Űrvállalkozásba kezd Steve Wozniak, az Apple társalapítója

2021 / 09 / 14 / Bobák Áron
Űrvállalkozásba kezd Steve Wozniak, az Apple társalapítója
A Privateer Space nevű cégről egyelőre semmi konkrétumot nem árultak el, de a Gizmodo kiderítette, hogy mivel fognak foglalkozni.

Az Apple társalapítója a Youtube-on közzétett, látványos videóval jelentette be a cég indulását, ami ugyanakkor nem sokat árul el arról, pontosan mivel is fog foglalkozni a Privateer. A videó leírásából annyi azért kiderül, hogy a cég “azon dolgozik, hogy a világűr biztonságos és elérhető maradjon az emberiség számára”, ennél többet pedig a kedden kezdődő, Hawaii-on megrendezett AMOS Tech 2021 konferencián fognak elárulni.

A hatnapos konferencián az űrefelügyeleti eszközök állnak a középpontban, vagyis a résztvevők elsősorban a műholdakról, valamint a hozzájuk kapcsolódó technológiai megoldásokról osztják meg egymással a tapasztalataikat. Hogy a Privateer Space képviselői mit fognak bejelenteni, azt a Gizmodónak köszönhetően már most is tudhatjuk, a lap ugyanis a Businesswire oldalon rábukkant a Desktop Metal nevű, 3D-nyomtatással foglalkozó cég nemrég megjelent közleményére, amelyben a Privateer Space-re úgy hivatkoznak, mint

"egy új műholdas vállalat, amely az űrben lévő objektumok nyomon követésére és az űrszemét feltakarítására összpontosít."

A cikk idézi Wozniakot is, aki arról beszél, hogy a céljuk, hogy "az űr elérhető maradjon a következő generációk számára is", a Destop Metal titániumnyomtatója pedig ebben segít nekik azzal, hogy megfizethető és könnyű műholdakat tudnak gyártani.

Ahogy azzal korábban már számtalan cikkben foglalkoztunk, a Föld körül keringő űrszemét az űrkutatás egyik viszonylag új, de villámgyorsan súlyosbodó problémája: a Space Surveillance Networks összesen több mint 22 ezer űrhulladékot tart nyilván, de a Föld körül keringő szemét valódi mértéke ennél sokkal nagyobb: az Európai Űrügynökség (ESA) adatai alapján a tíz centiméternél nagyobb törmelékek száma eléri a 34 ezret, míg például az egy centiméter és egy milliméter közötti szemétből hozzávetőlegesen 128 millió keringhet felettünk. Márpedig ha űrszemétről van szó, akkor már az ilyen egészen kicsi darabok is hatalmas károkat tudnak okozni, amikor 29 ezer km/h-s sebességgel belecsapódnak valamibe.

A problémára már eddig is számtalan különböző megoldás született: az ESA űrkarommal, az oroszok lézerrel, a japán Astroscale pedig mágneses műholddal takarítaná ki a Föld körüli pályát, ugyanakkor kérdés, hogy a döntéshozók részéről van-e elhatározás arra, hogy megoldják a problémát. Ahogy a Gizmodo emlékeztet rá, a NASA korábbi vezetője, Jim Bridenstine tavaly ősszel 15 millió dollárt kért a Kongresszustól az űrszemét eltakarítására, a NASA költségvetéséről szóló törvényben viszont ez az összeg nem szerepel, a problémát ehelyett a Tudományos és Technológiai Politikai Hivatal néven futó kormányzati szervhez irányították.

Wozniak egyébként eléggé belejött a cégalapításba, hiszen alig több mint fél éve, tavaly decemberben hozta létre a legutóbbi vállalkozását Efforce néven, ami egy olyan online piactér, ami segít összekötni a befektetőket azokkal a cégekkel, amik zöldenergia-befektetésekkel szeretnék gazdaságosabbá tenni a működésüket. "Woz" a Privateer Space-t Alex Fieldinggel közösen alapította, aki szintén dolgozott az Apple-nél, többek között az első iMac fejlesztői csapatának is a tagja volt.

(Borítókép: MediaNews Group/Bay Area News via Getty Images)

További cikkek a témában:

Ideje betiltani a fegyvereket a világűrben? - négy évtizedes ügy éled újra a szeméttel és műholdakkal benépesülő űr miatt Polányi János és Chris Hadfield is aláírták azt a nyílt levelet, amelyben a műholdak elleni fegyverek tesztelésének betiltására kérik fel az ENSZ Közgyűlését az Outer Space Institute jóvoltából.

Küszöbön az űr-környezetvédelem időszaka: úgy beleszólunk az űrkörnyezetbe, mint korábban soha Szép és jó, hogy az ember a világűrben is megvette a lábát, ám akárcsak a Földön, úgy a távoli galaxisban is rengeteg szemét kíséri utunkat. A világűr ugyanis már most is hulladéktól zsúfolt, a műhold-konstellációk fellövésével pedig még inkább az lesz.

Valós időben szemlélteti a Föld körül keringő űrszemetet egy térkép Az egykori űreszközök maradványai komoly veszélyt jelentenek a működőképes űreszközökre, például az időjárási műholdakra.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.