy nagy nyelvi modellt annak érdekében, hogy az minél előbb megjelenhessen a telefonjaikban. A lap több névtelen forrással is beszélt, akik szerint az Apple több céggel is folytat tárgyalásokat, de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a Google tavaly decemberben bemutatott Gemini modellje lesz a befutó.

A hír abból a szempontból mindenképpen meglepő, hogy a Samsung az idén januárban bemutatott Galaxy S24 készülékeiben szintén a Geminit használja a mesterséges intelligencia funkciók jelentős részénél, emellett a Google nagy nyelvi modellje már az új Pixel telefonokban is feltűnt, így az Apple ezzel a választással aligha tud majd teljesen egyedi funkciókat kínálni a felhasználóinak. Az is tény ugyanakkor, hogy a Google és az Apple régóta nagyon szoros kapcsolatot ápolnak egymással: ahogy a The New York Times rámutat, az Apple Maps megjelenéséig az iPhone-okon a Google Térkép volt az alapméretezett térkép alkalmazás, emellett a Google évente mintegy 18 milliárd dollárt fizet az Apple-nek azért, hogy a Safariban az ő keresőjük legyen az alapméretezett. Az együttműködésből rövid távon mindkét cég profitálna, hiszen az Apple egy kész generatív MI-t kapna, amely jelenleg egyértelműen a legjobbak között van, míg a Google-nek hatalmas fegyvertény lenne az OpenAI-Microsoft duóval szemben, ha az ő nagy nyelvi modelljük futna az Apple által évente eladott több mint 200 millió telefonon.

Ahogy korábban írtunk róla, a Gemininek három különböző verziója van: a Gemini Nanót kifejezetten arra fejlesztették, hogy akár egy telefonon is el tudjon futni önállóan, míg a jóval komplexebb Gemini Pro a felhőszolgáltatáson keresztül tud hasznos funkciókat nyújtani a felhasználóknak azáltal, hogy képes megérteni és akár egymással kombinálni különböző információkat, például írott szövegeket, képeket, videókat és kódokat. A Samsung sajtóközleménye szerint az S24-szériában a Gemini Pro gondoskodik többek között az összefoglalás funkcióról, amely a jegyzeteinket, a weboldalak tartalmát vagy akár hangfelvételeket is képes röviden összegezni. A Gemini harmadik verziója az Ultra, amely a cég állítása szerint még az emberi szakértőknél is jobban teljesít a matematika, fizika, történelem és etika kérdéseket is tartalmazó MMLU-teszten. A Samsung a Gemini mellett a Google egy másik mesterséges intelligenciáját, az Imagen 2 text-to-image modellt is használja az új telefonjain, ami a generatív szerkesztés funkciót biztosítja az S24-tulajdonosok számára.

(Borítókép: John Keeble/Getty Images)

Öt hasznos funkció, amit a Samsung új csúcstelefonja tud Többek között videókban is egyszerűen rákereshetünk bármire és a zavaró tárgyakat is könnyen törölhetjük a fotóinkról.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.