Hamarosan útjára indulhat az Inspiration4, amely alapjaiban különbözik az eddigi kereskedelmi űrkiruccanásoktól

2021 / 09 / 15 / Felkai Ádám
Hamarosan útjára indulhat az Inspiration4, amely alapjaiban különbözik az eddigi kereskedelmi űrkiruccanásoktól
Bezos és Branson nyári útjai után a SpaceX rakétája is civileket visz az űrbe, azonban a mostani radikálisan más vállalkozás, mint az előző kettő.

Láthatólag ez az űrturizmus nyitókorszaka, hiszen a két milliárdos – Jeff Bezos és Richard Branson – nyári űrutazásait követően ismét egy milliárdos, Jared Isaacman emelkedik az űrbe, akit civilek kísérnek az útján. A mostani vállalkozás azonban két alapvető szempont miatt inkább tekinthető forradalminak, mint az időben az ezt megelőzőek. Az első ilyen már eleve az űrutazás ténye. Mind Bezos, mind Branson úgynevezett űrugrást hajtottak végre, tehát hajóikkal eljutottak (többé-kevésbé) a Kármán-vonalig, vagyis a földi légkör és az űr határáig, majd onnan pár perccel később vissza is tértek a bolygóra. Ennek megfelelően meg is jelentek kritikus hangok, amelyek megkérdőjelezték, hogy a 100, illetve Branson esetén a körülbelül 80 km-es magasság egyáltalán tekinthető-e űrutazásnak.

Az Inspiration4 esetén viszont efféle kétely nem is merülhet fel, hiszen, ahogy azt korábban megírtuk, a SpaceX rakétája 590 kilométeres magasságot fog elérni, és itt körülbelül három napot tölt majd el Föld körüli pályán. Mindezzel függ össze a másik különbség, egyben (siker esetén) a SpaceX technikai bravúrja: az Inspiration4 lesz az első valóban nem professzionális űrutazás nem csak abban az értelemben, hogy Föld körüli pályán fog a hajó mozogni, hanem hogy az úton a négy civilen kívül egyetlen profi asztronauta sem vesz részt. Az összes eddigi, Föld körüli pályára küldött hajón – és ez igaz a már ismert személyzettel tervezett, eljövendő missziókra is – a civilek mellett legalább egy profi űrhajós is részt vett, illetve részt fog venni. Az Inspiration4 személyzetéről, valamint arról, hogy miként jutott nekik hely, és maga az utazás miféle jótékonysági célokat szolgál, a lenti cikkünkben írtunk.

Jövő szerdán indul útjára az első űrutazás, amin kizárólag civilek vesznek részt Az Inspiration4-misszió kétségkívül történelmi pillanat lesz az űrutazások történetében.

Cikkünkben írtunk arról is, hogy ez a SpaceX negyedik olyan missziója, amelyen a cég embereket juttat a világűrbe, de szemben az eddigi három küldetéssel, most tehát kizárólag civilekből áll a személyzet, és a cél sem a Nemzetközi Űrállomás, hanem a négy űrturista a három napot a Dragon kapszulában tölti majd el. Ennek megfelelően a kapszula dokkoló portját eltávolították, és ennek helyére egy kupolaablak kerül, ahonnan remek kilátás nyílik a bolygónkra. A civilek egyébként bár elvégeztek egy alapkiképzést, de nem estek át azokon a nagyon szigorú orvosi szűrővizsgálatokon, mint az űrhajósok. Hayley Arceneaux, aki gyerekkorában leküzdötte a csontrákot is, nem csak a csapat tisztiorvosa lesz, de az első ember, aki protézissel utazik az űrbe, mivel a betegség miatt a lábában az egyik csontot egy fémprotézissel helyetesítették. Ennek megfelelően a csapat többféle orvosi kísérleteket és megfigyeléseket végez. Egész pontosan adatot gyűjtenek a legénység EKG-járól, mozgásáról, alvásáról, szívveréséről és szívritmusáról, szaturációjáról, valamint a kabin fény- és hangviszonyairól is, sőt egy applikáción keresztül a legénység viselkedési és kognitív teljesítményét is figyelik.

Mindezzel pedig most először kaphatunk választ arra az egyre fontosabb kérdésre, hogy miként hat az űrutazás ha nem is teljesen átlagemberekre, de nem szigorúan szelektált asztronautákra. Ebből a szempontból pedig az Inspiration4 nem egyszerű űrturizmus, hanem egy fontos lépés az eljövendő, hasonló missziók, valamint az egész iparág egészségügyi szempontból vett biztonságának megteremtése irányába.

A négy fős legénység egy Crew Dragon űrhajóban fog utazni, amit egy Falcon 9 rakéta juttat fel a végtelenbe – mind a két szóban forgó eszköz repült már korábban: a Falcon 9 (B1062) eddig már kétszer szállított fel műholdakat az amerikai Űrhaderő részére, míg a Dragon-kapszula szállította a Crew–1 küldetés legénységét tavaly novemberben az ISS-re (illetve ezzel jutottak vissza a Földre az űrhajósok fél évvel később).

A kilövésre Floridában, a Kennedy Űrközpont területéről fog sor kerülni a cikk írásának pillanatában a tervek szerint szeptember 15-én, illetve közép-európai idő szerint szeptember 16-án egy hajnali kettő órával megnyíló, öt órás időablakban (az Inspiration4 oldal legutóbbi állása szerint az időjárási viszonyok 70 százalékban lesznek megfelelőek az előrejelzések szerint). A kilövés az időjárási viszonyok miatt azonban csúszhat. Az utazás jótékonysági aspektusa miatt a legénység több személyes és egyéb holmit is visz magával, amelyet később árverésre bocsájtanak. Sőt ilyen célból még digitális eszközök, NFT-k is megtalálhatóak lesznek az űrhajó fedélzetén.

A kilövést a SpaceX és a Netflix is élőben közvetíti a Youtube-csatornáján.

(Kép: Inspiration4/John Kraus)

(Forrás: Space.com_1, Space.com_2Space.com_3, SpaceX)

További cikkek a témában:

Négy "átlagember" az űrbe megy, és a Netflix forgatott erről egy ötrészes sorozatot A szeptember 15-én startoló Inspiration4 lesz az első olyan űrmisszió, aminek tagjait egytől-egyig civilek, nem pedig kiképzett asztronauták alkotják.

Űrvállalkozásba kezd Steve Wozniak, az Apple társalapítója A Privateer Space nevű cégről egyelőre semmi konkrétumot nem árultak el, de a Gizmodo kiderítette, hogy mivel fognak foglalkozni.

Nem volt teljesen zökkenőmentes Richard Branson repülése – vizsgálódik az FAA A sárga figyelmeztetőjelzés után a vörös is kigyulladt a pilótafülkében, és a Bransont szállító gép letért az eredetileg tervezett pályáról.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.