Magyar fejlesztésű nyomkövető segít megakadályozni a biciklilopásokat

2021 / 07 / 25 / Bobák Áron
Magyar fejlesztésű nyomkövető segít megakadályozni a biciklilopásokat
A Flexcom által gyártott GPS-es nyomkövető a gyártó állítása szerint szinte feltörhetetlen, és azonnal jelez, ha valaki megpróbálja elkötni a bringát.

Ahogy arról korábban írtunk, a biciklizés népszerűsége Budapesten töretlenül fejlődik, ugyanakkor a kerékpárnak egy nagy hátránya egészen biztosan van az autóval szemben, mégpedig hogy jóval nehezebb megvédeni a lopástól. Bár naprakész rendőrségi statisztikákat nem találtunk arról, hogy Magyarországon hány biciklilopást regisztráltak az elmúlt években, a legtöbb forrás tízezer körüli számot említ, és ez csak a bejelentett lopások száma. Az ilyen bűncselekményeknél ráadásul a felderítési arány is meglehetősen alacsony, és mivel egy új kerékpár ára a több százezer forintot is elérheti, a tulajdonosoknak jelentős anyagi káruk keletkezhet belőle, ha nem biztosítják megfelelően a kerékpárjukat.

A biciklink megvédésére természetesen számtalan módszer létezik: egy megbízható Albus vagy Kryptonite lakattal már önmagában sokat tehetünk azért, hogy a kerékpárunk kevésbé legyen vonzó a tolvajok számára, emellett ma már több szolgáltatónál köthetünk olyan teljeskörű biztosítást is, ami a lopásra is kiterjed. A harmadik megoldás, ha a kerékpárt nyomkövetővel is ellátjuk, ami önmagában ugyan nem fogja megóvni a biciklit attól, hogy ellopják, de sokkal jobb esélyeink lesznek rá, hogy visszaszerezzük.

Ha nyomkövetőt szerelnénk a biciklire, előtte mindenképpen érdemes tájékozódni, hiszen ahogy lakatokból, úgy nyomkövetőből is meglehetősen széles a paletta, egy gyenge nyomkövető pedig többet árt, mint amennyit használ, hiszen hamis biztonságérzetet ad a használójának. "Habár korábban is voltak nyomkövetők a piacon, ezeket ma gyakorlatilag senki sem használja, annyira nem praktikus darabok" - mondja Horváth Zoltán, az FB222 nevű GPS-es nyomkövető kifejlesztője, akinek a célja az volt, hogy egy olyan eszközt alkosson, ami valóban hasznos a biciklisek számára.

A nyomkövető a kulacstartó alá szerelhető be egy kifejezetten ehhez az eszközhöz kifejlesztett, speciális csavarral, így amilyen könnyű felszerelni, annyira nehéz leszedni. A GPS már akkor riaszt, ha valaki megpróbálja kinyitni az USB-nyílást, és 15 másodpercen belül egy e-mailt küld a tulajdonosnak arról, hogy a biciklit megpróbálták ellopni. A GPS-nek köszönhetően emellett természetesen azt is pontosan nyomon követi, hogy merre jár éppen a bicikli, ami nem csak lopás esetén hasznos, de a nyomkövetőhöz fejlesztett PC-s felületen vagy androidos alkalmazáson keresztül a saját útjainkat is nyomon követhetjük.

“A készülék kulcseleme magyar gyártmány. Hazai tervezésű, ráadásul itthon gyártják: a burkolata Újpesten készül, Dunakeszin festik le, és Fóton szerelik össze. A készenléti ideje 90 nap, az üzemideje 90 óra, és 400 km volt a legnagyobb távolság, amit egy töltéssel kibírt a készülék. Így havonta egyszer, powerbankkel elegendő újratölteni” - írja a cég sajtóközleménye, ami szerint a saját tesztjeiken a riasztó e-mail százból százszor megérkezett a tulajdonoshoz. A nyomkövetőt a Flexcom honlapján lehet megvásárolni 34 500 forintért, ami a világ bármely részén használható SIM-kártyán kívül egy év szoftveres előfizetést is magában foglal.

(Fotó: Nyomkovetes.net)

További cikkek a témában:

Így jöttem rá, hogy a feleségem véletlenül megfigyel az Apple nyomkövetőjével Valóban működik, amit a cég egy hónapja ígért.

Újra lehet közbringát bérelni Budapesten, ráadásul olcsóbban, mint eddig A Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön indította újra a MOL Bubit, amit az elmúlt fél évben jelentősen átalakítottak mind a biciklik minőségét, mind a szolgáltatás árát illetően.

A vegyianyagokat tartalmazó biciklizár bűzzel harcol a tolvajok ellen A Skunklock zárjának belsejében nyomás alatt lévő gáz található, ami lopási kísérlet esetén szagos felhőbe burkolja a gyanútlan tolvajt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A cseh repülő motor 2028-ban már a garázsunkban lehet
A cseh repülő motor 2028-ban már a garázsunkban lehet
Az Airwolfot a gyártó szerint ugyanolyan könnyű vezetni, mint egy motorkerékpárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.