Hamarosan kiderül, hogy mire megy ma egy okostelefon Android nélkül

2020 / 10 / 22 / Bobák Áron
Hamarosan kiderül, hogy mire megy ma egy okostelefon Android nélkül
Több mint egy évnyi bizonytalanság után a Huawei kálváriája a végéhez közeledik. Korábbi információk szerint a ma bemutatott Mate 40 lehet az első olyan készülék, amire telepíthető lesz a Harmony OS, ami hosszú évek óta az első olyan operációs rendszer lesz, ami szembemegy az Android egyeduralmával.

A Huawei problémái 2019 tavaszán kezdődtek, amikor az USA külgazdasági minisztériuma kereskedelmi embargót vetett ki a kínai cégre, aminek értelmében az amerikai vállalatok nem üzletelhetnek a Huaweijel. Hamarosan az is kiderült, hogy ez mit jelent a gyakorlatban: a Huawei többek között elveszítette a lehetőségét, hogy a Google szolgáltatásait használja a telefonján, ami még úgy így hatalmas hátrányt jelentett a cégnek, hogy magát a szabad forráskódú Androidot továbbra is telepíthették a készülékekre. Hogy milyen a Google nélküli élet, arról korábban mi is írtunk: a Huawei telefonjain nincs Google Play, így a népszerű alkalmazásokat csak körülményesebben lehet telepíteni, a Google keretrendszer hiánya miatt néhány alkalmazást sehogy sem lehet elindítani, a Google saját alkalmazásainak egy része (például a Maps vagy a Gmail) pedig csak böngészőből érhető el.

Első körben nem látszott, hogy a Huaweit ez az ütés különösebben megviselte volna, olyannyira nem, hogy az idei második negyedévben kisebb meglepetésre ők lettek a világ legnagyobb mobilgyártója a Samsung előtt. Ez nem kizárólag a Huawei érdeme volt, kellett hozzá az is, hogy a Samsung eladásai a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaestek. Mivel Kínában tavaszra gyakorlatilag felszámolták a járványt, így a hazai piacán évek óta verhetetlen Huaweit kevésbé érintették a járvány miatt bezuhanó eladási adatok.

Egyre nehezebb helyzetben a Huawei

A Huawei körül ugyanakkor a jó számok ellenére is vészesen fogy a levegő: Nagy-Britannia után a napokban Svédország is kitiltotta a céget az 5G-hálózatai kiépítéséből, szeptembertől pedig az idő közben szigorított kereskedelmi embargó miatt már a tajvani TSMC sem működhet együtt velük, akik eddig a Huawei saját tervezésű Kirin-processzorait gyártották. Az amerikai kormány májusi döntése értelmében már nem csak az amerikai érdekeltségű cégek nem kereskedhetnek a Huaweijel, hanem azok a vállalatok sem, amik amerikai technológiát, szoftvereket használnak, ez pedig sok külföldi vállalatot is érint. Így a Huawei idén őszre abban a helyzetben találta magát, hogy nem tudja legyártani a saját processzorait, amivel eléggé szorult helyzetbe került, hiszen Kínában nincsen olyan chipgyártó, ami technológiában és gyártókapacitásban ki tudná szolgálni a vállalat igényeit.

A Huaweinek ez azért is fájhat különösen, mert a Mate 40-szériában bemutatkozó HiSilicon Kirin 9000 megint egy igazán ütős chip lett, ami a kiszivárgott teljesítménytesztek szerint elég rendesen hazavágja a jelenlegi androidos élmezőnyt, a teljesítménye pedig az Apple saját tervezésű processzorával, az A14 Bioniccal van egy ligában. A Mate 40 más szempontból is egy nagyon erős telefonnak tűnik, amelyben a jelenlegi egyik legfejlettebb kamerarendszert, 66 wattos gyorstöltést, és 50 wattos vezeték nélküli töltést találunk, így az eladási adatain tisztán mérhető lesz, hogy mennyit ártottak a Huaweinek az elmúlt évek megpróbáltatásai.

A Huawei Mate 40-ben debütált először az EMUI 11 felhasználói felület is, ami abból a szempontból fontos, hogy a Huawei korábban kijelentette, hogy az ezzel a rendszerrel érkező készülékek 2021 folyamán frissíthetőek lesznek a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS 2.0-ra.

Bár a bemutatón ez még érintőlegesen sem került szóba, de a legtöbben azt várják, hogy a Mate 40 lesz az első, ami megkapja a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszerét, ami nyíltan szembemegy az Andoriddal.

Ez még egy olyan hatalmas cégnek sem lesz egyszerű feladat, mint a Huawei, hiszen a Google operációs rendszere az elmúlt években teljesen egyeduralkodóvá vált az iOS-en kívüli világban, ezzel pedig elhagyhatatlan eleme lett minden telefonnak, amit néhány milliónál nagyobb darabszámban akartak értékesíteni. Az Android mára az összes versenytársát kiszorította a piacról, és jelenleg a teljes piac csaknem háromnegyedét uralja.

Másoknak nem sikerült

Hogy mire megy egy telefon Android nélkül, arra a 2010-es években két példát is láthattunk: a Blackberry a folyamatosan csökkenő eladásai mellett 2015-ben dobta be a törölközőt, és váltott Androidra, ám a cégen már ez sem segített, míg a Microsoft 2017-ben jelentette be, hogy felhagy a Windows 10 Mobile frissítéseivel. A Microsoft példája bárki számára intő jel lehet, hiszen a cupertinói cég éveken keresztül licencelte a Nokia telefonjait, amik így kötelezően Windows Phone operációs rendszerrel jöttek ki, de így sem sikerült komoly piaci részesedést kiharcolniuk: a Microsoft mobil operációs rendszere, a Windows Phone a legjobb napjaiban is az újonnan eladott készülékek alig 4%-án futott.


Windows Phone egy Nokia Lumia 735 készüléken (Fotó: Pedro Algar/Wikimedia Commons)

Az is igaz ugyanakkor, hogy a Huawei valamivel kedvezőbb helyzetből futhat neki ha nem is a trónfosztásnak, de a trón megingatásának, mégpedig három okból.

  • Ahogy korábban említettük, a Huaweinek még mindig Kína a legnagyobb piaca, ahol a nyugaton népszerű mobilalkalmazások nagy része elérhetetlen, csakúgy, mint a Google szolgáltatásai, így a kínai felhasználók vélhetőleg sokkal könnyebb szívvel fognak másik operációs rendszerre váltani. A vállalat emellett igyekszik befoltozni a Google hiánya által ütött lyukakat, a Mate 40 bemutatóján például bejelentették számtalan olyan új, az AppGalleryből letölthető alkalmazást jelentettek be, amelyek a Google szolgáltatásait igyekeznek pótolni, ilyen például a Petal Maps, a Petal Search és a Huawei Docs.
  • A Huawei jelenleg sokkal jobb helyzetben van, mint amikor a Nokia elkezdett kísérletezni a Windows Phone-nal, hiszen a világ egyik legnépszerűbb gyártójáról van szó, ami Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának elnöke szerint éppen idén lépte át a bűvös egymilliárdos számot, vagyis ennyi Huawei eszközt használnak az emberek világszerte.
  • A Huawei emellett igyekszik más gyártókat is meggyőzni, hogy térjenek át a Harmony OS-re, ha pedig ez sikerül nekik, az azonnal egy egészen más helyzetet teremthet. A Counterpoint Researh adatai szerint 2020 második negyedévében a Huawei és a Samsung osztozott a mobilpiac 40%-án, őket követte az Apple 14%-os részesedéssel, majd a Xiaomi, az Oppo és a Vivo, akiknek összesen 25%-nyi részesedés jutott. Utóbbi három mind kínai cég, így ha a Huaweinek sikerül őket meggyőzni arról, hogy váltsanak a Harmony OS-re, akkor a Huawei operációs rendszere hirtelenjében az egyik legnagyobb piaci szereplő lenne, ez pedig egy nagyon erős ösztönző erő lenne a fejlesztők számára, hogy Harmony OS-re is adják ki az alkalmazásaikat.

Sok múlhat az amerikai elnökválasztáson

Bármi is lesz a Harmony OS-szel, az biztos, hogy a Huawei számára a 2021-es év nem lesz zökkenőmentes. A The Elec értesülései szerint a vállalat 2019-ben 240 millió készüléket értékesített, amelyből összesen 858,8 milliárd jüan bevételre tettek szerint. Bár ezeknek a bevételeknek a nagyobbik része (506,7 milliárd jüan) a kínai eladásokból származott, ám ha a Huawei nem tudja megoldani a processzorgyártással kapcsolatos problémáit, akkor a hazai piacán is komoly versenyhátrányba kerülhet a konkurensekkel szemben.

Kiszivárgott információk szerint a Huawei úgy számol, hogy jövőre mindössze 50 millió készüléket fognak legyártani, ami 74%-os visszaesést jelent az idei számokhoz képest, ezzel pedig a Huawei eltűnik a világ legnagyobb gyártói közül.

Ezzel azért még érdemes kivárni, hiszen a Huawei helyzetét komolyan befolyásolhatja az is, hogy ki nyeri a novemberi amerikai elnökválasztást. Bár az amerikai kormány következetesen nemzetbiztonsági veszélyekre hivatkozott a Huaweijel szembeni korlátozások kapcsán, ám mivel konkrét bizonyítékokat nem mutattak be ennek alátámasztására, sokan úgy vélik, hogy az embargó sokkal inkább szól Donald Trump Kínával szembeni kereskedelmi háborújáról. Trump demokrata kihívója, a felmérésekben jelenleg utcahosszal vezető Joe Biden ellenben néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy a kereskedelmi háború árt az amerikai vállalatoknak és felhasználóknak, így elképzelhető, hogy a Huawei pozícióját is megváltoztatja, ha ő nyeri a választást.

(Borítókép: SOPA Images/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.