Három márka uralja a hazai telefonpiac 80%-át

2021 / 11 / 12 / Bobák Áron
Három márka uralja a hazai telefonpiac 80%-át
A magyarok továbbra is főként a Samsung, a Xiaomi és az Apple telefonjait vásárolják, de a negyedik helyen már feltűnt egy olyan gyártó is, ami mindössze néhány hónapja lépett be a hazai piacra.

Míg a nemzetközi és európai mobilpiac alakulásáról rendszeresen jelennek meg elemzések, arról már sokkal kevesebb megbízható információ áll rendelkezésre, hogyan alakulnak a hazai vásárlói szokások az okostelefonok tekintetében. Ahogy arról a Digitrendi.hu beszámolt, a Canalys piackutató most kiadta a hazai piacra vonatkozó harmadik negyedéves jelentését, amiben néhány egészen meglepő eredmény is szerepel.

Aki figyelemmel követi a mobilpiac történéseit, annak a sorrend önmagában nem lehet váratlan: az élen továbbra is a Samsung áll, megelőzve a Xiaomit és az Apple-t. Őket a BBK Electronics egyik zászlóshajója, a hazai piacra csak júniusban belépő Oppo követi, a negyedik helyen pedig a Nokia-telefonokat gyártó HMD Global áll.

Bár a Samsung Magyarországon továbbra is tekintélyes, 39%-os részesedéssel bír, ám az 50%-os visszaesésük a nemzetközi és az európai statisztikákhoz képest is brutálisan nagynak mondható. Bár a statisztikákból nem derül ki, hogy ennek mi lehet az oka, ám a Canalys nemrég kiadott, globális piacra vonatkozó elemzése alapján a háttérben elsősorban az állhat, hogy a Samsungnak nem sikerült teljesen megoldania az olcsóbb A-szériával kapcsolatos ellátási problémákat, feltehetőleg ez csapódott le ilyen erősen az árérzékenyebb magyar piacon. A Samsung részesedéscsökkenésének másik oka az lehet, hogy a gyártó idén augusztusban nem mutatott be új Note-szériát, a hajlítható kijelzős Z Fold 3 ára pedig még a tavalyi Note 20 Ultráénál is sokkal magasabb.

A Samsung gyengülésénél is meglepőbb, hogy a magyar piacon az Apple telefonjai iránti kereslet is erősen visszaesett a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A gyártó tavaly kénytelen volt októberre halasztani az iPhone bemutatóját, idén viszont a szokásos időpontban, szeptember közepén elkezdődött az iPhone 13 előrendelése, ennek megfelelően pedig az Apple mind globálisan, mind Európában növelni tudta a részesedését a 2020-as Q3-as számokhoz képest. Magyarországon ugyanakkor 37 százalékkal esett vissza a részesedésük, így mindössze 17 százalékkal állnak a harmadik helyen.

A régóta a világ legnagyobb gyártójának számító Oppo ugyan hivatalosan csak júniusban érkezett meg Magyarországra, ez a rövid idő is elég volt nekik, hogy 3 százalékos részesedést szerezzenek a magyar piacon, míg a Nokia-telefonokat gyártó HDM Global nagyjából az eladott telefonok 2 százalékát szállította. Az HMD Global ötödik helye az egyetlen különbség az európai adatokhoz képest, ahol az ötödik helyen a Realme áll - az Oppóhoz hasonlóan szintén a BBK Electronicshoz tartozó gyártó szintén csak idén lépett be a magyar piacra, így számítani lehet rá, hogy a következő években tovább tudják majd növelni a részesedésüket.

A piacot érintő egyik legfontosabb változás, hogy idén már a hazai statisztikákból is hiányzik a Huawei neve, akik az amerikai kereskedelmi embargó miatt jelentősen kevesebb készüléket tudnak csak gyártani, a Google-szolgáltatások hiánya miatt pedig ezek a telefonok Európában egyébként is kevésbé népszerűek. Bár a hazai eladásaikról nincsenek naprakész információk, az biztos, hogy a Huawei Európában már mindössze csak 0,5 százalékos részesedéssel rendelkezik, és feltehetőleg itthon sem fogyott sokkal több Huawei-készülék.

A Canalys statisztikája egy meglehetősen furcsa trendre is rávilágít, mégpedig hogy a magyar piacon mindössze három gyártó adta el az összes okostelefon 81 százalékát. Összehasonlításképpen a globálisan is az első három helyen álló Samsung, Apple és Xiaomi világviszonylatban 68, míg Európában 76 százalékos részesedéssel rendelkezett az okostelefon-piacon a harmadik negyedévben.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

További cikkek a témában:

Kipróbáltuk a világ leggyorsabban tölthető telefonját A 11T Pro olyan 120 wattos gyorstöltéssel érkezik, amivel alig 20 perc alatt teljesen feltölthető a telefon, de vajon elég lesz-e ez az egyre sűrűsödő mezőnyben?

Az Apple-nek továbbra sincs oka aggódni a Samsung és a Xiaomi miatt A Counterpoint Research három grafikont állított össze, amelyek azt mutatják meg, hogyan alakultak a különböző mobilgyártók egymáshoz viszonyított eladásai, bevételei és nyeresége 2019 első és 2021 második negyedéve között.

Új telefonnal tért vissza Európába a Huawei Elsőre ugyan meglepőnek tűnhet, hogy a kínai gyártó a csúcskategóriás P50 helyett a jóval olcsóbb Nova 9-cet küldi inkább boltokba a kontinensen, de ha közelebbről megvizsgáljuk a Huawei jelenlegi helyzetét, akkor világos, hogy ez volt a helyes döntés.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.