Aki legyőzte az amerikai embargót: Európába is megérkezett a Honor 50

2021 / 10 / 27 / Bobák Áron
Aki legyőzte az amerikai embargót: Európába is megérkezett a Honor 50
Hivatalosan ugyan két különálló cégről van szó, mégis nagyon úgy tűnik, hogy a Honor lesz a Huawei trójai falova, amivel rést ütnek az amerikai kormány által az anyavállalatra kivetett kereskedelmi embargón - még ha ehhez az egyik karjukat le is kellett vágniuk. A Honor 50 nemzetközi bemutatója legalábbis erősen erről tanúskodik.

A Honor hivatalosan tavaly novemberben szakadt el az anyavállalattól, amikor a Huawei eladta a céget egy sencseni vállalatok által létrehozott, állami kézben lévő konzorciumnak, így a cég lekerült az amerikai Kereskedelmi Minisztérium tiltólistájáról. Hogy üzletileg ez mennyire jó lépésnek bizonyult, az csak most látszik igazán, hiszen miközben a Huawei múlt héten egy 5G és Google szolgáltatások nélküli telefonnal tért vissza hosszabb kihagyás után az európai piacra, a Honor hat nappal később gyakorlatilag ugyanazt a telefont mutatta be, csak 5G-vel és Google szolgáltatásokkal. A rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a két készülék közül a Honor 50 került előbb piacra még júniusban, azonban eddig csak Kínában lehetett hozzájutni.

A két telefont összehasonlítva nem is kérdés, hogy a két cég között a különválás ellenére is rendkívül szoros az együttműködés, hiszen a Honor 50 és a Nova 9 között nagyítóval kell keresni a különbségeket. Mivel a telefonok közül egyiket sem tudtuk még kipróbálni, így nem tudhatjuk, hogy használat közben mennyire eltérő a két készülék, de ha a specifikációt nézzük, akkor a Honor telefonjának 102 megapixeles főkameráján kívül tényleg nem találunk semmi olyasmit, amiben a két készülék különbözne.

Kivéve persze a két legfontosabb dolgot, nevezetesen a GMS-szolgáltatásokat és az 5G-adatkapcsolatot. Hogy a Honor nem éppen könnyű időszakon van túl, azt mi sem mutathatná jobban, mint hogy a Honor 50-nel kapcsolatban még a cég hivatalos sajtóközleménye is az egyik legfontosabb információként emeli ki, hogy a telefonon futnak a Google szolgáltatásai, ami egy Samsung vagy egy Xiaomi telefon esetében aligha lenne hír. A Honor 50-en tehát elérhetők az olyan alkalmazások, mint a Google Play alkalmazásbolt, a Gmail, a Chrome, a Youtube és a Google Maps, emellett pedig a más alkalmazásokba beépülő térképes, fizetési, egyéb megoldások is hozzáférnek a Google szolgáltatásaihoz.

A Honor 50 pontosan ugyanazzal a Snapdragon 778G processzorral érkezik, mint a Nova 9, de amíg a Qualcomm a Huaweinek a korlátozások miatt csak 4G-s változatot szállíthatott, addig a Honor telefonja rendelkezik 5G-s adatkapcsolattal is. A készülékről ezen kívül valóban nem sok újdonság mondható el, hiszen az a megjelenésétől az akkumulátorkapacitásáig mindenben megegyezik a Nova 9-cel: 6,57 colos, 2340x1080 pixeles, 120Hz-es OLED kijelző, 4300 milliamperórás akkumulátor, amit 66 wattos teljesítménnyel tölthetünk, 8 megapixeles nagy látószögű, 2 megapixeles mélységérzékelő és szintén 2 megapixeles makro hátlapi kamera (természetesen a már említett, 102 megapixeles főkamera mellett), ezen kívül a telefonban van még Wifi 6 és Bluetooth 5.2 adatkapcsolat és kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó is. Ahogy a Nova 9, a Honor 50 sem rendelkezik ugyanakkor por- és vízvédelemmel, a hátlapi kamerarendszer mellőzi optikai képstabilizátort és a lézeres autofókuszt, és vezeték nélküli töltésre sincs lehetőség.

A Honor 50-nek a hazai boltokban még az ára is hajszálpontosan ugyanannyi lesz, mint a Nova 9-nek, 190 ezer forint, igaz, amíg a Huawei készüléke ezért az árért 8 GB RAM-mal érkezik, addig a Honoréban csak 6 GB RAM-ot találunk. A Honor 50-ből a 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel felszerelt változat harmincezer forinttal lesz drágább, ami még mindig csekély áldozatnak tűnik az 5G-ért és a Google szolgáltatásokért cserébe.

A Honor ezzel az árazással folytatja azt az utat, amit az augusztusban bemutatott Magic 3-mal elkezdtek, egyelőre úgy tűnik, hogy nem áll szándékukban visszatérni a kompromisszumos, cserébe a konkurenciánál lényegesen olcsóbb telefonokhoz. Ennek nem is lenne sok értelme, hiszen a Huawei eladásainak csökkenésével a Honor joggal tarthatna igényt az "örökségre", ehhez viszont a telefonjaiknak minden szempontból fel kell nőniük a korábbi anyavállalat készülékeinek szintjére. A legfrissebb statisztikák szerint ez sikerülhet is nekik, hiszen a Counterpoint Research adatai szerint augusztus folyamán már több telefont adtak el Kínában, mint a Xiaomi, a 15%-os (a Honor saját adatai szerint 16,2%-os) részesedéssel pedig vissza is tértek a dobogóra a BBK Electronics két zászlóshajója, a Vivo és az Oppo mögött.

További cikkek a témában:

Az Apple-nek továbbra sincs oka aggódni a Samsung és a Xiaomi miatt A Counterpoint Research három grafikont állított össze, amelyek azt mutatják meg, hogyan alakultak a különböző mobilgyártók egymáshoz viszonyított eladásai, bevételei és nyeresége 2019 első és 2021 második negyedéve között.

Visszatért a Honor, de ez már egy egészen más telefon A Honor lesz az új Huawei? Ha a Magic 3-szériából indulunk ki, akkor már tulajdonképpen az is.

A Xiaomi megelőzte az Apple-t, már ők a világ második legnagyobb mobilgyártója A Canalys piackutató friss adatai szerint 2021 második negyedévében a Xiaomi több telefont adott el, mint az Apple.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.