Három márka uralja a hazai telefonpiac 80%-át

2021 / 11 / 12 / Bobák Áron
Három márka uralja a hazai telefonpiac 80%-át
A magyarok továbbra is főként a Samsung, a Xiaomi és az Apple telefonjait vásárolják, de a negyedik helyen már feltűnt egy olyan gyártó is, ami mindössze néhány hónapja lépett be a hazai piacra.

Míg a nemzetközi és európai mobilpiac alakulásáról rendszeresen jelennek meg elemzések, arról már sokkal kevesebb megbízható információ áll rendelkezésre, hogyan alakulnak a hazai vásárlói szokások az okostelefonok tekintetében. Ahogy arról a Digitrendi.hu beszámolt, a Canalys piackutató most kiadta a hazai piacra vonatkozó harmadik negyedéves jelentését, amiben néhány egészen meglepő eredmény is szerepel.

Aki figyelemmel követi a mobilpiac történéseit, annak a sorrend önmagában nem lehet váratlan: az élen továbbra is a Samsung áll, megelőzve a Xiaomit és az Apple-t. Őket a BBK Electronics egyik zászlóshajója, a hazai piacra csak júniusban belépő Oppo követi, a negyedik helyen pedig a Nokia-telefonokat gyártó HMD Global áll.

Bár a Samsung Magyarországon továbbra is tekintélyes, 39%-os részesedéssel bír, ám az 50%-os visszaesésük a nemzetközi és az európai statisztikákhoz képest is brutálisan nagynak mondható. Bár a statisztikákból nem derül ki, hogy ennek mi lehet az oka, ám a Canalys nemrég kiadott, globális piacra vonatkozó elemzése alapján a háttérben elsősorban az állhat, hogy a Samsungnak nem sikerült teljesen megoldania az olcsóbb A-szériával kapcsolatos ellátási problémákat, feltehetőleg ez csapódott le ilyen erősen az árérzékenyebb magyar piacon. A Samsung részesedéscsökkenésének másik oka az lehet, hogy a gyártó idén augusztusban nem mutatott be új Note-szériát, a hajlítható kijelzős Z Fold 3 ára pedig még a tavalyi Note 20 Ultráénál is sokkal magasabb.

A Samsung gyengülésénél is meglepőbb, hogy a magyar piacon az Apple telefonjai iránti kereslet is erősen visszaesett a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A gyártó tavaly kénytelen volt októberre halasztani az iPhone bemutatóját, idén viszont a szokásos időpontban, szeptember közepén elkezdődött az iPhone 13 előrendelése, ennek megfelelően pedig az Apple mind globálisan, mind Európában növelni tudta a részesedését a 2020-as Q3-as számokhoz képest. Magyarországon ugyanakkor 37 százalékkal esett vissza a részesedésük, így mindössze 17 százalékkal állnak a harmadik helyen.

A régóta a világ legnagyobb gyártójának számító Oppo ugyan hivatalosan csak júniusban érkezett meg Magyarországra, ez a rövid idő is elég volt nekik, hogy 3 százalékos részesedést szerezzenek a magyar piacon, míg a Nokia-telefonokat gyártó HDM Global nagyjából az eladott telefonok 2 százalékát szállította. Az HMD Global ötödik helye az egyetlen különbség az európai adatokhoz képest, ahol az ötödik helyen a Realme áll - az Oppóhoz hasonlóan szintén a BBK Electronicshoz tartozó gyártó szintén csak idén lépett be a magyar piacra, így számítani lehet rá, hogy a következő években tovább tudják majd növelni a részesedésüket.

A piacot érintő egyik legfontosabb változás, hogy idén már a hazai statisztikákból is hiányzik a Huawei neve, akik az amerikai kereskedelmi embargó miatt jelentősen kevesebb készüléket tudnak csak gyártani, a Google-szolgáltatások hiánya miatt pedig ezek a telefonok Európában egyébként is kevésbé népszerűek. Bár a hazai eladásaikról nincsenek naprakész információk, az biztos, hogy a Huawei Európában már mindössze csak 0,5 százalékos részesedéssel rendelkezik, és feltehetőleg itthon sem fogyott sokkal több Huawei-készülék.

A Canalys statisztikája egy meglehetősen furcsa trendre is rávilágít, mégpedig hogy a magyar piacon mindössze három gyártó adta el az összes okostelefon 81 százalékát. Összehasonlításképpen a globálisan is az első három helyen álló Samsung, Apple és Xiaomi világviszonylatban 68, míg Európában 76 százalékos részesedéssel rendelkezett az okostelefon-piacon a harmadik negyedévben.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

További cikkek a témában:

Kipróbáltuk a világ leggyorsabban tölthető telefonját A 11T Pro olyan 120 wattos gyorstöltéssel érkezik, amivel alig 20 perc alatt teljesen feltölthető a telefon, de vajon elég lesz-e ez az egyre sűrűsödő mezőnyben?

Az Apple-nek továbbra sincs oka aggódni a Samsung és a Xiaomi miatt A Counterpoint Research három grafikont állított össze, amelyek azt mutatják meg, hogyan alakultak a különböző mobilgyártók egymáshoz viszonyított eladásai, bevételei és nyeresége 2019 első és 2021 második negyedéve között.

Új telefonnal tért vissza Európába a Huawei Elsőre ugyan meglepőnek tűnhet, hogy a kínai gyártó a csúcskategóriás P50 helyett a jóval olcsóbb Nova 9-cet küldi inkább boltokba a kontinensen, de ha közelebbről megvizsgáljuk a Huawei jelenlegi helyzetét, akkor világos, hogy ez volt a helyes döntés.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.