Jövő szerdán indul útjára az első űrutazás, amin kizárólag civilek vesznek részt

2021 / 09 / 07 / Bobák Áron
Jövő szerdán indul útjára az első űrutazás, amin kizárólag civilek vesznek részt
Néhány űrturistát leszámítva az elmúlt hatvan évben a világűrbe jellemzően csak olyan kiképzett asztronauták juthattak fel, akik valamelyik állami űrügynökség megbízásából hagyták el a Földet, de szeptember 15-én mindez megváltozik.

A SpaceX ugyanis ekkor indítja útjára a floridai Kennedy Űrközpontból az Inspiration4-missziót, amelynek tagjai egy Falcon-9 rakétával emelkednek majd 590 kilométeres magasságig, ahol három napot töltenek majd el Föld körüli pályán a visszatérés előtt. A Dragon űrkapszulában négyen foglalnak majd helyet, akiknek kilétét idén márciusban jelentették be:

  • Jared Isaacman parancsnok
  • Dr. Sian Proctor pilóta
  • Hayley Arceneaux tisztiorvos
  • és Christopher Sembroski küldetésspecialista

Ők négyen a Dragon-2 Resilience űrkapszulával vágnak majd neki a nem mindennapi útnak, ami tavaly novemberben a Crew-1 küldetés keretében már szállított asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrkapszulát azóta kicsit átalakították, az ISS-hez való csatlakozáshoz szükséges adapter helyére egy üvegkupola került, így a legénységnek tökéletes kilátása nyílik majd a Földre.

Az Inspiartion4-missziót teljes egészében Isaacman finanszírozta, aki a Shift4 Payments nevű fizetésfeldolgozó cég milliárdos alapítója, egyben ő a tulajdonosa a világ legnagyobb magánkézben levő katonai repülőgépflottájának, a Draken Internationalnak is. Isaacman célja a misszióval az, hogy adományokat gyűjtsön az elsősorban rákkutatással foglalkozó St. Jude gyermekkórháznak, aminek ő maga százmillió dollárt adományozott.

A misszió egyik résztvevője, Hayley Arceneaux is a kórház dolgozói közül került ki, a 29 éves ráktúlélő lehet a legfiatalabb amerikai, aki valaha feljutott az űrbe. A küldetés másik két résztvevője, Dr. Sian Proctor és Christopher Sembroski mindketten komolyabb repülős múlttal rendelkeznek, az adatmérnökként dolgozó Sembroski korábban a légierőnél szolgált, míg Proctor, aki a South Mountain Community College geológia professzora, az USA légierejének civil segédszervezeteként működő Polgári Légi Őrjáratnál szolgál őrnagyi rangban. Sembroski a helyét annak köszönheti, hogy az egyik ismerőse adományozott a St. Jude kórház részére, az így elnyert helyét viszont átadta a barátjának, míg Proctort egy a Cápák között szerű tévéműsor keretében választotta ki egy négy főből álló zsűri.

A SpaceX által kiadott sajtóközlemény szerint a misszió tagjai március óta komoly kiképzésen estek át, az alapos orvosi vizsgálat mellett többek között az űrkapszula szimulátorában, centrifugában valamint mikrogravitációs környezetben is készültek az útra. A vállalat szerint amennyiben a kilövés valamilyen okból meghiúsul, úgy egy nappal később, vagyis szeptember 16-án indítják útnak a küldetést.

Elon Musk cégének nem ez lesz az egyetlen olyan missziója a közeljövőben, amivel teljesen új alapokra helyezhetik az űrturizmust: ha minden a tervek szerint alakul, 2023-ban egészen a Holdig repítenek egy asztronautát az addigra már elkészülő Csillaghajóval, viszont előtte még az Axiom Space megbízásából az ISS-re is szállítanak civil űrhajósokat. Az első ilyen útra, vagyis az AX-1 küldetésre már jövő januárban sor kerülhet.

(ZME Science, SpaceX, Wikipedia 1, 2, Fotó: SpaceX)

További cikkek a témában:

A SpaceX viheti az űrbe a második magyar űrhajóst Azt már eddig is lehetett tudni, hogy Magyarország néhány éven belül asztronautát szeretne küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, de most több fontos részlet is kiderült a projektről.

Az űrversenyek kora 1. rész – Milliárdosok Míg az előző évszázadban az űrverseny nemzetek, sőt ideológiai blokkok között zajlott, addig ma már komplexebb a felállás. Két cikkben vesszük sorra, kik állnak a rajtvonalhoz és mik a tétek a jelen és a közeljövő űrversenyeiben.

Jeff Bezos feljutott a világűrbe A világ leggazdagabb embere saját cégének, a Blue Originnek a rakétájával emelkedett több mint száz kilométeres magasságba.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.