Hatalmas radarokkal figyelné Amerika a mélyűrben a potenciális „célpontokat”

2021 / 07 / 17 / Felkai Ádám
Hatalmas radarokkal figyelné Amerika a mélyűrben a potenciális „célpontokat”
Az USA-n kívül Ausztráliába, valamint az Egyesült Királyságba is telepítenének ilyen rendszereket.

Az USA Űrhadereje (Space Force) egy olyan globális rendszer fejlesztésén dolgozik, amely egy focilabda nagyságú tárgyat is érzékelne a bolygótól 36 000 km távolságban – vagyis ott, ahol sok katonai műhold is található. És hogy mi veszélyeztetheti ezeket a műholdakat? Az Űrhaderő alezredese, a BBC-nek nyilatkozó Jack Walker szerint nagyjából bármi az oroszoktól kezdve a kínaikon át egészen a különböző űrhulladékig vagy kifejezett műholdmegsemmisítő fegyverekig.

Legutóbb egyébként épp az Egyesült Királyság és az USA vádolta azzal Oroszországot, hogy tavaly több fegyvertesztet is végrehajtottak az űrben. Az oroszoknak jelenleg két űrbeli hadviselésre alkalmas fegyverrendszere ismert: az egyik a Földről kilőhető DA-ASAT rakéta (direct-ascent anti-satellite), emellett azonban az amerikaiaknak tudomása van egy űrbeli fegyverrendszerről is, ez az úgynevezett co-orbital ASAT. Az oroszok egyébként tagadták, hogy valóban rakétát teszteltek volna az űrben, azonban az Kozmosz-2542 műholdból 700 km/h-ás relatív sebességgel távozó tárgy a feltevések szerint inkább lehetett lövedék, mint egy másik szatellit – ahogy ezt az oroszok állították.

Idén harmadszor tesztelhettek az oroszok fegyvert az űrben A héten kilőtt rakéta műholdak megsemmisítésére alkalmas az amerikaiak szerint.

A 2010-es évek második feléltől egyre több ötlet születik azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne kivédeni azt, ha megsemmisülnének a műholdak, és így a GPS, valamint az egyéb műholdas helymeghatározó rendszerek is működésképtelenné válnának. Egyik ötlet az amerikaiak részéről a Föld mágneses mezőjét alapul vevő helymeghatározás, ami arra épül, hogy a mágneses mezőben egyenetlenségek találhatóak, és ezeket feltérképezve egy adott rendszer elárulná az aktuális pozíciót. Mindez tehát nem ugyanaz, mint az egyszerű iránytű, ami bár szintén a mágnességet használja ki, de mindössze egy irányt, Északot képes megjelölni. A szóban forgó rendszer azonban a pontos lokációt közölné, ami lehetővé tenné a csapatmozgásokat, sőt a precíziós csapásokat. Ezzel a rendszerrel egyébként mindössze annyi a probléma, hogy tehát fel kell térképezni a működéséhez a szóban forgó területet, ami baráti országok esetén nem gond, de Oroszország vagy Kína esetén értelemszerűen az.

Az USA vadászgépei a Föld mágneses mezőjének a segítségével navigálhatnának Így az sem jelentene problémát, ha az ellenség megsemmisítené az ország GPS-műholdjait egy háborúban.

A most szóban forgó radarrendszert – a Deep Space Advanced Radar Capability/DARC-t a kaliforniai US Space and Missile Systems Center fejleszti, és ezt a helyet a héten amerikai és brit védelmi diplomaták közösen is felkeresték, és utána még a SpaceX-szel is tárgyalásokat folyattak. A tárgyalások szerint egyébként a rendszer brit részét Skóciába, vagy annál is északabbra telepítenék, és az ottani rendszer 10-15 parabola antennából állna, melyek 15 méteres átmérővel rendelkeznének. Walker alezredes azt is hozzátette, hogy a rendszer „olyan célpontokat érzékelne és követne, melyek a rendkívül értékes eszközeinket veszélyeztetik”.

Az USA-nak egyébként már van egy hasonló rendszere, amely ballisztikus rakétákat érzékel az űrben, az viszont csak 20 000 km-es távolságig hatékony. A DARC ezzel szemben kiszúr tehát egy focilabdát is 36 000 km távolságban. Sir Michael Wigston, az Egyesült királyság légierőjének a parancsnoka azt is hozzátette, hogy a következő háborút talán az űrben fogják megnyerni vagy elveszíteni.

(A cikkhez használt kép csak illusztráció, forrása: Flickr/Michael Holdinghausen)

További cikkek a témában:

Az egyetlen dedikált űrfegyver, amelyet ki is próbáltak a világűrben Sajnos kevés a publikus információ, de egy fegyverről biztosan tudjuk, hogy felszereltek vele egy űrállomást, és ki is próbálták. Eddig ez az egyetlen ágyú sült el az űrben tudomásunk szerint – erről szól ez a történet.

A deepfake technológia műholdképeken is veszélyes lehet Habár a térképek ilyen-olyan célú hamisítása messze nem újdonság az emberiség történelmében, a deepfake műholdképek két okból is igazán veszélyesek lehetnek.

Az oroszok lézerrel lőnék plazmává a használaton kívüli műholdakat, már laborban tesztelik a módszert A Roszkoszmosz már 2018-ban bejelentette, hogy lézerablációval semmisítené meg a pályafutásuk végére érő műholdakat. A kutatók tesztjei szerint a napelemek felrobbantása azonban nagyon veszélyes lehet.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.