Háború a közösségi médiában: a Snapchat nekiment Trumpnak, a Facebook óvatoskodik

2020 / 06 / 04 / Pőcze Balázs
Háború a közösségi médiában: a Snapchat nekiment Trumpnak, a Facebook óvatoskodik
"Nem adunk a Discover rovatunkban ingyen nyilvánosságot azoknak a hangoknak, amelyek faji erőszakot szítanak" - nem egy szélsőségesekből álló hörgőmetál zenekar, hanem az Egyesült Államok elnöke kapta ezt a kritikát a Snapchattől, miközben Kalifornia északi felében a Facebooknál épp ennek az ellenkezőjéért állt ki Mark Zuckerberg a saját kollegái előtt.

A Snapchat Discover fülén szerda estétől fogva nem jelenik meg Donald Trump fiókja, adta hírül a TechCrunch. Trump kampányfőnöke, Brad Parscale válaszában radikálisnak nevezi a Snapchat vezérigazgatóját, akiről azt állítja, hogy szélsőbaloldali zavargásokat promótálna és arra biztatná a felhasználóit, hogy tönkretegyék Amerikát. Parscale szerint a szolgáltatás így akarja eltántorítani a szavazástól az elnök támogatóit.

Jó egy héttel azután, hogy a Twitter és az Egyesült Államok elnöke közt még jobban elmérgesedett a viszony, majd az elnök rendelettel támadta meg a közösségi internet alapjait jelentő törvényt, nem meglepő, hogy úgy érezték a több mint kétszázmillió felhasználóval rendelkező Snapchatnél, hogy meg kell szólalniuk. Ahhoz viszont, hogy ezt pont így tegyék még, szinte biztosan kellett, hogy az országon óriási tüntetéshullám söpörjön végig.


Donald Trump egyik kifogásolt bejegyzése, ami alá a Twitter ezt írta: "ez a poszt sérti a Twitter szabályzatát, mivel az erőszakot élteti. Ugyanakkor a Twitter úgy döntött, hogy az szolgálja a közérdeket, ha a tweet elérhető marad". (Fotó: Techcrunch)

A Facebook mindeközben még mindig kitart amellett, hogy mindenkinek hangot kell, hogy adjanak. A Twitter-háború kitörése után Mark Zuckerberg vezérigazgató elismételte véleményét, miszerint egy platform sem dönthet arról, hogy mi az igazság és mi nem az. Az országszerte tapasztalható erőszakhullám miatt most viszont

magyarázkodnia kellett, a saját kollegái előtt.

A The Verge hozzájutott egy felvételhez arról a megbeszélésről, amelyben a Facebook dolgozói kérdezhették teljhatalmú főnöküket. A vezérigazgató ugyan azt állította, hogy személyesen zavarták az elnök szavai, de alaposan megvizsgálták, és nem találták a szabályaikba ütközőknek azokat. A Facebook moderációs irányelvei akkor teszik lehetővé ilyen posztok eltávolítását, ha azok közvetlenül erőszakot idéznek elő. Szerinte ugyanúgy helyük van az ilyen gondolatoknak a közösségi médiában, ahogy a George Floyd utolsó perceiről készült felvételeknek is. Főnökük szavai ellenére a cégnél hétfőn belső tüntetést szerveztek, hogy jelezzék, nem értenek egyet a platform szabályaival - pedig az alapító elmondta, hogy független és hiteles választási információkkal fogják ellátni az amerikaiakat, sőt, ha a tüntetések folytatódnak, újragondolhatják, hogy hogyan kezelik az elnök tartalmait.

Akárhogy is, valószínűleg Zuckerberg semmit sem vár annyira, mint hogy ítélkezni kezdjen a cég legfelsőbb bírósága, mert ha egyszer mégis leszedik Donald Trump valamelyik posztját, akkor beállhat majd a testületben ülő dán ex-miniszterelnök vagy a tucatnyi akadémikus háta mögé. Ilyen súlyú döntéseket meghozni még onnan is nehéz - legalábbis neki.

(Borítókép: The White House)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.