Hatalmas radarokkal figyelné Amerika a mélyűrben a potenciális „célpontokat”

2021 / 07 / 17 / Felkai Ádám
Hatalmas radarokkal figyelné Amerika a mélyűrben a potenciális „célpontokat”
Az USA-n kívül Ausztráliába, valamint az Egyesült Királyságba is telepítenének ilyen rendszereket.

Az USA Űrhadereje (Space Force) egy olyan globális rendszer fejlesztésén dolgozik, amely egy focilabda nagyságú tárgyat is érzékelne a bolygótól 36 000 km távolságban – vagyis ott, ahol sok katonai műhold is található. És hogy mi veszélyeztetheti ezeket a műholdakat? Az Űrhaderő alezredese, a BBC-nek nyilatkozó Jack Walker szerint nagyjából bármi az oroszoktól kezdve a kínaikon át egészen a különböző űrhulladékig vagy kifejezett műholdmegsemmisítő fegyverekig.

Legutóbb egyébként épp az Egyesült Királyság és az USA vádolta azzal Oroszországot, hogy tavaly több fegyvertesztet is végrehajtottak az űrben. Az oroszoknak jelenleg két űrbeli hadviselésre alkalmas fegyverrendszere ismert: az egyik a Földről kilőhető DA-ASAT rakéta (direct-ascent anti-satellite), emellett azonban az amerikaiaknak tudomása van egy űrbeli fegyverrendszerről is, ez az úgynevezett co-orbital ASAT. Az oroszok egyébként tagadták, hogy valóban rakétát teszteltek volna az űrben, azonban az Kozmosz-2542 műholdból 700 km/h-ás relatív sebességgel távozó tárgy a feltevések szerint inkább lehetett lövedék, mint egy másik szatellit – ahogy ezt az oroszok állították.

Idén harmadszor tesztelhettek az oroszok fegyvert az űrben A héten kilőtt rakéta műholdak megsemmisítésére alkalmas az amerikaiak szerint.

A 2010-es évek második feléltől egyre több ötlet születik azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne kivédeni azt, ha megsemmisülnének a műholdak, és így a GPS, valamint az egyéb műholdas helymeghatározó rendszerek is működésképtelenné válnának. Egyik ötlet az amerikaiak részéről a Föld mágneses mezőjét alapul vevő helymeghatározás, ami arra épül, hogy a mágneses mezőben egyenetlenségek találhatóak, és ezeket feltérképezve egy adott rendszer elárulná az aktuális pozíciót. Mindez tehát nem ugyanaz, mint az egyszerű iránytű, ami bár szintén a mágnességet használja ki, de mindössze egy irányt, Északot képes megjelölni. A szóban forgó rendszer azonban a pontos lokációt közölné, ami lehetővé tenné a csapatmozgásokat, sőt a precíziós csapásokat. Ezzel a rendszerrel egyébként mindössze annyi a probléma, hogy tehát fel kell térképezni a működéséhez a szóban forgó területet, ami baráti országok esetén nem gond, de Oroszország vagy Kína esetén értelemszerűen az.

Az USA vadászgépei a Föld mágneses mezőjének a segítségével navigálhatnának Így az sem jelentene problémát, ha az ellenség megsemmisítené az ország GPS-műholdjait egy háborúban.

A most szóban forgó radarrendszert – a Deep Space Advanced Radar Capability/DARC-t a kaliforniai US Space and Missile Systems Center fejleszti, és ezt a helyet a héten amerikai és brit védelmi diplomaták közösen is felkeresték, és utána még a SpaceX-szel is tárgyalásokat folyattak. A tárgyalások szerint egyébként a rendszer brit részét Skóciába, vagy annál is északabbra telepítenék, és az ottani rendszer 10-15 parabola antennából állna, melyek 15 méteres átmérővel rendelkeznének. Walker alezredes azt is hozzátette, hogy a rendszer „olyan célpontokat érzékelne és követne, melyek a rendkívül értékes eszközeinket veszélyeztetik”.

Az USA-nak egyébként már van egy hasonló rendszere, amely ballisztikus rakétákat érzékel az űrben, az viszont csak 20 000 km-es távolságig hatékony. A DARC ezzel szemben kiszúr tehát egy focilabdát is 36 000 km távolságban. Sir Michael Wigston, az Egyesült királyság légierőjének a parancsnoka azt is hozzátette, hogy a következő háborút talán az űrben fogják megnyerni vagy elveszíteni.

(A cikkhez használt kép csak illusztráció, forrása: Flickr/Michael Holdinghausen)

További cikkek a témában:

Az egyetlen dedikált űrfegyver, amelyet ki is próbáltak a világűrben Sajnos kevés a publikus információ, de egy fegyverről biztosan tudjuk, hogy felszereltek vele egy űrállomást, és ki is próbálták. Eddig ez az egyetlen ágyú sült el az űrben tudomásunk szerint – erről szól ez a történet.

A deepfake technológia műholdképeken is veszélyes lehet Habár a térképek ilyen-olyan célú hamisítása messze nem újdonság az emberiség történelmében, a deepfake műholdképek két okból is igazán veszélyesek lehetnek.

Az oroszok lézerrel lőnék plazmává a használaton kívüli műholdakat, már laborban tesztelik a módszert A Roszkoszmosz már 2018-ban bejelentette, hogy lézerablációval semmisítené meg a pályafutásuk végére érő műholdakat. A kutatók tesztjei szerint a napelemek felrobbantása azonban nagyon veszélyes lehet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.